Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
17-06-2007, 12:46
[CA4A 1.6] MITSUBISHI COLT 1.6 16V - falujące wolne obroty
Autor Wiadomość
skels
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2007, 16:46   [CA4A 1.6] MITSUBISHI COLT 1.6 16V - falujące wolne obroty

Witam szanownych forumowiczów !
Mam taki problem auto jak temacie 94r cyklicznie falują wolne obroty w przedziale od 1000 do 1500 i wyżej, po włączeniu silnika wyskok na 3000 potem spada i faluje na zimnym i ciepłym silniku, po próbnej jeździe dosyć ostrej, wolne obroty schodzą na ok 800 - 900, po wyłączeniu silnika problem pojawia się. Czynności jakie zostały przeprowadzone to:
1 wymiana kopułki + palec rozdzielacza ( stary pęknięty i przebicie )
2 przeczyszczony i sprawdzony zaworek zwrotny odpowietrzenia pokrywy klawiatury
3 wyczyszcony i sprawdzony zespół przepustnicy z reulacyjnym zaworem obejściowym
4 sonda lambda coś tam generuje, podstawiałem sygnał z emulatora, bez rezultatów
5 co do czujnika temp, płynu chł. nie mam pewności za właściwe wskazania, ale ECU nie wyrzuca żadnych błędów
6 listwa wtryskiwaczy zdemontowana i sprawdzone wizualnie wtryski - rozpylają ok Kompresji nie sprawdziłem silnik eksploatowany przez statecznego człowieka stałego klienta, usterka pojawiła się nagle podczas jazdy i dlatego jest to troche dla mnie dziwne, raz już spotkałem się z takim przypałem w matizie ale tam padła sonda lambda.
Jeszcze jedno po odłączeniu przepływomierz (zintegrowany z MAP i temp. pow zas.) obroty z falujących spadają do 700 i nie falują, wtedy są generowane błędy przepływomierza, czy jest aby możliwe by zespół przepływomierza przekłamywał wskazania i to by miało wpływ na brak stabilizacji wolnych obrotów, a jednocześnie były one w zakresie granicznym błędów?, proszę o jakieś wskazówki, lub podzielenie się doświadczeniami podczas napraw takich przypadków
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 17-06-2007, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-06-2007, 18:47   

Brakuje chyba punktu regulacji zespołu przepustnicy.

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=2316

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-06-2007, 11:17   

Problem identycznie objawia się jak u mnie. Tylko u mnie przyczyna była dość nietypowa.Poczytaj

skels
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 20:38   

Idąc za ciosem przeprowadziłem dzisiaj tą regulację w/g opisu, falowanie zniknęło, jednak obroty nie spadają poniżej 1400, wyczytałem w opisie:
6. Jeśli nie można wyregulować (np. nie da się zmniejszyć), to być może uszkodzony jest zawór woskowy w bypasie, który na podstawie temp. silnika sam przymyka dodatkowo bypas - trzeba wtedy wymienić ten zawór.
Gdzie ten zawór dokładnie się znajduje ?? czy jest to może jeden z dwóch na ścianie tuż za kolektorem ssącym do których wędrują wężyki podciśnieniowe z przepustnicy??
Mam jeszcze jeden niepokojący mnie akcent strasznie kiepskie spalanie sypie mi sadzą jakby za duża dawka paliwa, (miałem taki feler w francuzie gdzie był uszkodzony MAP)

- Hugo właśnie przeczytałem twój post w następnym "wejściu antenowym" sprawdze czy nie poszło moje doświadczenie w kierunku twojego przypału, a co ustale zamieszcze na forum, już mi nie chodzi o te pieniądze ale o samą "sztukę" w tej ciężkiej branży

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 11-06-2007, 21:45   

skels napisał/a:
trasznie kiepskie spalanie sypie mi sadzą jakby za duża dawka paliwa

wygląda na sondę lambda, padła a komp odczytuje to jako ubogą mieszankę i leje ile wlezie

skels
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2007, 06:48   

Mam jeszcze pytanie, przeczytałem o manualu do tego auta, czy ktoś jest mi w stanie podesłać na adres skels@vp.pl , a co do sondy to dzisiaj kupie nówke bo stara generuje coś koło 0,2-0,3 V, można jeszcze podstawić sygnał z generatora ale sonde i tak kupie będzie na zapas.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 12-06-2007, 09:15   

skels, serwisówki są tutaj:

http://www.mitsubishi-gra...46c236c0b359789

ozz
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 22:14   

sterownik jest do regeneracji lub wymiany;
miałem podobny problem w poprzednim Colcie, pół auta rozmontowałem\osłuchałem\obadałem wszystkie sygnały\itd i nic, dopiero wymiana sterownika poskutkowała, jak masz możliwość podłącz sprawny i sprawdź, ja tak bynajmniej zrobiłem;
pali Ci teraz tyle bo prawdopodobnie na awaryjnym chodzi i bogatą mieszankę podaje;
a myślałem że to Coltów z początku produkcji się tyczy;

skels
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2007, 10:26   

Wielkie dzięki za wskazówki
Dorwałem drugi samochód podstawiłem prawie każdy podejrzany podzespół, i okazało się że jest wadliwy sterownik na 100%, Póki co chcę zakupić sprawny z num MD175667, czy ktoś ma może taki odsprzedać ??.
Mam jeszcze jedno pytanie, słyszałem że jedną z przyczyn usterki są przepięcia w instalacji, czy jest to prawda i czy na forum znajdę jakiś schemat w/g którego można tą modyfikację wykonać ??
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !!

Odpowiedz do tematu