Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C51A 1.3] czarna magia w colcie 1.3 12v z 91r
Autor Wiadomość
barthek11
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2007, 21:09   [C51A 1.3] czarna magia w colcie 1.3 12v z 91r

witam :) - mam malutki problem, a mianowicie jechałem sobie i chciałem przełączyć z paliwa na gaz- (instalacja gaźnikowa)dałem przełącznik gazu na pozycję zerową aby sobie naturalnie wypalił to co miał wypalić....gdy tak się stało przełączyłem na gaz... jednak bez reakcji- więc przełączyłem spowrotem na paliwko i... też nic ..silnik wypalił to co miał i zgasł- zjechałem sobie na pobocze i chcąc ponownie uruchomić silnik przeprowadziłem malutki rekonesans pod maską- a jedyne co zauważyłem to to , że akumulator jest rozładowany ( niewiem jak mógł się on w tak krótkim czasie rozładować i z jakiego powodu ( dodam że to nie może być wina akumulatora bo to 3 miesięczna Centra)- długo nie myśląc zadzwoniłem po kolesia żeby przyjechał z kablami ... gdy ten przyjechał podłączyłem kabelki i normalnie odpaliłem na paliwie... będąc juz na drodze byłem ciekawy czy tym razem uda mi sie przełączyć na gazik i ku mojemu zdziwieniu wszystko było o.k- bo udało mi się to zrobić-, gdy juz sie upewniłem ze instalacja działa -(przejechałem 20 km) i chciałem przełączyć na paliwo ..jednak gdy przełaczyłem włącznik znowu bez odzewu (tym razem nie chciał załapać na paliwku) samochód wypalił gazik i zgasł...w tym momencie byłem bardzo wkurwi...ony bo jak sie zatrzymałem to doszłem do tego samego wniosku co przedtem czyli ,że akumulator się rozładował :axe: ... gdy wkońcu ponownie odpaliłem na tych kablach zauważyłem, że obrotomierz nie działa- no ale nic dojechałem na miejsce już beż zadnego przełączania na gaz - a po zegarku widziałem że akumulator jest słabiutki- niewiem o co tu chodzi? może jakieś zwarcie się zrobiło w tym przełączniku od instalacji ? tylko co do tego wszystkiego ma obrotomierz który przestał działać :rolleyes: pozdrawiam :roll:

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2007, 01:17   

alternator padł. Jeżdżąc tak i rozładowując akumulator kopiesz grób tej nowej Centrze.
Zwarcie bardzo mało prawdopodobne - wszystko zabezpieczone bezpiecznikami. Nawet jakby nie było, to jeśli miałoby coś pobrać tyle prądu żeby alternator przestał ładować, to jakieś przewody zaczęłyby się palić.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2007, 08:07   

barthek11 napisał/a:
dodam że to nie może być wina akumulatora bo to 3 miesięczna Centra
A ja dodam, że w ubiegłym tygodniu kupowałem akumulator i sprzedawca był na tyle porządny, że w każdym sprzedawanym przez siebie akumulatorze sprawdzał napięcie (oczywiście mówimy o akumulatorach nowych). Wziął pierwszą Centrę i co? Miała 55% sprawności (czyli na złom). Wziął inny i miał 95% sprawności-tego kupiłem. Więc jest absolutnie niewazne, że kupiłeś nowy akumulator, bo jeśli przeleżał długo na magazynie to szlag go trafił i wytrzyma krócej niż kilkuletni ciągle użytkowany. I jak to mawiał mój nauczyciel elektrotechniki: akumulatory są sprawne i niesprawne-to, że jest nowy nic nie znaczy. A jeśli chodzi o Twój problem to josie ma rację i posłuchaj jego rady.

barthek11
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2007, 15:49   Re;

hmm... co do tego leżenia na magazynie to sprawdziłem datę produkcji bo na każdym akumulutorze jest ona zakodowana i przy zakupie był to 4 miesięczny akumulator ( teraz ma 7 m-cy)- A pozatym nie kupowałem go w hipermarkecie- ... a co do kopania grobu to oczywiście zdaję sobie sprawę ,że każdorazowe całkowite wyładowanie ( nawet jednorazowe) akumulatora skutkuje na jego pojemności - Miałem kiedyś fieste w której padł alternator ale tam zapaliła mi się kontrolka od ładowania ... czyżbym w colciku miał spaloną żarówkę tej kontrolki :wink: dzięki za podpowiedzi - kupię na allegro i strzele podmianke :shock:

Odpowiedz do tematu