Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana ogniw w bateri trakcyjnej Outlander PHEV 2014
Autor Wiadomość
MiG25 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2026, 08:51   Wymiana ogniw w bateri trakcyjnej Outlander PHEV 2014

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z wymianą ogniw , bądź w ogóle z wymianą baterii (np. na włożenie nowszej 13,8kWh zamiast 12kWh ).

Moja bateria wyświetla SOH na poziomie 36% , ładowarka od "pustego do pełnego" wtłacza po 4kWh, no i latem przejeżdżam ok 15km na niej....
Wielokrotnie robiłem jej resety/DBCAMy , ale natury się nie oszuka , więcej energii się do niej nie da "wrzucić" , więc tym bardziej z niej wyciągnąć...

Stąd postanowiłem skorzystać z oferty z Chin , i kupiłem ich zamienniki (wraz z przyspawanymi śrubami M8 , klockami wydrukowanymi w 3D ,żeby zachować wymiary , naklejanymi matami , do kompensacji ,co by się nie wybrzuszały w wolnych przestrzeniach).

https://szxhbattery.com/products/rechargeable-prismatic-ev-nmc-li-ion-cell-58ah-60ah-37v-lithium-ion-battery-for-electric-bike-motorcycle

https://www.youtube.com/watch?v=KzHqTx_Bl2Y

https://www.youtube.com/watch?v=8PHP5mZw7fA

https://www.youtube.com/watch?v=LpOkzMSm64E

Przez Alibabę wyszło jakieś 9,5tys , no i to już do mnie płynie.

Stąd chciałbym się przygotować.

Wiem ,że pierwsze co trzeba zrobić to ściągnąć cały gaz z układu klimatyzacji.

Jak już się zabieramy do odkręcania , to najpierw wyjąć bezpiecznik odcinający napięcie ( dostęp z podłogi z tylnego siedzenia).

A reszta , to już ogóły , odkręcić od spodu , wyciągnąć , zdjąć pokrywę ,dostać się najpierw do bloków ( ogniwa po 8szt) , a później do pojedynczych celi....

Oczywiście zdajemy sobie sprawę , że jest tam niebezpieczne napięcie DC o napięciu 300V , więc unikamy "podłączania się " pod więcej niż 8szt celi , używamy izolowanych narzędzi , nie robimy zwarć do czegokolwiek. ( Jestem z wykształcenia elektrykiem , więc pod tym względem jestem świadomy ).

A może ktoś ma doświadczenie i mógłby dodać coś od siebie ( czy to przy wymianie całej , czy nawet przy otwarciu).

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-07-2026, 10:41   

Ja miałem wymieniany jeden moduł, bateria nie ładowała się, próba wymuszenia ładowania powodowała że auto wchodziło w tryb żółwia i przestawało jechać. Wymiana odbyła się w Krakowie w warsztacie, za zrzucenie baterii wykonanie pomiarów, suszenie (bo jakaś wilgoć się tam zebrała) wymianę modułu (koszt modułu to 250 zł netto) zapłaciłem 3250. Całość trwała według serwisu 8 roboczo godzin.

MiG25 
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2026, 12:36   

Mam zamiar wymiany dokonać własnoręcznie :)
Już teraz mocno się zastanawiałem , czy taki wydatek jest opłacalny ( a koszty w jakimś warsztacie pewnie osiągnęłyby 15tysi)

Tu filmik z demontażu samej baterii ( choć gość zamiast wszystko odkręcać to wyrywa na siłę częśći):
https://www.youtube.com/watch?v=Gf9fDbwF1K0

Tu gość wymienia całą baterię 12kWh na 13,8kWh (wymienia w baterii tylko dół ,gdzie są cele)
https://www.youtube.com/watch?v=yXzRwW1LY8k

[ Dodano: 28-07-2026, 08:31 ]
nemmooo napisał/a:
suszenie (bo jakaś wilgoć się tam zebrała)

Czy ta wilgoć to mogła powstać z działania tego parownika w baterii ?
Teoretycznie można sobie wyobrazić , że ten parownik chłodząc wykrapla również wilgoć z powietrza w baterii. Czy jest tam odprowadzanie skroplin ? (Czy też może bateria jest hermetyczna a powietrze w niej osuszone ...
Czy może (do pewnego poziomu) , ta kałuża wody po prostu działa jak chłodziwo i "transportuje ciepło z cell do obudowy....)

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2026, 09:11   

Nie znam szczegółów, z tego co zrozumiałem wyjaśnienie w obudowie są jakieś zawory które powinny odprowadzać wilgoć, ale po jakimś czasie już przestają działać. Niestety szczegółów nie znam.

MiG25 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2026, 10:46   

Kolejna sprawa ,to gaz klimatyzacji. O ile jest to zwykły HFC134a/R134a ( w ilośći 590 ± 20 g), i odciągnięcie go nie będzie problemem , o tyle olej Ze-GLES RB68 lub MA68EV chyba jest ciężko do dostania... Czy każdy POE będzie ok ( a jeszcze lepiej ok ,żeby był POE i do EV) , czy jak...

Żeby odkręcic baterię , trzeba odkręcić rury klimatyzacji , są tam oringi , które znalazłem ,że mają oznaczenie MR513495 , MR513496 , i tylko jeden z nich byłby dostępny w ASO... Może ma ktoś ich wymiary , może da się to kupić po wymiarach mówiąc ,że to do klimatyzacji ( odpowiednia guma).
Nie chciałbym wkładać tych samych ( bo się tak po prostu nie robi).

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 07-08-2026, 11:50   

Ciekawy temat. Znajomy robił coś takiego w swoim z 2015 roku. Kupił całą baterię 13,8kWh i wymienił wszystkie 80 modułów. Niestety przy całej tej operacji jeden moduł CMU mu się uszkodził i zastosował w jego miejsce z tej kupionej baterii. Spowodowało to błędne wskazania temperatury, a to by znaczyło, że jest jakaś zmiana w tych nowszych CMU. Ostatecznie znalazł gdzieś odpowiedni i wszystko działało poprawnie. Zasięgu zyskał oko 20km ale narobił się i wydał sporo kasy. Pytanie czy warto? Czy te dodatkowe kilometry zwrócą poniesione koszty? Po tej wymianie przez kolegę też chciałem to robić nawet szukałem już baterii ale zacząłem się zastanawiać, liczyć i trwało to tyle, że w najbliższym czasie planuję sprzedać samochód i kupić młodszy.

Odpowiedz do tematu