|
Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów CVT |
| Autor |
Wiadomość |
Volo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-02-2026, 16:33
|
|
|
Ja użyłem Amsoil CVT i nie zauważyłem jakiś oznak, nawet nie wiedziałem, że są różnice w tych olejach.
Poza tym u mnie w skrzyni, uszczelka dekla filtra chłodniczki jest sporo mniejsza niż tutaj polecana i dostępna w oficjalnych katalogach, moja jest niby razem z deklem w cenie ok 90-100zł. Oczywiście, na forach można wyszukać zamiennik samej uszczelki |
| |
|
|
|
 |
Moris29
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 21-02-2026, 13:13
|
|
|
| Rander napisał/a: | | Piotrel03 napisał/a: | | Witam. Mam pheva z 2014 roku z przebiegiem 170 tys. Do zeszłego roku serwisowany był w ASO i tam twierdzą, że oleju w CVT się nie wymienia. (...)? |
To zdecyduj się, czy masz PHEV, czy spaliniaka z CVT. Bo PHEV nie ma żadnej skrzyni biegów, tylko mokre sprzęgło wielotarczowe. |
Witam wszystkich. Mam PHEV z 2018 z silnikiem 2,0, która z powyższych wypowiedzi jest prawdziwa? |
_________________ Pozdrawiam Maciej |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 213 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 21-02-2026, 13:58
|
|
|
| Witam.1- W modelu phev NIE MA skrzyni CVT..jest tam jednobiegowe ustrojstwo..i olej w tym ustrojstwie można zmienić--jam tak uczynił gdy mój phev miał coś tam 180, czy 190 tysiecy przebiegu..nie pamietam bo juz kilka lat minęło.. 2- Serwisy tłumnie odradzają wymianę oleju w róznych skrzyniach tłumacząc że producent nie zaleca..3-producenci nie maja interesu w tym by wszystko z autem było dobrze i trwało to dobrze długie lata.. |
|
|
|
 |
Snoopi_lubin
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: Wczoraj 2:31
|
|
|
| waran73 napisał/a: | | Witam.1- W modelu phev NIE MA skrzyni CVT..jest tam jednobiegowe ustrojstwo..i olej w tym ustrojstwie można zmienić--jam tak uczynił gdy mój phev miał coś tam 180, czy 190 tysiecy przebiegu..nie pamietam bo juz kilka lat minęło.. 2- Serwisy tłumnie odradzają wymianę oleju w róznych skrzyniach tłumacząc że producent nie zaleca..3-producenci nie maja interesu w tym by wszystko z autem było dobrze i trwało to dobrze długie lata.. |
Jest jakiś opis jak to zrobić i jaki olej wlać? |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
|
Wysłany: Wczoraj 23:12
|
|
|
| W wyszukiwarce nader łatwo znależć opis z serwisówki Mitsu, a nawet filmiki na youtubie jak to robią. Outlander phev transaxle oil change i outlander phev drive unit oil change,..Klasyka-najpierw odkrecamy śrubkę wpustową, następnie Spustową która wycieknie olej..zakręcamy spustową, wlewamy olej MITSUBISHI MOTORS GENUINE ATF SP III lub odpowiednik, zakrecamy śrubke wpustową..do jednego mechanizmu, głownego, wchodzi wedle serwisówki 3,1L do drugiego 0,85L.. Oryginalny olej z tego co pamiętam jest nader drogi..taki lałem.. Robiłem to u kolegi który jest mechanikiem w serwisie Mitsu i wymienilismy olej we wszystkim co sie dało--niby skrzynia,tylny trans axle i w silnikach elektrycznych też.. polecam zorientowac sie dokładnie gdzie co i jak.. |
|
|
|
 |
lechu568
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2019
|
Wysłany: Dzisiaj 9:01
|
|
|
witam
mam pytanie czy po wymianie oleju trzeba resetować licznik w sterowniku skrzyni? |
|
|
|
 |
Fred.X
Forumowicz
Auto: Lancer SB + Outlander IV 2.5
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Paź 2017 Posty: 351 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Dzisiaj 9:37
|
|
|
| tak, musisz zresetować interwał oleju CVT |
|
|
|
 |
lechu568
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 9:50
|
|
|
dziękuje za podpowiedź
czy to musi być wycieczka do aso czy można sobie poradzić aplikacją i obd2 |
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 11:49
|
|
|
| Uwaga pany !..w PHEV nie ma skrzyni CVT !! Jest jednobiegowe ustrojstwo które nie wymaga manipulacji elektronicznej po wymianie oleju.. |
|
|
|
 |
lechu568
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 12:55
|
|