Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pajero IV] Pajero IV od Araba
Autor Wiadomość
MarekGdansk 
Nowy Forumowicz

Auto: VW Passat B8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: Dzisiaj 12:19   [Pajero IV] Pajero IV od Araba

Cześć Mitsu Maniaki,
Jakie macie doświadczenia z Pajero IV sprowadzonymi z krajów Arabskich? Temat urodził się w mojej głowie po kilku obejrzanych krajowych sztukach gdzie niestety pełno rudej.
Części i materiały eksploatacyjne teoretycznie powinny pasować z naszego rynku.
Do silników 3,8 można założyć gaz więc dobra opcja żeby nie zbankrutować na palio.

Budżet +- 100k. W tej cenie można ściągnąć PIV z 2018 r. z wszystkim opłatami.

Będę wdzięczny za każdą opinię i poradę.

Warto w ogóle iść w PIV? :)

Pozdrawiam
Marek

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Wysłany: Dzisiaj 13:34   

Spytaj na PW usera Wojtas.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: Dzisiaj 13:42   

Dołożysz 25k i masz nową dacię Bigster - z automatem, hybrydą, LPG i napędem na 4 koła... co prawda ten napęd to taki udawany - przód spalinowy a tył elektryczny - ale lepszy taki niż sam przedni...
Zimę przejeździłem dacią z napędem na przód - wystarczyło puścić hamulec i ruszała po lodzie pod górkę, 1000x lepiej sobie radziła od mazdy z 2008 roku.

MarekGdansk 
Nowy Forumowicz

Auto: VW Passat B8
Wysłany: Dzisiaj 15:20   

Auto ma służyć do RTO z elementami lightowych pojezdzawek offroadowych z dzieciakami. Obejdzie się bez reduktora ale blokady by się przydały, solidne półosie itd, AT 33"

Oczywiście wolałbym nowe auto salonu w leasing na JDG ale obawiam się, że Bigster nie da rady.

Z najtańszych nowych to chyba Jetour T2 spełniłby wymagania tylko to już się robi 170k brutto.

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: Dzisiaj 21:11   

Generalnie moje doświadczenie sprowadza się do tego że kupiłem sobie jeden egzemplarz z ZEA, nie jestem chandlarzem, spełniłem tylko sowie marzenie. Prawda jest taka że kupujesz kota w worku jeśli zrobisz to zdalnie zlecając import firmie trudniącej się tym fachem. Ja skorzystałem z mocno reklamowanej ostatnio na YT kanale Terenwizji firmy Carfaktor (zanim stało się to modne). Do rzeczy, jeśli nie przeraża cię zakup auta, bazując tylko na kilkunastu zdjęciach, kilku filmikach i oceny pana wykonującego fotorelację, to te kilka zdań może pomogą podjąć Tobie decyzję.
Koszty: miły pan z którym będziesz korespondował na komunikatorze w szybki sposób wyliczy koszty importu pod dom. Do tej kwoty warto doliczyć sobie jakieś 15%, bo w tych szybkich wyliczeniach zawsze widnieje znak +/-. W moim przypadku koszty transportu od sprzedającego na plac portowy były dwukrotnie większe od zakładanych. Podobna sytuacja wystąpiła przy opłatach portowych w Rotterdamie jak i transportu pod dom. Ale po koleji, Same oględziny na miejscu to koszt 200$, na każde kolejne zniżka -50$. W tej cenie otrzymujesz fotki i krótkie filmiki, raport z pomiarów grubości powłoki lakierniczej i sprawdzenie w regionalnej bazie danych czy pojazd miał odnotowane jakieś szkody i czy nie ciąża na nim obciążenia pieniężne. Dodatkowo krótki opis i ocenę w punktacji 0-5. W tym momencie musisz podjąć decyzję. W kolejnym kroku podpisujesz umowę, warto ją przeczytać wcześniej, daje dużo do myślenia. Jeśli dobrze pamiętam to jest dostępna na ich stronie www. Teraz czas na przelewy, fakturki do opłacenia w ZEA masz dwie. Zapytasz dlaczego dwie a nie jedna? Tak jest lepiej przy "darowiznach państwowych w UE". A i warto wiedzieć że za przelewy po za UE i przewalutowanie banki pobierają ciekawe prowizje.
Gdy już otrzymasz fotki z załadunku do kontenera pozostaje oczekiwanie na kontener w Rotterdamie. Warto nadmienić że auto podczas frachtu nie jest ubezpieczone, oczywiście możesz to zrobić w kwocie 1% wartości z faktury (jednej nie dwóch) Więc w razie peszka nie będzie pełnej wypłaty wartość. No dobrze podsumowując koszty, do ceny auta należy doliczyć 80% wartości za import z wszystkimi opłatami skarbowymi: vat, cło, akcyza, opinia rzeczoznawcy i rejestracja. czyli przykładowo: kupujesz Pajero za 50 tyś, to dodatkowych opłat będzie 40 tyś.
Teraz kilka zdań na temat oględzin i importu od strony technicznej. Moim zdaniem oględziny zostały wykonane nierzetelne. No bo jak to inaczej nazwać gdy pan pisze że opony mają datę produkcji 2022 rok a w rzeczywistości są z 2019. Dodatkowo raport z pomiarów powłoki lakierniczej nie zgadzał się ze stanem faktycznym. Wisienką był wyciek oleju z uszczelniacza wału między skrzynią a silnikiem o której nawet nie było wzmianki i takie oględziny dostałem w cenie 150$. Jeszcze kilka zdań o samym transporcie morskim. Mój egzemplarz miał ta przyjemność że było podniesiony przodem i zamocowany na drewnianej konstrukcji i spięty łańcuchami tak by przetrwał transport morski. Firma chwali się że zachowują szczególną ostrożność przy załadunku i dbają by nic się nie wydarzyło. Niestety ale w moim przypadku na misce olejowej skrzyni biegów zostały ślady po wózku widłowym. Kolejnym elementem są tuleje gumowe przedniego zawieszenia które zostały zerwane, prawdopodobnie przez mocne napięcie łańcuchami. Przednie amortyzatory wylały się w pierwszym tygodniu użytkowania. O braku dwóch śrub od kół już nie będę wspominał.
Podsumowując import i podejście firmy, pozostał niesmak. Ale przeczytałem umowę i wiedziałem na co się piszę i jakie podejmuje ryzyko.

Na temat korozji rozpisałem się szerzej w moim temacie

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47829&postdays=0&postorder=asc&start=225

Czy żałuję zakupu w taki sposób - nie żałuję. Czy bym się odważył poraz drugi - nie wiem. Czy z punktu ekonomicznego ma to sens - nie. Czy nowa Dacia była by lepsza, może i tak ale nie dla mnie.

[ Dodano: 05-03-2026, 21:22 ]
A i co do LPG to nie jest fajnie i bezobsługowo, przez system mivec w 3.8, zawory ssące wymagają okresowego sprawdzenia luzu zaworowego. Druga sprawa to brak miejsca na sensownych rozmiarów butlę, chyba że kosztem bagażnika. Ta która wchodzi we wnękę trzeciego rzędu siedzeń może starczy na 200km zasięgu i wymaga podniesienia o 10 cm podłogę do góry.

Odpowiedz do tematu