Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:29
Cari z silnikiem GL 1.6
Autor Wiadomość
sterydzik 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-06-2007, 09:08   Cari z silnikiem GL 1.6

Witajcie,

Jestem totalnie newbe w temacie, zamierzam kupic Cari w ktorej sie zakochalem (żono precz !). Nie wiem tylko jaka jest roznica miedzy silniczkami 1.6 GL a defaultowym 1.8 GDI. Wiem, że 1.8 ma 25 klaczy wiecej pod maską, to tyle. I chyba 1.6 nie ma bezpośredniego wtrysku (jakoś tak).

Prosze o wyjaśnienie

Pozdro

Tomek

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 16-06-2007, 11:25   

GL to wersja wyposazenia . czyli bez niczego, nie ma nawet elektryki z przodu

silnik 1,6 jest to konstrukcja 4G92 (zwykly wtrysk) . natomiast wystepuja 2 ( w sumie nawet 3 ,bo jest tez MSX ) jednostki 1,8 (4g93) jedna to ze tak to nazwe zwykla, a druga to wlasnie GDI ( ktora byla nowatorska konstrukcja ) - bezposredni wtrysk paliwa (cos jak diesel tylko,ze na benzyne). jest ona wrazliwa na jakosc paliwa oraz trudna do zagazowania .

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 14:07   

No, no tylko nie bez niczego. U mnie w Cari GL `98 jest klima, centralny zamek, immobilizer, poduszka u kierowcy, że nie wspomne o innych.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 16-06-2007, 14:14   

klima :shock: a to przepraszam :)

ale wiesz w dzisiejszych czasach przednie szyby "krec se sam" to juz tak jakos dziwnie ;)
wiadomo ze mozna pokombinowac i poprzekladac, dolozyc sobie elektryke :)

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 16-06-2007, 15:09   

Rafal_Szczecin napisał/a:
GL to wersja wyposazenia . czyli bez niczego, nie ma nawet elektryki z przodu

RACJA!!!!

vienek napisał/a:
No, no tylko nie bez niczego. U mnie w Cari GL `98 jest klima, centralny zamek, immobilizer, poduszka u kierowcy, że nie wspomne o innych.

bo masz to za dopłatą...w standardzie nie ma nic, nawet czasami zderzaki nie były w kolorze nadwozia

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 16:17   

Ja mam Cari GL 1.6 z 97 roku i fakt pewnych rzeczy brakuje - jak elektryczne lusterka w kolorze nadwozia czy poduszka pasazera. Ale klima jest, elektryczne szyby z przodu no i fajny w sumie silnik :) i buja sie nia dobrze

kecaj62 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,6 GLX
Wysłany: 16-06-2007, 18:12   

Ja również mam Cari 1,6 z 97r , dla normalnej(wcale nie mułowatej) jazdy w zupełności wystarczy Spalanie w trasie przy prędkości powyżej dozwolonej o około 30 rzędu 6,5 - pozdro

sterydzik 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2007, 18:55   

Dziekuje za odpowiedzi !

Misiu ktorym sie interesuje ma: Kolor bordowy metaliczny. Wyposażenie: poduszka powietrzna kierowcy, wspomaganie, centralny zamek, elektrycznie sterowane szyby drzwi przednich, elektrycznie sterowane lusterka zewnętrzne, ABS, klimatyzacja

Co sadzicie o silniku 1.6 ? Mniejsza moc... co jeszcze ? Czy warto sie pchac w to auto , czy ewidentnie lepiej poszukac 1.8 GDI ?

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 19:29   

No 1.6 to raczej EVO nie jest ale nie moge na silnik narzekac. Ladnie chodzi i jak dla mnie bezawaryjny. Z tego co widac na forum z GDI jest wiecej problemow pewnie chodzi o jakos polskiego paliwa i jednak dosc nowatorskie podejscie. Czego mi brakuje w 1.6 to mocy na V biegu :)

sterydzik 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2007, 20:42   

A jesli chodzi ogolnie o speedup ? Wiadomo ze to wiecej niz przecietne 90 klaczy mechanicznych. Z tego co obejrzalem na fotkach to autko ktore bym chcial ma wlasnie lusterka czarne (nie w kolorze nadwozia). Ciekawe co jeszcze ma odbiegajace jakoscia.

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 21:58   

Jesli chodzi o przyspieszenie to uwazam ze ma fajne.
Jak zostawilem kiedys na stacji kontroli pojazdow zeby przybili techniczne to kolo sie pytal jaki silnik tam jest. Ja mowie ze 1.6 a on ze jad ma :)

Bardzo fajny ten silnik jest i jak na swoj rocznik uwazam ze kopa ma dobrego, jak sie w odpowiednim zakresie obrotow jezdzi.

tansky
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 22:55   

wegiel napisał/a:
Jak zostawilem kiedys na stacji kontroli pojazdow zeby przybili techniczne to kolo sie pytal jaki silnik tam jest.

No to niezły ten diagnosta był :mrgreen:

A co do silnika - rączy rumak to nie jest, tym bardziej że Cari swoje waży. Ale raczej wierna szkapa, czyli w kluczowych momentach nie zawodzi.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 22:14   

1.6 jest to 90 KM, ale dzikich japonskich kucyków... W pojedynkę zostawia w tyle 8v 2 litry Vectra A... Trzeba zdecydowanie powyżej 4500 obr/min ja trzymać-ale ona to lubi... :lol: . I oczywiście zero awrayjności-jeszcze większy plus na korzyśc 1.6... Zdecydowanie polecam ten silniczek... :o

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 25-06-2007, 15:25   

Moja 1,6 GL z 1998 ma 4 poduchy, klime, centralny zamek, elektryczne szyby z przodu i lusterka
Kolegi GLX ma tylko dodatkowo 4 el. szyby i szyberdach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi