Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
trudne pytanie
Autor Wiadomość
ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2007, 10:28   trudne pytanie

mam takie ciekawe pytanie, ktore byc moze nie tylko mi pomoze ... otoz tak naprawde nie mam pieniedzy na super sprzet car audio ...

w swoim protonie (colt) mam 4 glosniki (2 w desce i 2 z telu po bokach) ... i chcialbym zeby mi przednie graly wysokie-srednie tony ... a tylne nieskie, ew jeszcze srednie, moze wysokie tez, zalezy jakie kupie glosniki ....

i czy cos zamiast zwrotnicy, zeby mozna bylo podlaczyc przed glosnikiem, ktory ma grac wysokie-srednie tony, aby nie pierdzial od niskich ?? jakis pomysl ...
ew to samo w druga strone ...

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-08-2007, 01:41   

Najtaniej i najprościej będzie zakupić do przodu głośniki coaxialne średniio-wysoko tonowe a do tyłu nisko tonowe wtedy nie będziesz musiał podłączać żadnych zwrotnic. Seryjnie w autach montowane są łośniki szerokopasmowe ,które grają teoretycznie w pełnym zakresie pasma słyszalnego (22-2000Hz) pojedynczą membraną . W praktyce słychać z nich jedynie tony średnie ( wysokie sa wyciszone przez kiepskiej jakości, papierzany materiał membrany głośnika, a niskie nie odgrywane z powodu zbyt małej mocy głośnika co objawia się włąśnie charakterystycznym pierdzeniem.

a) Podpięcie fabrycznych głośników poprzez zwrotnice nic nie da bo :
nie ma zwrotnic uniwersalnych ( zwrotnice buduje się pod konkretny model głośnika , o konkretnych parametrach pracy )

Tak więc jeżeli nie planujesz ostrego grania w aucie to zrób ta jak napisałem na samym początku mojego postu
b) głośnik szerokopasmowy nie jest w stanie zagrać niskich ani wysokich częstotliwości ( nawet jakbyś go bardzo o to poprosił ) :D

A i jeszcze jedno. na pytanie "jakie konkretnie głośniki polecił byś kupić ?" nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od tego jakiej muzyki słuchasz . Czy ma być szybko , głośno i z beatem. czy też delikatnie i melodyjnie....

Odpowiedz do tematu