Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matejko
10-04-2006, 13:16
Problem z funkcjami centralnego wyświetlacza
Autor Wiadomość
Diamante
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2005, 17:56   Problem z funkcjami centralnego wyświetlacza

Witam

Znajomy zakupił sobie carismę 2000' 1,9 td i ma mały problem z komputerem pokładowym. Radio jakie posiada to PH2000 wszystko działa poza danymi paliwa i prędkości (cały czas kreseczki), po odłączeniu i ponownym podłączeniu na chwilę wskakują zera. Zegarek, temperatura oraz stacje radiowe wyświetlane są bez zakłuceń. W serwisie zamienili cały wyświetlacz na drugi nie pomogło, nie miał czasu ani pieniędzy aby kontynuować zabiegi w serwisie. Pytanie brzmi czy ktoś z Was miał taki problem lub podobny jeśli tak to bardzo proszę o wskazówki techniczne.

Z góry bardzo dziękuje.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2005, 18:17   

Generalnie problem ten dotyczył głównie radia PH1000, tu może być problem ze złączem zczytującym i niestety bez pomocy serwisu i MUTT II nie mozna tego zdiagnozować. Jeżeli wyświetlacz był wymieniony i nic to nie dało trzeb by się zastanowić nad wiązką jako taką, a to niestety są spor pieniądze...Tak czy inaczej na odległość nie ma szans żeby to w 100% potwierdzić ale obstawiam:
a) wiązkę
b) złącze zczytujące

Jak to wyeliminujemy i nie będzie działać - zmienić samochód ;)

Pozdrawiam

Diamante
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2005, 11:08   

Jak sięgam pamięcią to MUTII nie ma możliwości skomunikować się z urządzeniami pokładowymi takimi jak radio czy komputer pokładowy. Czy mieliście podobny problem w carismie z silnikiem diesla. Z benzynowymi jednostkami nie miałem z tym problemu natomiast tych 1,9 td było bardzo mało.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 23-10-2005, 12:44   

Diamante napisał/a:
Jak sięgam pamięcią to MUTII nie ma możliwości skomunikować się z urządzeniami pokładowymi takimi jak radio czy komputer pokładowy. Czy mieliście podobny problem w carismie z silnikiem diesla. Z benzynowymi jednostkami nie miałem z tym problemu natomiast tych 1,9 td było bardzo mało.

MUT II może obsługiwać urządzenia pokładowe, kwestia zapakowanego cartdridgea.

:rma
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2005, 16:45   Re: Problem z funkcjami centralnego wyświetlacza

Diamante napisał/a:
pokładowym. Radio jakie posiada to PH2000 wszystko działa poza danymi paliwa i prędkości (cały czas kreseczki), po odłączeniu i ponownym podłączeniu na chwilę wskakują zera. Zegarek, temperatura oraz stacje radiowe wyświetlane są bez zakłuceń. W serwisie zamienili cały wyświetlacz na drugi nie pomogło, nie miał czasu ani pieniędzy aby kontynuować zabiegi w serwisie.

Cześć, miałem i mam podobny problem. Tzn. u mnie w 2 na 3 przypadki wyświetlacz działa OK. Ale często "zawiesza się" pokazując stałą wartość pomimo jazdy. Jeśli ten zwis trwa bardzo długo np. 100-200km to czasami się "budzi", ale pokazuje idiotyczne wskazania np. dystans skacze wokół jakiejś wartości zmieniając się co sekundę np.: 150km, 350km, 240, 320 itd.
Jeśli skasuję tak "zawieszony" licznik to pokazują się 4 kreski --:-- i koniec.
Dopiero jak wyłączę silnik i włączę ponownie to łapie np. 290km i dalej wskazuje już normalnie.
W serwisie wymieniali mi 2x wyświetlacz i raz czujnik w zbiorniku. Chcieli drugi raz wymieniać czujnik, ale powiedziałem, że jak się nie znają to niech nie cudują w kółko tego samego. Mieli się dowiedzieć i oddzwonić - czego nigdy nie zrobili, a mi się znudziło (nie miałem czasu) więcej z nimi się użerać (byłem z tym może z 10 razy - w tym zgłaszałem przy każdym przeglądzie). W końcu skończyła się gwarancja, a ja dałem sobie z tym spokój traktuję, że "ten typ tak ma", ale wkurza mnie to okropnie :evil:

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2005, 13:51   

Diamante udez domnie na gg to podam Tobie namiary na goscia ze szczecina ktory jest magikiem i specjalizuje sie w wyswitlaczach i nie tylko w tym bo w omedze naprawial mi tasme ktora laczy komputer z wyswitlaczem i saksowal mnie za to nie wiele

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 28-11-2005, 11:50   

:rma:
Widzę, że jesteś z Krakowa. Oba serwisy (RM Filipowicz i Moto Gabra) to ta sama firma. Takie umawianie się, że coś sprawdzą lub ściągną i zadzwonią a potem się nie odzywają to u nich norma od lat (ja kiedyś 3 miesiące czekałem na telefon i w końcu sam zadzwoniłem jak usterka stała się uciążliwa :) ). Kiedy skończyła ci się gwarancja na samochód? Bo jeżeli jakoś niedawno to możesz zadzwonić do W-wy do centrali i powiedzieć jak było - usterka zgłoszona w czasie trwania gwarancji ale nieusunięta przez serwis objęta jest gwarancją do czasu jej usunięcia. Jeżeli W-wa powie, że możesz jeszcze reklamować to jedź do Katowic do MOTO - dużo lepszy serwis niż Krakowskie. U Filipowicza mają teraz podobno jednego i to kiepskiego elektryka :)
Jak będziesz potrzebował dobrego mechanika do swojego autka to odezwij się na priv.

Odpowiedz do tematu