[4G63] Wałek balansowy |
Autor |
Wiadomość |
cyberluk [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2006, 09:34 [4G63] Wałek balansowy
|
|
|
Hej,
Czy ktoś próbował go zdemontować? Oczywiście z użyciem odpowiedniego 'kitu' ze slow boy racing. Jakieś doświadczenia? Problemy? |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 30-05-2007, 01:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 05-08-2006, 04:34
|
|
|
to podstawa, nikt w usa kto znajmuje sie DSM nie buduje silnikow 4g63 bez eliminacji balance shaft nie tylko SBR. |
|
|
|
 |
cyberluk [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 20:07
|
|
|
kiepuczi napisał/a: | to podstawa, nikt w usa kto znajmuje sie DSM nie buduje silnikow 4g63 bez eliminacji balance shaft nie tylko SBR. |
W USA to wiem Wyczytałem na dsmtuners. Chodziło mi raczej o nasze lokalne polskie doświadczenia... |
|
|
|
 |
SAMAEL [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 20:02
|
|
|
a w czym wałek balansowy przeszkadza ?? pewnie dużo pracy z usunięciem tego i droga operacja |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-08-2006, 22:03
|
|
|
Pasek balansowy zwiększa "martwą" masę napedzaną przez pasek rozrządu. Czyli przez silnik. Eluiminując wałek balansowy zwiększasz "za darmo" moc silnika. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
GTO [Usunięty]
|
Wysłany: 14-05-2007, 22:59
|
|
|
Mogłby mi ktos wytłumaczyc na czy polega eliminacja paska balansowego, wystarczy tylko zdjac pasek czy o co chodzi, bo wszyscy pisza ze jak jest przestawiony ten pasek albo pekł to auto muli, rozumiem że po zdjeciu tego wałka silnik sie szybciej wkreca? |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2007, 19:14
|
|
|
Nie wiem, ale czy po pozbawieniu wałka balansowego nie zacznie "trzepać" silnikiem? Jak sama nazwa wskazuje - balans. A to też jest chyba istotne podczas wkręcania się motoru na obroty.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Pomógł: 14 razy Dołączył: 11 Gru 2005 Posty: 590 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 17-05-2007, 00:48
|
|
|
Usuwanie wałka balansowego:
How to |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
GTO [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 12:22
|
|
|
Dzieki własnie takiego czegoś szukałerm żeby było pokazane co i gdzie pozdrawiam |
|
|
|
 |
kscman [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2007, 06:20
|
|
|
i jak tam zrobiłes to ? widać różnica? żadnych negatywów? |
|
|
|
 |
Seba_Dominika [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 23:08
|
|
|
Temat zaginął a ja go potrzebuje odświeżyć,gdzie moge kupić taki zestaw.potrzebuje je usunąć bo mam z nimi problem.Albo jak macie pomysł jak to zrobić żeby ciśnienia oleju nie stracił.dzięki |
|
|
|
 |
GTO [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 23:22
|
|
|
A ja mam takie pytanie w jaki sposob demontaz ich zwieksza moc silnika ?
-zwieksza v max?
-ziweksza przyspieszenie?
-silnik sie szybciej wkreca?
I jeszcze kilka pytań
Czy po demontazu spadnie spalanie?,
teoretycznie powinno spasc, zmniejsza sie masa napedzana przez rozżąd, tak samo jak klimatyacja po zalączeniu jest wieksze splanie niz przy jezdzie z wyłączoną klimatyzacją,
czy silnik po demontazu bedzie sie zachowywał tak jak przy zle ustawionych ?
i czy po zdemontowaniu moc silnika wzrasta jakos znaczaco jest to odczuwalne, czy widoczne na stopeze jedynie ? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 12-07-2007, 02:33
|
|
|
GTO napisał/a: | zmniejsza sie masa napedzana przez rozżąd, tak samo jak klimatyacja po zalączeniu jest wieksze splanie niz przy jezdzie z wyłączoną klimatyzacją, | exactly
GTO napisał/a: | czy silnik po demontazu bedzie sie zachowywał tak jak przy zle ustawionych ? | no it would not
GTO napisał/a: | i czy po zdemontowaniu moc silnika wzrasta jakos znaczaco jest to odczuwalne, czy widoczne na stopeze jedynie ? | Duipohamownia mowi ze jest lepiaj a jak jest? Sprobuj. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Seba_Dominika [Usunięty]
|
Wysłany: 13-07-2007, 19:42
|
|
|
jako że niema jakiejś dokładniejszej odpowiedzi,rozumiem że nikt tego nie robił.ewentualnie może macie pomysł jak zaślepić kanały olejowe po wyjęciu wałków |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 13-07-2007, 21:22
|