|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[EAx 97-04] Chce kupic Galanta VIII 2.4 GDI |
| Autor |
Wiadomość |
VexerW
Nowy Forumowicz
Auto: Renault Megane 2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-08-2026, 18:28 [EAx 97-04] Chce kupic Galanta VIII 2.4 GDI
|
|
|
| Witam, od jakiegos czasu planowalem kupic jakiegos japońca w benzynie po zakochaniu sie w civicu znajomego, ale chcialem cos wizualnie wyrozniajacego sie. Tak trafilem na Mitsubishi Galanta 2.4 GDI za 6500zł na OLX w moim mieście, (https://www.olx.pl/d/oferta/mitsubishi-galant-2-4-CID5-ID1bA0SR.html?reason=observed_ad) wiec od razu pojechalem go sprawdzic. Auto od pol roki stoi, poniewaz bylo kupione dla żony mechanika, (ktora ma od tych 6 miesiecy Scirocco ktore widzialem na ulicach wiec historia trzyma sie kupy), ktory kupil go od jakiegos Handlarza i "rozebral i zlozyl silnik na nowo". Nie jestem mechanikiem samemu co najwyzej olej wymienie, wiec bylem sceptyczny. Ale wyslal mi wszystkie screeny kupionych czesci, wszystkie dokumenty, zdjecia z samej zabawy z silnikiem w jego warsztacie i co najwazniejsze - dal mi sie samemu przejechac po calym Słupsku. Jak na moje skromne odczucia, to z autem bylo wszystko super. Zadnego strzykania, stukania jekow piskow. Swiatla wszystkie dzialaja, odpalil na zimno i na cieplo bez problemu, na gaz reagowal żwawo i przy wysokich obrotach normalnie jechal. Zawieszenie lekko sztywne ale bez zadnych niepokojacych dzwiekow ani odczuc. I w to sam nie moglem uwierzyc, ale jest praktycznie caly bez rdzy. Jedyne co udalo sie znalezc to troszke powierzchownie na tlumiku i progach od dolu ale i tak to wyglada jakby mial 5 a nie 25 lat. Przebieg 250k prawdziwy i sprawdzony. Jakby tego bylo malo, zgodzil sie zebym wzial Galanta do znajomego mechanika zeby on sie upewnil ze wszystko jest okej. Mam wrazenie ze to mega okazja ale i tak chce zasiegnac opinii ekspertow tutaj, poniewaz o gdi slyszalem strasznych rzeczy ale prawie tyle samo pochwal na internecie. Dzieki z góry za pomoc |
| |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 656 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24741 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-08-2026, 18:59
|
|
|
| Przy tej kwocie, to jak ma fabryczny katalizator, to sprzedając go odzyskasz 2/3 ceny gdyby jednak auto okazało się padaką. Ogólnie tak - GDI nie jest szczęśliwym wyborem jeśli jest już stary i używany w Europie (niska jakość paliwa i błędny dobór oleju). Ale skoro oceniasz, że ten egzemplarz jest OK to przy takich drobnych jest sens się długo zastanawiać? Zapewne megane możesz teraz kupić za tysiaka, zatem rozumiem, że będzie to przeskok cenowy, natomiast ogólnie to największą wadą tych aut jest rdza, z resztą sobie poradzisz. Co może się zepsuć to przepustnica, reszta ogólnie jest pancerna. Plus tony węgla w dolocie... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Pomógł: 828 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21231 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-08-2026, 19:05
|
|
|
Ja bym w GDi z własnej i nieprzymuszonej woli nie szedł .
Układ paliwowy wrażliwy na paliwo i mocno problematyczny w naprawach, ale zrobisz co zechcesz.
Najlepiej szukaj 2.5V6 i w automacie.
Prosty, bezawaryjny i lubiący LPG. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
VexerW
Nowy Forumowicz
Auto: Renault Megane 2
|
Wysłany: 15-08-2026, 19:21
|
|
|
| Krzyzak napisał/a: | | niska jakość paliwa i błędny dobór oleju |
Co do jakości paliwa, oznacza to ze mialbym lać 98? Bo czytam juz chwile o tym i dalej zadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazlem. I czy polecasz jakis konkretny olej do GDI w takim razie? Dzieki za odpowiedz
[ Dodano: 15-08-2026, 19:28 ]
| Bizi78 napisał/a: | Ja bym w GDi z własnej i nieprzymuszonej woli nie szedł .
Układ paliwowy wrażliwy na paliwo i mocno problematyczny w naprawach, ale zrobisz co zechcesz.
Najlepiej szukaj 2.5V6 i w automacie.
Prosty, bezawaryjny i lubiący LPG. |
Automaty w ogole omijam bo to nie dla mnie.
A 2.5V6 patrzylem ale zazwyczaj kosztuje blizej 20 niz 5 tysiecy i zazwyczaj sa totalnie zjedzone przez rdze. Najpierw to ja w ogole szukalem Carismy 1.8MPI i znalazlem taka i 1.6mpi oba granatowe GLX doslownie moj gust tylko sprzedawcy jacys dziwni bo ani nie odbierali ani nie odpisywali wiec podjechalem Galanta zobaczyc bo byl blisko i no kurcze mega maszyna w mega stanie (+ moj tata zawsze chcial miec takiego wiec kupuje jakby za nas 2). ale dzieki za odpowiedz, na pewno jeszcze przemysle i zobacze co mi mechanik znajomy o aucie powie |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 15-08-2026, 20:39
|
|
|
Co do silnika 1.8mpi to często ludzie tak opisują a wychodzi że to 1.8GDi.
Co do paliwa, to GDi potrzebuje paliwa dobrej jakości o co w PL ciężko.
Olej też najlepiej typowy do gdi musiałbyś poszukać na forum. |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 656 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24741 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-08-2026, 21:03
|
|
|
| VexerW napisał/a: | | oznacza to ze mialbym lać 98? | nie, chociaż faktem jest, że nikt pewnie nie badał wpływu spirytusu na te silniki... wiadomo - w latach 90 nikt nie myślał o dodawaniu biokomponentów
tym niemniej Mitsubishi wycofało silniki GDI z Europy przez - oficjalnie - niską jakość paliwa
| VexerW napisał/a: | | jakis konkretny olej do GDI | kiedyś udało mi się kupić pełny syntetyk 10W40 firmy Comma - teraz nigdzie nie widzę takiego w sprzedaży - generalnie chodzi o to aby olej był dedykowany do GDI - każdy inny szybko zalepia co tylko się da
polecam sprawdzić różnych producentów - może będą mieli coś takiego
ps. nie ma lepszej skrzyni niż automat - majtanie lewarkiem jest totalnie bez sensu - komputer robi to lepiej, szybciej i bezpieczniej |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 15-08-2026, 21:33
|
|
|
Automat w galu EA ma tylko jeden minus, 4 biegi . |
 |
|
|
|
 |
|
|
|