Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z zamkiem centralnym
Autor Wiadomość
wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2007, 08:58   problem z zamkiem centralnym

Mam problem z otwieraniem tylnych drzwi :( . Wszystkie drzwi po otworzeniu z pilota odblokowują się poza tylnymi z lewej strony. Zawsze muszę ręcznie odciągnąć guzik. Podpowiedzcie jak dostać się do elektryki w tych drzwiach. I jeszcze jedno po manualnym odblokowaniu guzika, przy zamykaniu pojazdu z pilota, te drzwi zamykają się prawidłowo (jest problem tylko z otwieraniem).

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 28-06-2007, 10:06   

Stawiam na to że siłownik się skończył. Zamyka, ale do otworzenia jest potrzebne więcej siły więc już nie daje rady. Rozbierz tapicerkę w drzwiach i wymień siłownik.

marbrz 
Nowy Forumowicz
Mariusz Brzeziński

Auto: Carisma 1,9 TD (1997)
Wysłany: 28-06-2007, 14:59   

Napisz czy guzik po otwarciu drzwi coś sie rusza czy jest na stałe w dolnej pozycji. Mnie sie udało nareperować siłownik (podło właśnie na guziczku) wstawiając tam sprężynkę.

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-06-2007, 17:47   

marbrz napisał/a:
Napisz czy guzik po otwarciu drzwi coś sie rusza czy jest na stałe w dolnej pozycji. Mnie sie udało nareperować siłownik (podło właśnie na guziczku) wstawiając tam sprężynkę.

No właśnie guziczek wysuwa się, ale nie do końca, tak jak to się dzieje w pozostałych drzwiach. Chcąc otworzyć te drzwi muszę resztę jego długości odciągnąć do góry ręką.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 28-06-2007, 21:31   

wazu, wyciągnij cały zamek...troche trzeba sie przy tym nagimnastykować ale raczej nie masz prawa nic zepsuć... dokładnie wyczyść w czyms rodzaju WD-40...może juz ze starości sa dziwgienki zasniedziałe i potrzebują kopa z WD...gdyby to nie pomogło to sparwdz sam siłownik..jeżeli jest taki jak ten http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=12719 to daj znać na PW i sie dogadamy :D pozdrawiam

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2007, 08:06   

maxwell61 napisał/a:
wazu, .. dokładnie wyczyść w czyms rodzaju WD-40...może juz ze starości sa dziwgienki zasniedziałe i potrzebują kopa z WD...

No właśnie będę próbował z tym WD-40. Wczoraj zauważyłem, że po kilkukrotnym naciśnięciu wewnętrznego guzika blokady drzwi ten zamek odblokowuje drzwi (guzik idzie do góry). Może to rzeczywiście tylko kwestia zanieczyszczenia mechanizmu i siłownika.

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Wysłany: 29-06-2007, 09:40   

tak to jestk kwestia wyszyszczenia ja tak miałem wykreciłem zamek razem z siłownikiem wyczysciłem dokladnie zalałem WD-40 no i pomogło teraz śmiga jak nowe :D

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2007, 18:40   

maxwell61 napisał/a:
wazu, wyciągnij cały zamek...troche trzeba sie przy tym nagimnastykować ale raczej nie masz prawa nic zepsuć...

Cholerka miałem dzisiaj szczerą chęć pogrzebać w tym zamku, ale po dostaniu się do bebechów w drzwiach lekko się zniechęciłem. Zdjąłem tylko folię zabezpieczającą mechanizmy w drzwiach i powiem szczerze odechciało mi się cokolwiek robić, jak zobaczyłem jaki wstrętny dostęp jest do siłownika. Założyłem boczek i zostawiłem tak jak było, nie zakładałem jedynie foli. Może za następnym podejściem tak szybko mnie nie dopadnie zniechęcenie.
PS. Czy brak tej foli zabezpieczającej będzie miał jakiś istotny wpływ na mechanizmy w drzwiach ???

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 29-06-2007, 19:02   

hehe...pisałem że będzie ciężko...folia raczej chroni przezd kurzem itp....ale wystarczy wykręcić kilka nakrętek...ściągnąć dźwigienka z tych śmiesznych blaszek które je podtrzytmują...wyciągnąć elektrykę z siłownika i masz wszystko na wirzchu...mnie po 2 razach wyciągania i wsadzania z powrotem już teraz zajmuje kilka minut... BE BRAVE :D

wazu 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2007, 19:12   

maxwell61 napisał/a:
...mnie po 2 razach wyciągania i wsadzania z powrotem już teraz zajmuje kilka minut... BE BRAVE :D
Kurcze, że też mieszkasz tak daleko ode mnie, przy twojej wiedzy i mojej determinacji, raz dwa dałbym sobie radę z tym mechanizmem :lol:

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 29-06-2007, 19:24   

naprawdę spokojnie dasz sobie rade...a zamek wyciąga sie wraz z siłownikiem..to tak abys się czasem nie szarpał z nim...powodzenia...jak coś to PW żeby nas za pogaduchy nie pokarali (OT detektorzy :D )...pozdro

Odpowiedz do tematu