jakie głośniki 16,5 ? |
Autor |
Wiadomość |
quadalcanal
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-07-2007, 11:57 jakie głośniki 16,5 ?
|
|
|
nabylem niedawno moją mitsu i zaczynam po mechanice od akustyki. wywalam kable i wstawiam profesjonalne CORDIAL, moze pochwalicie sie jakie macie głosniki i czy jestescie zadowoleni? mam pare typów ale w glosnikach samochodowych mam slabe doswiadczenie.
moze przy okazji jakie macie radyjka /byle nie firmy maryja/, poprzednio męczyłem VDO i załuje go jak nie wiem co, mile brzmienie i ciekawy design.
dzieki za info z gory.pozdro |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 01-07-2007, 13:22
|
|
|
Jak kiedyś szukałem głośników do seata o takim samym rozmiarze to polecano mi głośniki frmy Hertz -tu były dwa modele DSK i ESK chyba ale mogę się mylić jeden były tańsze o okolo 80-100zł i one nie potrzebowały wzmaka natomiast te drugie żeby dobrze grały to już trzeba było jakiś wzmacniacz dorzucić bo radyjko nie pociągnęlo by samo. Z takich troche tańszych to jeszcze Phonocar chyba.A przypomniała mi się jeszcze marka Sinuslive ale o nich to wiem bardzo mało.Wystrzegaj się głośników typu Booscham,Mega Bosch itp.Ogólenie takich co podają 1500W za 30zł:P
Co do radyjek to ja bym polecał pionka,alpine,clariona jakiegoś kenwooda.Fajnie by było kupić sam procesor(może być wtedy nawet jakiś dosyć stary i podpiąć zmieniarke płyt i moge ci zagwarantować że będzie super grać.)A radio chcesz nowe czy używke? Bo jakiś czas temu były fajne kenwoody wyprzedawane ale nie wiem czy jescze są. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
quadalcanal
Forumowicz
|
Wysłany: 01-07-2007, 14:23
|
|
|
moze byc uzywka ale w dobrym stanie tzn zeby cd nie skakalo....
ja kiedys mialem test wsadzilem tosnile 6x9 a potem jakies JBL i jbl wypadl bladziutko....
sadze ze co glosnikow masz racje, szkoda ze tonsil sie wycofuje z tego przedzialu.
mialem kiedys radio nakamichi... po podpięciu tego kable cordial do tosnili miód w uszach, tylko ze to bylo w kadecie wiec ten szum niszczyl wyczyn tego systemu.
pozdr |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 01-07-2007, 14:31
|
|
|
ja mam na tylnej pólce 6x9 SONY EXPLODE a w bocznych drzwiach 16' MAGNATA CAR-FIT...radio SONY CA-9000 ...wiec z głosników jestem jak najbardziej zadowolony...co do radia to powiem tylko tyle że ma niezły interface i moc wyjściową 4 x 54 wiec póki co ze wzmacniacza zrezygnowałem...jednakże trzaska na radiu i czasami musze resetowac bo zawiesza sie płyta...teraz bede brał napewno inne firmy... pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
phot
Forumowicz Tomek

Auto: carisma 1.9 did i skodzitsu;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 187 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-07-2007, 14:39
|
|
|
Duzo zalezy od budzetu... Wg mnie w przedzialach do 500zl to pioner do 1000 zl alpina powyzej 1000 zl np clarion albo alpina ... Najlepiej odsluchaj i "pobaw sie" kazdym i stwierdzisz ktore Ci najbardziej odpowiada... Mysle ze w tanszych wersjach alpina jest ciut lepsza od clariona a pozniej sie to wyrownuje... No i jest jeszcze taka rzecz - teraz wiekszosc odtwarzaczy odtwarza mp3 jednak jakosc muzyki z cd jest lepsza - utory w mp3 sa lekko "sprasowane". VDO tez jest w miare ok tylko egzemplarz ktory akorat ja kiedys mialem okazje testowac(jeden z pierwszych z mp3) byl mocno awaryjny...
Przy glosnikach budzet oczywiscie tez jest wazny zeby cos poradzic:D Polecam glosniki firmy powerbass z tych przystepnych rozwiazan chociaz bez wzmaka i wygluszenia bass jest troche za slaby... Powiem jeszcze cos za co pewnie zaraz mi sie tu dostanie mianowicie mialem kiedys w jednym aucie 13tki pb z twetaerami (twetery super z przodu basu wogole prawie) i ovale 6x9 boshmana z tylu i to z tej drozszej serii boschmanna kolo 300zl - kupione przypadkiem i jako pierwszy zakup "audio" i musze Wam powiedziec ze bez wzmaka ci buszmeni naprawde dawali rade i to jeszcze w polce - czyli zlamane dwie zelazne zasady audio:D
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mlun

