Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ściąga i skrzypi
Autor Wiadomość
gabec
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 12:44   ściąga i skrzypi

problem 1
jak ruszam albo przyspieszam albo jade z wciśniętym gazem to mi samochód ściąga w prawo. Przy mocnyum ruszeniu nawet widze jak kierownica lekko skręca.
jak hamuje to odwrotnie. wtedy w lewo. Im mocniej zahamuje to bardziej ściąga go na lewo.
denerwuje mnie to bo nie da sie nim praktycznie jechać do przodu tylko cigle trzeba kontrować :/ im większe obciążenie tym bardziej skręty narastają

problem 2
jak kręce kierownicą to w środku słysze skrzypienie jakby cośbyło nienasmaroawne.
drugie skrzypienie (chyba oddzielne) słyszę spod kół przednich też podczas kręcenia kierownicą nawet przy wyłączonym silniku.
trzecie skrzypienie :/ to przednie zawieszenie jak naciskam na maske od góry i samochód się kiwa to słychać skrzypienie z zawieszenia.

jeszcze fotel mi skrzypi ale to się już przyzwyczaiłem i chyba ktoś już o tym pisał:)

co zrobić? gdzie sprawdzić? co to może być?
z góry dzięki za odp

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2007, 16:37   

Najpierw sprawdź dokładnie przednie zawieszenie, sworznie, stabilizatory, drążki itp. czy są luzy czy gumy nie wybite czy opony nie są ścięte z którejś strony itd. a później sprawdź zbieżność.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 17-06-2007, 17:41   

obstawiam zatarte sworznie wahacza badz laczniki stabilizatora - popatrz czy nie masz na nich popekanych gumek
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gabec
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 23:18   

no wlasnie zawieszenie ostatnio mi w carmanie facet oglądał i powiedział że wszystko jest ok. to może zbieżność. ale tylko z przodu czy teżz tyłu?

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2007, 23:41   

Zbieżność to przód a geometria to przód i tył z tego co mi się wydaje.

Wojsand
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2007, 19:51   

gabec, Cześć, i co z tym skrzypieniem z przodu?
Ja mam dokładnie to samo co opisałeś - skrzypi mi przy kręceniu kierownicą i skrzypi gdzieś w okolicy prawego przedniego koła jak rozbujam przód samochodu

Wyeliminowałeś te skrzypienia u siebie, jaki był powód?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 02-07-2007, 20:18   

u mnie tez skrzypi - zatarty sworzen wahacza
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gabec
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2007, 23:59   

skrzypieć jakoś samo przestało od bujania. przy kręceniu kierownicą skrzypi dalej ale to chyba tak zawsze było bo od kiedy pamiętam jak dziadek jeszcze nim jeździł to zawsze skrzypiało to niech sobie skrzypi :)

najgorsze to ściąganie a nie mam kiedy podjechać sprawdzić :/

po lewej stronie jest taki zbiorniczek i jest na nim napisane "nabgo japan" płyn jest tam powyżej maksimum. od czego to jest i co się może stać jak tak będęjeździł?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 03-07-2007, 06:30   

nabco - od sprzegla
Lexus IS220D
Calish4nia

gabec
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2007, 09:56   

a co może się stać jak tego płynu od sprzęgła jest za dużo? może dlatego sprzęgło jest takie twarde?

[ Dodano: 10-07-2007, 10:08 ]
ściągać przestało. okazało się, że to wina opony. w jednym miejscu jest troszkę naderwana (kord jest cały, tyllko guma) zamieniłem przednie opony z tylnymi i przestało. chyba będę musiał tą opone wymienić.

a co mam zrobić z tym płynem sprzęgłowym? wylać go trochę?

Odpowiedz do tematu