Przesunięty przez: akbi 28-09-2007, 15:22 |
SRS i brak klaksonu??? |
Autor |
Wiadomość |
Calibranos [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2005, 12:14 SRS i brak klaksonu???
|
|
|
Witam mam Lancera 1,3 12V sedan rok 95 i mam problem swieci sie SRS i nie ma klaksonu jak można to naprawić czy da się sam klakson zrobić bez ASO proszę o wszelkie info w tym temacie z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 06-11-2005, 12:24
|
|
|
Jesli chodzi o brak klaksonu to:
sprawdz bespieczniki - HORN (albo jakos tak)
moze urwal sie jakis przewod
Jesli chodzi o srs to chyba jest problem z poduszka powietrzna (ktorej nie ma najprawdopodobniej) - ale głowy za to nie dam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 06-11-2005, 12:42
|
|
|
tasma miedzy kolumna kierownicy a poduszka chyba drogie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2005, 12:53
|
|
|
w momencie wystrzalu poduchy z regoly urywa sie tasma przez ktora miedzy innymi "leci" klakson, tak wiec srs swieci sie bo nie ma poduchy ktora wystrzelila uszkadzajac tasme stad brak klaksonu. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2005, 13:54
|
|
|
Zanim zaczniesz szukać nowej taśmy, proponują sprawdzić samą syrenkę klaksonu. W razie awarii kosztu duuużo niższy niż taśmy. Znajduje sie w pobliżu chłodnicy. Jeśli jest to klakson elektryczny, do syrenki po prostu podpinasz zasilanie prosto z akumulatora. Jeśli się nie odezwie, zacznij od zakupu nowej syrenki zasilanej 12V (nie musi być z Mitsubishi). Jeśli sysrenka się odezwie, musisz szukać dalej w elektryce, m.in. taśma. |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 07-11-2005, 07:39
|
|
|
Dziwna sprawa - widzę że dla wszystkich ważniejszą sprawą stało sie brak klasonu niż świecący SRS - uuuch narmalnie zawiało zgrozą
Fakt faktem to jest powiązane - Arturro może mieć 100% racji...
Proponuje:
- natychmiast zając sie świecącym SRS - to jest bezpieczeństwo - bardzo poważna sprawa!!! a praktycznie jestem pewien że sprawa klaksonu rozwiąże sie sama podczas naprawy poduchy...
Pozdrawiam |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 07-11-2005, 13:37
|
|
|
jesli poduszka nie jest wystrzelona, to tasma - taki objaw jesli klakson zniknal w tym samym momencie gdy zapalila sie kontrolka od srs, na forum.wsieci.pl bylo sporo takich przypadkow, no i nie jezdzic z tym bo zrobi spiecie tasma i pierdyknie jaskiem w twarz |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
ROMEL

|
Wysłany: 07-11-2005, 14:52
|
|
|
Matejko - lepiej tego ująć nie można ...
"...perdyknąć jaśkiem w Twarz..."
Nosek połamany, a oklary wkomponowane na stałe w oczodoły....
jednym słowem: "NIE BAGATELIZOWAĆ !!!"
Pozdro |
COLT 1,3 12V 96` CJ0
|
|
|
 |
Calibranos [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2005, 19:08
|
|
|
Dzięki wszystkim ale jak swieci sie SRS to poduszki są martwe brak komunikacji ze sterownikiem wiec nie ma szans na wystrzał (miałem tak dawno temu w innym aucie) ale ten klakson mówicie że jest na tasmie a może by tak na jakiś nowy przycisk zrobił a SRS można zgasic na 2 sposoby ale nie pisze ze wzgledu na to że bezpieczeństwo najważniejsze ( oczywiście wyjecia żarówki nie biore pod uwagę) wiec ASO lub ... ważne jak z klaksonem a i mam prośbe który bezpiecznik może ma ktoś opis bezpieczników lub jakieś ksera książki to bardzo prosze na eail: witeklukasz@wp.pl GG 7478084 Dziękuje z góry i Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2005, 23:31
|
|
|
nie rozumiem podejscia, skoro jest poducha to dlaczego jej nie naprawic, a przy okazji klaksonu? podjedz do jakiegos spec elektryka, niech przejzy, rozkreci, a moze sie okazac ze to drobnostka.
druga sprawa jesli pali sie srs nie musi to oznaczac braku komunikacji z poducha w fajerze, rownie dobrze moze byc padniety jakis czujnik (choc w tym przypadku wg mnie na 90% uszkodzona jest tasma).
a co do martwych poduch to jest kilkaset kalek na swiecie ktorym z niewiadomych przyczyn wystrzelila poducha, lepiej nie ryzykowac! |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 08-11-2005, 00:29
|
|
|
Calibranos napisał/a: | jak swieci sie SRS to poduszki są martwe brak komunikacji ze sterownikiem wiec nie ma szans na wystrzał | BŁĄD
migająca lampka SRS nie oznacza tylko braku komunikacji "kontroler - poducha". SRS miga jak dzieje sie cokolwiek. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
ROMEL

|
Wysłany: 08-11-2005, 06:57
|
|
|
Święte słowa Panowie - Artorro i Choper...
Zastanawia mnie często - jak ktoś w jakimś autku ma AirBagi - wszystko cacy hula, aż tu nagle przychodzi mu myśl wymiany kierownicy na inna - SPORTOWĄ - w takim przypadku zmuszony jest albo wyłączyć cały SRS , albo zastosować amulator - ale to nie zmienia postaci sprawy - ON - KIEROWCA poduchy nie ma !!! zabiera sobie świadomie SZANSE - jaką chyba nie muszę pisać...
Zachodze w głowe i nie rozumię tego....
Pozdro |
COLT 1,3 12V 96` CJ0
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2005, 08:34
|
|
|
ROMEL napisał/a: |
Zastanawia mnie często - jak ktoś w jakimś autku ma AirBagi - wszystko cacy hula, aż tu nagle przychodzi mu myśl wymiany kierownicy na inna - SPORTOWĄ - w takim przypadku zmuszony jest albo wyłączyć cały SRS , albo zastosować amulator - ale to nie zmienia postaci sprawy - ON - KIEROWCA poduchy nie ma !!! zabiera sobie świadomie SZANSE - jaką chyba nie muszę pisać...
Zachodze w głowe i nie rozumię tego....
|
ja tez tego nie rozumiem |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-11-2005, 09:45
|
|
|
arturro napisał/a: |
ja tez tego nie rozumiem |
nadal jezdzisz z tym czerwonym sterem?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-11-2005, 09:45
|
|
|
a ja nierozumiem przerabiania klaksonu na przyciks i kasowania bledu srs tylko po to aby lampka działała. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
|