|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] klima |
Autor |
Wiadomość |
leon2 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2007, 11:54 [1G 90-94] klima
|
|
|
witam wszystkich bylem dzis w warsztacie gdzie napelniaja klime gosc powiedzial mi ze niemoze mi napelnic klimy bo to jest napelniane jakims starszym gazem mysle ze freonem a on ma ten nowy i gdyby mi napelnil to rozszczelnie caly uklad moze ktos mial podobny problem i wie co w tej sytuacji zrobic lub gdzie sie udac.bo niewiem co teraz zrobic gdzie to napelnic.z gory dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2007, 12:06
|
|
|
nie wiem z kąd jesteś. ale u mnie np. stasujemy takie fajne coś, że zciągasz cały stary gaz i olej o ile coś jest w układzie, robisz próżnię, dodajesz ten specyfik który absorbuje olej mineralny, zabezpiecza wszystko przed nowym czynnikiem r134a dzięki czmu od tej pory można napełniać r134a. cała operacja 350zł. co to jest nie zdradzę bo nikt nie zdradza swoich tajemnic handlowych. niektóre warsztaty też czegoś takie używaja. popytaj. |
|
|
|
 |
kaleos
Mitsumaniak Nordschleife rulez

Auto: Eclipse 1G GSX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2007, 13:41
|
|
|
tylko ze to 350zl, ja tydzien czasu szukalem u siebie, az w koncu znalazlem goscia co napelnia jeszcze starym gazem. Kosztowalo 200zl i na conajmniej rok mam spokoj |
_________________ "Prędkość jeszcze nigdy nikogo nie zabiła.
Nagłe zatrzymanie to jest to, co cię pozbawi życia" J.C. |
|
|
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 243 Skąd: ZGIERZ
|
Wysłany: 03-06-2007, 11:31
|
|
|
Może jednak fader - Samael zrzuci jednak z tej ceny żeby zdobyć więcej kientów ?........bo również jestem zainteresowany .
/może nie SamaelA a Samael bym prosił... /mod |
Ostatnio zmieniony przez 03-06-2007, 11:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 11:46
|
|
|
300zł najmniej. cieszę się że za 200zł .. czyli o 100zł mnie nabiłeś klimę starym gazem z przymytu lichęj jakości. gratulację. w przyszłym roku też bedziesz musiał nabić za 200zł o ile sprężarka bedzie ci działać jeszcze. a tak byś za 150zł już napełniał....
/tu nie krytykujemy, tylko doradzamy. wystarczy że powiesz swoje zdanie. (( To nie KURNIK pamiętaj !!! / mod |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 05-07-2007, 01:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-06-2007, 15:35
|
|
|
samael daleko od poznania mieszkasz bo moja klima nie chodzi od 2 lat tak jakj go kupiłem |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-06-2007, 23:52
|
|
|
SAMAEL napisał/a: | 300zł najmniej. cieszę się że za 200zł .. czyli o 100zł mnie nabiłeś klimę starym gazem z przymytu lichęj jakości. gratulację. w przyszłym roku też bedziesz musiał nabić za 200zł o ile sprężarka bedzie ci działać jeszcze. a tak byś za 150zł już napełniał.... |
... dokładnie tak jak mówisz, koleś zamiast zapłacić np. u Ciebie 500 zapłacił 200 czyli o 50 więcej niż w sytuacji "po przerobieniu na nowy czynnik"
Wniosek: 300 zaoszczędzone podzielić przez 50 rocznie (więcej za dobicie starym czynnikiem) = dopiero po 6 latach zwraca mu się koszt przerobienia
Pomijam powyższe, ale trzeba również pamiętać, że nowy czynnik jest bardziej penetrujący niż stary i w wielu przypadkach, właśnie przerobienie klimy na nowy czynnik, to początek jej końca. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 11:09
|
|
|
adaho niekoniecznie. stosując dobry olej syntetyczny z absorbentem starego oraz środkiem zabezpieczającym elementy gumowe nie pa prawa się nic stać... na zlocie w wawie nabijałem przecież w jednym 3000GT nowym czynnikiem i do tej pory jest ok... |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 06-07-2007, 12:20
|
|
|
SAMAEL, robisz przy tym, wiesz lepiej, dla mnie przeróbka nie wchodzi w gre z czystoekonomicznych (czyt. wyżej) założeń. Pytając w KRK o przeróbkę, w kilku zakładach mi odradzili zalecając nabicie starym czynnikiem. Znalazłem zakład który nabija starym czynnikiem, lecz okazało sie że padła sprężarka. Odpuściłem klime na zawsze, koszt naprawy za wysoki (około 1200), przynajmniej jak narazie |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2007, 17:01
|
|
|
Adaho, klima żyje. Dzisiaj w końcu zaprowadziłem auto do warsztatu i wygląda na to że wszystko jest OK. Trochę mnie wystraszyłeś w temacie sprężarki podczas rozmowy w MORSKU. Zobaczymy jak będzie się spisywać w trakcie użytkowania.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 10-07-2007, 17:23
|
|
|
conti64 napisał/a: | Adaho, klima żyje. Dzisiaj w końcu zaprowadziłem auto do warsztatu i wygląda na to że wszystko jest OK. Trochę mnie wystraszyłeś w temacie sprężarki podczas rozmowy w MORSKU. Zobaczymy jak będzie się spisywać w trakcie użytkowania.
