|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] czy to imobilaizer- nie chce zapalic silnik |
Autor |
Wiadomość |
rudolfik [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 23:48 [Cari 1.8] czy to imobilaizer- nie chce zapalic silnik
|
|
|
Witam.
Zaczne od poczatku, mieszkam w Dublinie (Irlandia) i od ponad roku mam carisme 1.8 97r
tani samochód myslałem ze bedzie awaryjny, wrecz przeciwnie, żadnych awarii usterek, zakochałem sie w mitsubishi i nie chcem juz innego samochodu.
Jednak ostatnio ktos prubował go ukrasc z parkingu podziemnego, nieudało sie to ale narobił mi sporych szkód, wyłamany zamek, kierownica wyrwana z mocowania, rozwiercona stacyjka, połamany włącznik wycieraczek.
naprawiłem autko we własnym zakresie, posklejałem plastiki, uzywany włacznik wycieraczek bagatela 50 euro na szrocie!!!!!, zestacyjki wyjołem kostke za pomocą której odpalałem auto, wkładajac przy tym kluczyk w petle imobilaizera.autko zaczeło jezdzic i czekałem na stacyjke. w poniedzialek dostałem stacyjke z polski podłanczam do kostki (która miałem na wierzchu)
i samochód kreci i nie pali, prubuje starym sposobem i to samo kreci i nie odpala!!
czy ktos sie domysla w czym jest problem.
z góry dziekuje za pomoc, pozdrowienia z deszczowej irlandii
Rudi |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 00:41
|
|
|
wydaje mi się, że jest tak jak napisałeś w temacie - jest problem z immobiliserem, miałem kiedyś to samo przy zmianie silnika, sterownik immobilisera odcinał wtryski, w skutek czego auto kręciło ale nie odpalało jakby iskry nie było.
Czy dobrze podłączasz z powrotem pierścień immobilisera? posprawdzaj dokładnie kostki , może kabelek się gdzieś zmęczył i pękł i dlatego nagle nie daje sygnału do sterownika. |
|
|
|
 |
rudolfik [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 07:21
|
|
|
wszystko sprawdzałem kilkakrotnie:-)
[ Dodano: 15-06-2007, 17:37 ]
a gdzie jest komputer w tym aucie? |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 22:44
|
|
|
w GDI jest na prawej ścianie przy drzwiach przednich prawych, pod deską rozdzielczą, przed prawym kolanem pasażera,
w TD jest przed drążkiem zmiany biegów pod deską rozdzielczą,
a w zwykłym 1.8 podejrzewam, ze jest tak jak w GDI.
Ale obstawiam, że komputer nie ma z tym nic wspólnego, bo nic z nim nie robiłeś i się zepsuło, a poza tym to komp ma się nijak do immobilisera.
[ Dodano: 15-06-2007, 22:52 ]
A, jeszcze jedno, a czy wymieniałeś stacyjkę na odłączonym akumulatorze? bo jeśli nie, to może musisz aku odłączyć i z powrotem podłączyć żeby się zresetował?
I jeszcze pytanko: rozumiem, że jak wymieniłeś stacyjkę na drugą, to razem z nią masz nowy kluczyk, tak?? Bo jeżeli tak, to nie dziwne, że nie odpala - jeżeli zmieniłeś stacyjkę i kluczyk to twój sterownik immobilisera go nie przyjmie, muszisz mieć sterownik immobilisera od tego kluczyka, a żeby jeździć na starym kluczyku i starej stacyjce odłącz i podłącz aku żeby zresetować układ. |
|
|
|
 |
rudolfik [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2007, 17:02
|
|
|
nie mam pomysłu co robic dalej, zadzwonie w poniedziałek do jakiegos serwisu , jak nie beda duzo chcieli to naprawie, a jak nie to bede musiał wyciagnac go na ulice i podpalic:-) (bedzie kaska z ubezpieczenia) |
|
|
|
 |
kubala48
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,9did
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-05-2010, 11:34
|
|
|
Geloo_Jedi napisał/a: | w GDI jest na prawej ścianie przy drzwiach przednich prawych, pod deską rozdzielczą, przed prawym kolanem pasażera,
Ale obstawiam, że komputer nie ma z tym nic wspólnego, bo nic z nim nie robiłeś i się zepsuło, a poza tym to komp ma się nijak do immobilisera.
A, jeszcze jedno, a czy wymieniałeś stacyjkę na odłączonym akumulatorze? bo jeśli nie, to może musisz aku odłączyć i z powrotem podłączyć żeby się zresetował?
I jeszcze pytanko: rozumiem, że jak wymieniłeś stacyjkę na drugą, to razem z nią masz nowy kluczyk, tak?? Bo jeżeli tak, to nie dziwne, że nie odpala - jeżeli zmieniłeś stacyjkę i kluczyk to twój sterownik immobilisera go nie przyjmie, muszisz mieć sterownik immobilisera od tego kluczyka, a żeby jeździć na starym kluczyku i starej stacyjce odłącz i podłącz aku żeby zresetować układ. | mam taki sam problem wymienialem stacyjke i moje pytanie brzmi jakie sterowniki do imobilajzera i z kat je wzias ??
a i 2 pytanie czy po czym imobilajzer wyczowa ze to inna stacyjka bo jak wczeniej mialem dobra stacyjke to nie odpalal mi ja odpalalem kluczykim bez gumki(obudowykluczyka ) a jak ja zalozylem to odpalal normalnie a ja zgubilem kluczyk ale gumka mi zostala ?? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 06-05-2010, 11:41
|
|
|
kubala48 napisał/a: | Geloo_Jedi napisał/a: | w GDI jest na prawej ścianie przy drzwiach przednich prawych, pod deską rozdzielczą, przed prawym kolanem pasażera,
I jeszcze pytanko: rozumiem, że jak wymieniłeś stacyjkę na drugą, to razem z nią masz nowy kluczyk, tak?? Bo jeżeli tak, to nie dziwne, że nie odpala - jeżeli zmieniłeś stacyjkę i kluczyk to twój sterownik immobilisera go nie przyjmie, muszisz mieć sterownik immobilisera od tego kluczyka, a żeby jeździć na starym kluczyku i starej stacyjce odłącz i podłącz aku żeby zresetować układ. | mam taki sam problem wymienialem stacyjke i moje pytanie brzmi jakie sterowniki do imobilajzera i z kat je wzias ??
a i 2 pytanie czy po czym imobilajzer wyczowa ze to inna stacyjka bo jak wczeniej mialem dobra stacyjke to nie odpalal mi ja odpalalem kluczykim bez gumki(obudowykluczyka ) a jak ja zalozylem to odpalal normalnie a ja zgubilem kluczyk ale gumka mi zostala ?? |
trzymaj się jednego tematu bo zadajesz te same pytania w kilku watkach |
|
|
|
 |
|
|