Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup Pajero 3.2Did
Autor Wiadomość
PiotrKr
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2007, 17:41   Zakup Pajero 3.2Did

Witam szanownych Użytkowników forum.

Zastanawiam się nad zakupem Pajero Long 3.2D z 2000r.
Proszę o wskazówki, na co mam zwrócić uwagę przy zakupie tego samochodu , dodam że samochód jest użytkowany we Francji i aktualni ma przebieg 170.000km.
Ma jeszcze pytanie odnośnie cen części eksploatacyjnych oraz spalania ON (miasto, autostrada).

pozdrawiam

mark13pl
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 00:38   

Witam :

1. Przegląd w serwisie + wymiana oleju w silniku ( 9.5L ), filtru powietrza, filtru paliwa i filtru klimatyzacji = 1200 zł
2. Spalanie : miasto 11-12 L /100km , trasa 8L/100km ( prędkość 120km/h )

Przeglądy robi się co 15000 km.

Nie będę pisał na co szczególnie zwracać uwagę, wydaję mi się że to zależy z jakiego źródła kupujesz. Ja swoje przed zakupem w Niemczech sprawdziłem w serwisie w którym było cały czas serwisowane. Życzę udanego zakupu ..

Pozdrawiam

crypton
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 00:38   

Mnie właśnie kilka dni temu przy 92.000 km przebiegu juz po gwarancji (rocznik 2003) po zakupie (kupiłem nowego MP long) zmielił się łańcuch rozrządu, łyżwa napinająca, wszystkie kola zębate. A tak w ogóle to popijał mi płyn chłodzący, kopcił i w poniedziałek będą zdejmować głowicę.

Serwis autoryzowany przynajmniej ten jedyny w Trójmieście Margo to lipa. Jeszcze na gwarancji mówiłem w serwisie, ze samochód osłabł, kopci i wydawało mi się, ze płynu chłodzącego lekko ubywa. Mówiłem, ze silnik jakoś tak dziwnie metalicznie pracuje.
Teraz to wszystko się ujawniło, ze uszczelka pod głowica z lekka chyba puszcza i cos się działo z łańcuchem rozrządu. Serwis mówił, że to normalna praca silnika, zresztą zawsze było, że „ten typ tak ma”.

W miedzy czasie juz tez po gwarancji padła sprężarka klimy. Cena w Margo 7900 PLN! W zakładzie naprawiającym klimatyzacje zapłaciłem 2400 za regenerowana razem z usługa. Facet powiedział mi, ze serwis nie robił przeglądu czyli płukania, smarowania i napełniania układu klimy bo nie miał czym. Klima tez juz słabo chodziła aż się w końcu zatarła z braku oleju i czynnika w instalacji. Objawia się to zablokowanie koła pasowego sprężarki i okrutnym piskiem paska klinowego w połączeniu z obłokiem dymu. Jeździłem na przeglądy, a oni tylko zmieniali oleje i kasowali 2000-3000zl za każde 15.000 km.

W ogóle odradzam markę Mitsubiski w północnej Polsce, bo tu nie ma stacji serwisowych, a na przegląd czeka się 2-3 tygodnie. Jest jedyna firma Margo z serwisem w takim domku jednorodzinnym, cyrk. Nie sprawdzają tego co musza, a jedynie płyny, klocki i o zgrozo tarcze hamulcowe po 500zl jedna. Tyle powiem, ze serwis to tragifarsa. Nie wiem co się jeszcze wyda ale taki tam warsztat gdzie zostawiłem samochód do roboty powiedział mi ze te Pajero III miały często pękniętą głowicę przy trzecim cylindrze. Jakaś taka powtarzająca się usterka. A łańcuch rozrządu ? Zakład, ze w ogóle nie kontrolowali jego stanu na przeglądach.

Plastiki trzeszcza po 4 latach i skrzypią przednie fotele. Cos stuka w zawieszeniu czy przeniesieniu napędu jakby był luz. Czasem jak dodaje gazu czasem jak hamuje robi taki metaliczny puk.
Co do prowadzenia to tez cos się nie tak prowadzi i zrobił się jakiś taki chwiejny na boki i nie reaguje na kierownice jak kiedyś. Amorki dobre, bo pierwsze co zbadali w tym nowym warsztacie to właśnie skuteczność amortyzatorów. Maja taki najazd.

