Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszt wymiany skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 10:20   Koszt wymiany skrzyni biegów

Mam wieczny problem z mechanikami , że przed robotą nie wiedzą ile to będzie kosztowalo (oczywiście zawsze deklarują się , że się dogadamy) a po robocie windują całe koszty.
Za wymianę skrzyni biegów krzyknoł mi warsztat (mały nie autoryzowany) 750 zł za robociznę (Druga skrzynia była moja). Przygotowany byłem raczej na jakieś 400 zł.
Ile może kosztować taka wymiana? Może ktoś już za taką wymianę płacił i jest zorientowany w temacie.
Czy warto oddać taki problem do rzeczoznawcy i ewentualnie reklamować koszt usługi?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-06-2007, 10:24   

Ładnie :)
400 to i tak sporo..... demont/zamont skrzyni w warstacie to siakeś 4-5 rbh......stawka godzinowa to 80-100 zł

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 11:59   

Tłumaczą się jeszcze bardzo czasochłonną pracą.
Ile czasu powinna trwać taka wymiana?

[ Dodano: 18-06-2007, 12:10 ]
A ASO liczą za taką usługę 450 zł.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 18-06-2007, 12:35   

Napisałem:
Bartek napisał/a:
4-5 rbh

i to jak idzie "pod górę". W Eclipse jest prze%$^*$^%$ (ktoś pompę ABSu umieścił tak, że nie ma jak dojść do poduszki skrzyni). W pozostałych Miśkach nie napotkałem na trudności - chyba, że półosie w piastach są bardzo zardzewiałe - wtedy demontaż półosi jest kłopotliwy.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 18-06-2007, 12:37   

Jeżeli tylko wyciągnięcie i założenie to w Kaliszu z reguły to kosztuje w granicach 300. A przypuszczam że nie powinno przekroczyć nigdzie 400. 750 to naprawdę przesada...

Prosty
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2007, 18:59   

Bartek napisał/a:
Napisałem:
Bartek napisał/a:
4-5 rbh

i to jak idzie "pod górę". W Eclipse jest prze%$^*$^%$ (ktoś pompę ABSu umieścił tak, że nie ma jak dojść do poduszki skrzyni). W pozostałych Miśkach nie napotkałem na trudności - chyba, że półosie w piastach są bardzo zardzewiałe - wtedy demontaż półosi jest kłopotliwy.....

heh fakt ta pompa ABS`u i jej umiejscowienie do dość ciekawe rozwiązanie... dobrze, że istnieją takie sprzęty jak 1,5metrowy łom:D hyhyhy

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 21-06-2007, 15:50   

Sama pompa przeszkadza umiarkowanie w porównaniu do łapy tej pompy skutecznie zasłaniającej dostęp do odkręcenia śruby mocującej łapę skrzyni......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2007, 23:33   

Jak się okazało za wymianę wzioł 400 zł - w wyniku awari były problemy z wyjęciem półosi i doszło 300 zł za czyszczenie drugiej skrzyni. Sprzedający z allegro tak wyjoł półoś że do środka powpadały igiełkowe elementy toczne z łożysk półosi.
Gdyby nie sprawdzili właśnie kupował bym kolejną skrzynie.

Odpowiedz do tematu