Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kierunkowskazem i SRS?
Autor Wiadomość
Lighthammer
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 18:08   Problem z kierunkowskazem i SRS?

Witam,
mam pewien problem i nie wiem do końca jak go rozwiązać. Kupiłem przedwczoraj Carisme z 2001r. (pierwsza rejestracja w 2002) i nie działał mi lewy kierunkowskaz. Przy próbie naprawy okazało się że oberwany jest taki bolczyk, do którego podłącza się przewód. Zaznaczam, że mam nietypowe lampy - takie trójczęściowe, każda składa się z trzech okrągłych świateł, gdzie jeden to właśnie kierunkowskaz. Kombinowałem i chyba zrobiłem zwarcie, bo teraz nie mam wcale kierunków. Kiedy wciskam przycisk świateł awaryjnych to kierunkowskazy działają bez problemów (oczywiście bez tego jednego, który nie jest podłączony). Po tym "zwarciu" cały czas świeci mi się SRS na tablicy. I jeszcze jedno, wyciągałem / wkładałem bezpieczniki i na tablicy pojawiła się dioda sygnalizująca światła krótkie, wcześniej nie było sygnalizacji tych świateł.

W związku z tym mam dwa pytania:
1. Wiecie gdzie dostane wnętrze klosza do takich świateł? I który bezpiecznik odpowiada za kierunkowskazy?
2. Czy to możliwe, że ktoś celowo wyciągnął bezpiecznik (i dlatego nie miałem sygnalizacji świateł mijania) by ukryć, że cos jest nie tak z SRS?

Pozdrawiam

chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 18:57   

Lighthammer napisał/a:
Czy to możliwe, że ktoś celowo wyciągnął bezpiecznik (i dlatego nie miałem sygnalizacji świateł mijania) by ukryć, że cos jest nie tak z SRS?

jesli byla sprowadzana i nie znasz dobrze jej przeszlosci to wszytko jest mozliwe ale tyczy sie to wszystkich samochodow, sam jak szukalem z ojcem niedawno samochodu to trafialy sie rozne perełki....oczywiscie w negatywnym sensie. lepiej zeby jakis zaufany dobry mechanik Ci pomogł

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2007, 19:32   

Lighthammer napisał/a:
2. Czy to możliwe, że ktoś celowo wyciągnął bezpiecznik (i dlatego nie miałem sygnalizacji świateł mijania) by ukryć, że cos jest nie tak z SRS?

A po przekręceniu kluczyka zapalała Ci się i gasła po chwili (po CE i ABS) kontrolka SRS??
Jeśli nie, to gratuluję podejścia przy kupowaniu samochodu.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 21-07-2007, 20:01   

zwolin napisał/a:
Lighthammer napisał/a:

A po przekręceniu kluczyka zapalała Ci się i gasła po chwili (po CE i ABS) kontrolka SRS??

Nie da się o wszystkim pamiętać oglądając samochód, skupisz się na czymś, zapomnisz o innych rzeczach. Poza tym różne są warunki zakupu, nie każdy potrafi podejść do tego bez emocji, także nie osądzaj zbyt łatwo.

Lighthammer
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 20:47   

Cytat:

Tak, jestem prawie pewien że kontrolka zapalała się i gasła (na 100% nie paliła się po zapłonie, przecież można to wywnioskować z tego co napisałem wcześniej). Pali się od momentu jak nagrzebałem przy kierunkowskazie.

Gdzie mieszczą się bezpieczniki w kabinie pasażerskiej? Nie mogę ich znaleźć :) I czy bezpiecznik od kierunkowskazów nie jest czasem wspólny z tym od SRS?

P.S. Nie ja odbierałem ten samochód, bo po prostu nie mogłem z uwagi na prace. Nie jestem mechanikiem a informatykiem i do tego jest to moja pierwsza bryczka, więc sorry za być może banalne pytania.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-07-2007, 20:52   

opis bezpieczników masz na forum (dosłownie 10 sekund szukania)

Lighthammer
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 21:06   

Tak, znalazłem tego posta juz kilka godzin temu (tak trafiłem na to forum) ale nie mogę znaleźć bezpieczników po lewej stronie kierownicy. Jest tam "wajcha" do otwierania maski i jakby otwierany schowek w którym nic nie ma (no chyba, że należy wykręcić tą śrubkę, która w nim jest). Czy mam całkiem ściągnąć obudowę z tego miejsca?

Wg. Twojego opisu bezpiecznik nr 11 odpowiada za: immobilizer, światła awaryjne, kierunkowskazy. A u mnie nie działają jedynie kierunkowskazy, mam awaryjne, samochód się otwiera i odpala więc immobilizer chyba też działa, działa także światło cofania.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 21-07-2007, 21:21   

Lighthammer napisał/a:
Jest tam "wajcha" do otwierania maski i jakby otwierany schowek w którym nic nie ma (no chyba, że należy wykręcić tą śrubkę, która w nim jest). Czy mam całkiem ściągnąć obudowę z tego miejsca?

Nie mam pewności jak w cari po lifcie, bo przed liftem, to trzeba szukać głębiej. Jak włożysz głowę tam, gdzie normalnie masz nogi, to zobaczysz z lewej strony takie małe pudełeczko (z 3x mniejsze niż pod maską) i tam będą bezpieczniki.
Lighthammer napisał/a:
Tak, jestem prawie pewien że kontrolka zapalała się i gasła (na 100% nie paliła się po zapłonie, przecież można to wywnioskować z tego co napisałem wcześniej)

No to OK. Spokojnie, nie denerwuj się. Złość urodzie szkodzi.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Lighthammer
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 21:28   

Dobra, to jutro poszukam głębiej. Mam nadzieje, że to faktycznie wina bezpiecznika.
Fotka mojej bryczki (marnej jakości bo robiona telefonem):

Wiecie może coś o tych lampach? W autoryzowanym serwisie w Szczecinie powiedzieli mi, że pierwszy raz widzą takie lampy i wychodzi na to, że będę musiał sobie dolutować ten bolczyk w "podstawie" kierunkowskazu bo nigdzie nie moge dostać nowej podstawy.

Pozdrawiam

chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 21:39   

Lighthammer napisał/a:
Wiecie może coś o tych lampach?

gdzies na forum był poruszany temat tych lamp ale nie pametam przez kogo i gdzie dokładnie, ale postaram sie poszukac:)

cos mam...

http://www.mitsubishi-gra...t=lampy&start=0

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 22:05   

Musisz ściągnąć obudowe plastikową pod kierownica i wtedy zobaczysz skrzyneczke z bezpiecznikami(na lewo od pedału sprzęgła). Jest tak ukryta ze cięzko jest ją dostrzec. Nie pamiętam czy jest tam bezpiecznik od kierunkowskazów ale na 100% jest bezpiecznik od poduszek więc moze to tylko przepalenie bezpieczników.

Odpowiedz do tematu