Co zepsuje się dalej ? Zapewne wszystko co się kreci i za kilkanaście tysięcy zaczną lecieć wszelkie łożyska, pompa wodna, alternator ? Sprężarka klimy juz nowa wiec chwile pojeździ :-)

Co do spalania to w mieście palił kiedyś 11-12 ale teraz ostatnio może 12-13 litrów. Na trasie w baku około 900km. Teraz w miescie przejade 600km i mniej.

Słuchajcie nie wiem, ale czasem wydaje mi się, ze samochód nagle usiłuje wyrwać mi kierownice z rak i zmienia kierunek jazdy dosyć drastycznie jakby kontrola trakcji się wygłupiała. Nie jest to częsta sprawa ale juz miałem kilka takich numerów na asfalcie jadąc prosto lub na luku drogi. Cos jest niedorobione.

Nie wiem ale następnego Pajero bym nie kupił. Czułem się komfortowo mając gwarancję i jak był assistance fabryczny. Teraz nie mam odwagi tym samochodem pojechać gdzieś dalej, nawet jak go naprawią :-)
A gdyby kogoś interesowało to cena turbosprężarki w serwisie to 19.900 zl.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2007, 08:20   

crypton napisał/a:
M
Plastiki trzeszcza po 4 latach i skrzypią przednie fotele. Cos stuka w zawieszeniu czy przeniesieniu napędu jakby był luz. Czasem jak dodaje gazu czasem jak hamuje robi taki metaliczny puk.

Te "puk" to luzu na tulekjach gumowych tylnego mostu.
Ja mam dwa z tego rocznika i nie nażekam, aczkolwiek w jednym padła skrzynia biegów, Tiptronic.

Nygus
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 11:42   

zgroza ... ja mam kolejny problem z Pajero. Odczuwam silne drgania kierownicy przy prędkości powyżej 100 km/h. Muszę jechać na zbieżność oraz kolejny raz na wyważanie, bo może coś zachrzanili.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 23-07-2007, 11:44   

jakie masz kola? (felgi i opony)

Nygus
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 14:11   

265/70 R17 Pirelli ...

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 23-07-2007, 14:25   

Czyli szosowe, wiec nie powinno byc problemu z wywazeniem. Niech sie postaraja bo sadze, ze to wlasnie zle zrobione kola sa przyczyna tych wibracji. Obejrzyj felgi bo moze tez juz dostaly po d**ie na polskich drogach i trzeba bardzo dokladnie osadzic opony na takich obreczach.
Dobra to nie temat...

crypton
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 21:21   

Gene napisał/a:
Czyli szosowe, wiec nie powinno byc problemu z wywazeniem. Niech sie postaraja bo sadze, ze to wlasnie zle zrobione kola sa przyczyna tych wibracji. Obejrzyj felgi bo moze tez juz dostaly po d**ie na polskich drogach i trzeba bardzo dokladnie osadzic opony na takich obreczach.
Dobra to nie temat...

Te wibracje to normalka. pajero jest czuly na balans kol. Trzeba nie tylko wywazac ale tez optymalizowac polozenie na feldze. Niestety wymaga to od warsztatu czasem kilkukrotnego spuszczania powietrza i przestawiania opony wzgledem felgi o kat taki zeby optycznie opona wygladala na chodzaca rowno.
Tym sie nie martw

[ Dodano: 23-07-2007, 21:31 ]
zbyszekm2 napisał/a:
crypton napisał/a:
M

Te "puk" to luzu na tulekjach gumowych tylnego mostu.
Ja mam dwa z tego rocznika i nie nażekam, aczkolwiek w jednym padła skrzynia biegów, Tiptronic.

Te puki sa z przodu a nie z tylu. Z tym, ze raz z lewej raz z prawej, a raz chyba w srodku ale moze obie strony pukaja naraz.

Aha zisiaj doszla wymiana pompy wodnej, bo stara okazala sie miec luzy. To jest przereklamowane auto. Napinacz lancucha - sam napinacz kosztuje 690zl, ceny lancucha i kol zebatych jeszcze nie znam. Ale sa tylko fabryczne do kupienia wiec bedzie drogo.

Odpowiedz do tematu