Pozdrawiam |
Napisz co było i co zrobiłeś, gdzie (zakład) i za ile |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 10:28
|
|
|
Adaho, proszę Cię bardzo: chcesz, masz
Dla przypomnienia:
Auto kupione od kolegi w kwietniu 2007 roku, które to swego czasu przyprowadził z Niemiec w czerwcu 2005 roku. W temacie klimatyzacji mówił, że próbował ją uruchomić, włączył ją ale nic nie chłodziło więc porzucił temat z braku czasu lub chęci I do tej pory nie była uruchamiana. Po nabyciu auta dowiedziałem się że to stary układ, a czynnik R12 jest zakazany w UE A przeróbka systemu klimatyzacji na czynnik będący dostępny we wszystkich stacjach jest w kosztach przekraczających zdrowy rozsądek. W serwisie który mi polecano bo ponoć sa dobrzy krzyknęli mi za "stary" czynnik 350zł
Przez przypadek, bo przejeżdżałem obok innego warsztatu, wstąpiłem do niego i dowiedziałem się że za sprawdzenie szczelności, oczyszczenie itp czynności oraz co najważniejsze napełnienie klimatyzacji biorą 200 zł.
Później spotkałem się pierwszy raz z pozytywnie zakręconymi ludźmi wśród których był m.in. Adaho_krak i chłop mnie nastraszył (a wiedzę to on ma), że po tak długim okresie nieużytkowania klimatyzacji sprężarka jest - kolokwialnie mówiąc - do .
Z tą świadomością podjąłem jednak wczoraj próbę uaktywnienia klimatyzacji.
Gościu wykonał wszystkie czynności podczas których zlokalizował nieszczelność na zaworku (maszynce) który wymienił, nabił i po włączeniu klimatyzacji oraz włożeniu sondy temperatury do środkowego nawiewu wskazanie bardzo szybko zaczęło oscylować w granicach 9 - 8 stopni C.
Aha, olej zastosował z barwnikiem fluorescencyjnym co by można było w czasie późniejszym zlokalizować ewentualną nieszczelność.
Następnie krótki instruktaż oraz zalecenie aby przez pierwsze dwa tygodnie jeździć z klimą na maksa ponieważ zmrozi grzyby w parowniku które będą obumierać i opadną. Nie używają aerozoli i innych wynalazków stwierdzając, że to jest nabijanie klienta w "butelkę". Metoda zamrożenia jest skuteczniejsza. Może w tym czasie być nieprzyjemny zapach ale to normalne ponoć. Natomiast jak by mi było za zimno to wtedy należy uchylić okno. Po dwóch tygodniach teoretycznie klimatyzacja powinna jeszcze lepiej zacząć pracować.
Tyle z historii.
Jeszcze powtórzę, cena usługi to 200 PLN
Zakład mieści sie w Częstochowie przy ulicy Jesiennej 116.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 11-07-2007, 12:09
|
|
|
conti64, Dzięki za super info, mógłbyś jeszcze wrzucić namiary na zakład. Okazuje się że w KRK się gostką niechce robić napraw, jeśli sie już ktoś podejmuje to sypie ceną z kosmosu. Rozmawiałem z Bubulem na temat właśnie naprawy klimy w Cz-wie i chyba się tam udam w sumie nie jest aż tak daleko. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 12:31
|
|
|
Adaho, zapraszamy gorąco do Miasta Aniołów. Tu masz warsztat http://www.abatex.prv.pl/ to już jest prawidłowy link - przepraszam
Zresztą obok na ulicy Marusarza jest elektryk i tam robiłem swój rozrusznik - wymiana szczotek - koszt 100 PLN
Tak Adaho, BUBU tam też robił swoją klimę i jest zadowolony.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez conti64 11-07-2007, 16:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zycho [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 13:40
|
|
|
conti64, te grzyby mrozisz na otwartym czy zamknietym obiegu?
ja wymienilem czynnik u SAMAELa pod koniec czerwca, przy okazji wizyty w warszawie i jak na razie klimatyzacja dziala poprawnie. aczkolwiek chcialbym przeczyscic parownik. czy robil juz to ktos w 1G? |
|
|
|
 |
|
|