|
|
|
|
 |
cocoo24 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2007, 08:35
|
|
|
witam mam alpine 9830 do tego z przodu w drzwiach 6x9 pioneer 200w i tył pioneer 160w. Gra całkiem całkiem. Wszytsko jest na kablach 2x2,5 |
|
|
|
 |
myszkansk [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2007, 18:48
|
|
|
Ja Mam Radio JVC KG - 821 i Dopiero Będe Sie Brał Za Głośniki i Tak Dalej... Ważny Jest System Przedni, Te Pułki i Głośniki 6x9 ( Tzw. Elipsy ) To Gówno... W Drzwi Z Przodu Włóż Sobie Porzadne 16, W Kokpit Dobre 10, Z Tyłu Wzmak i Dobra Skrzynia Basowa i Wymiatasz, a i Jeszcze z Przodu Twetery, a Z Tyłu Jakieś Głośniki Dorzuć Bo Miejsce Jest i Tyle :] |
|
|
|
 |
mlun

|
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2007, 15:29
|
|
|
Trzeba jeszcze miec miejsce w dziwach na ten midbas ,te po lifcie juz chyba maja, przed- nie. Ja planuje 10 Hertza w miejsce fabrycznych+gwizdki do lusterek,tyl sobie odpuszczam bo sa tam jakies philipsy,a zeby uzyskac troche niskich tonow pod siedzeniem zamontuje woofer aktywny (jest taki na allegro jade go dzisiaj ogladac i posluchac) ,a w przyszlosci bede sie zastanawial nad dzwiami z przodu.
Bylem ostatnio u kolesia ktory montuje audio, po odczepieniu plastikow z dzwi stwierdzil ze 16 sie tam zmiesci z jakims dystansem nie wiem jak on zamierzal to zrobic bez zrobienia zabudowy.Zobaczymy
Ps.A jak to jest u Was z tym przodem ? Ma ktos jakas fote ? |
|
|
|
 |
quadalcanal
Forumowicz
|
Wysłany: 05-07-2007, 19:09
|
|
|
sie rozpędziliscie, jestem jazomaniakiem wiec tyle głosnikow (kokpit drzwi ytl wzmacniak itd) to dla mnie za duzo. nabylem CLARIONA 368 i na szybko podlaczony pokazla piekna barwe dzwieku, wazne ze duzo detali na niezbyt wysokim poziomie glosnosci. HERTZ maja za mocny bas i w porowaniu z tonsilami wypadają gorzej(moze mam spaczony sluch). mam tez glosniki VISATION ale szkoda mi ich....
pozdro.
dodam przy okazji ze sony panas i kenwood nie dal tka ladnego dzwieku jak ten clarion, moze za niskie modele porownywalem do clariona /modele za 400-600 zł/
[ Dodano: 13-07-2007, 23:25 ]
no wiec:
1) zamontowalem CLARIONa
2) wymienilem kable
dzwięk jest juz mocno zadowalający zwlaszcza basy i szybkosc pikow wysokich tonow poprawil sie mocno, dodam ze na starych glosnikach Philipsa. PRzednie glosniki to wiadomo nic sie nie wskura za duzo (zwlaszcza basy)
po podłaczeniu TONSILI dzwiek jest bajeczny, podlączając hertza boschmana odczuwalem pogorszenie sie dzwięku. Opieram to na tym ze nie slychac detali (muzyka np DEad CAn DAnce, PAt Metheny).
na koncu podłączyłem glosniki JBL ktore po prostu zagraly b przecietnie i totalne rozczarowanie ale co oczekiwac od zestawu za 270 zł....
po testach wybralem tonsile i grzecznie poczekam na moj zestawik.
ps wymiana kabli tylnich zajela mi niecale 2 godz wiec zdecydowanie polecam, oczywiscie kable CORDIAL 2,5 mm (zwyjke nawet opsrebrzabe nie dają takiego ofektu poprawy dzwieku) |
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2007, 14:21
|
|
|
quadalcanal napisał/a: |
2) wymienilem kable
|
pusciles nowe w miejscu starych czy stare zostaly a nowe inna "droga" ? |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 25-07-2007, 19:26
|
|
|
ja mam stare swoja droga i obok puszczone nowe |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2007, 21:01
|
|
|
Mam z przodu JBL 14" i grają bardzo ładnie, a z tyłu były jakieś głośniki firmy"krzak" i grają całkiem dobrze ale trzeszczą wszystkie plastyki, wię z inwestycji dalszej zrezygnowałem. Jak coś mnie najdzie to zakupie tubę ze wzmacniaczem, podłącze zwrotnice i na tylne głośniki puszcze tylko tony średnie.
Radyjko mam JVC na mp3 i musi być długa uliczka z "kocimi łbami" żeby zblokowała się muzyka. |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2007, 22:12
|
|
|
Sebancisz: jak jutro lub w piatek jestes w domu , moge podjechac i posluchasz jak ja to rozwiazalem Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|