Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Check Engine a LPG
Autor Wiadomość
michal.pala
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2007, 17:33   [CA1A 1.3] Check Engine a LPG

Witam :) Mam taki problem, otóż przed założeniem instalacji LPG, check engine działał prawidłowo. Niestety po założeniu instalacji LPG zaczęły pojawiać sie niepokojące sygnały. Podczas jazdy czasami na kilka sekund, czasami na dłużej zapala mi się
ta kontrolka po czym gaśnie i tak kilka razy w przeciągu np. godziny jazdy. Byłem z tym problem u mechanika który zakładał mi gaz, i powiedział że musi jeszcze założyć przekaźnik, który będzie odpowiadał za ta kontrolkę, podczas gdy komputer przy jeździe na benzynie będzie normalnie sygnalizował ewentualne błędy, to po przełączeniu na LPG będzie zostawał wyłączony i wtedy nie będzie sie już zapalała ta kontrolka(coś takiego :roll: ) . Zastanawia mnie bardzo czy można tak wogóle zrobić, jak będę później wiedział że coś jest nie tak, skoro zaraz po rozruchu silnika przełączam samochód na gaz. :? Może mam jakiś inny problem i nie chodzi wcale o ten przekaźnik który być może będzie zbędny ? pozdr.
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  

kamil 
Forumowicz

Auto: eclipse 2g,fto,2xcjo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2007, 18:07   

masz założony zły emulator,dlatego zapala ci sie kontrolka od wtrysku

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-08-2007, 19:10   Re: Check Engine a LPG

michal.pala napisał/a:
Witam :) Mam taki problem, otóż przed założeniem instalacji LPG, check engine działał prawidłowo. Niestety po założeniu instalacji LPG zaczęły pojawiać sie niepokojące sygnały. Podczas jazdy czasami na kilka sekund, czasami na dłużej zapala mi się
ta kontrolka po czym gaśnie i tak kilka razy w przeciągu np. godziny jazdy. Byłem z tym problem u mechanika który zakładał mi gaz, i powiedział że musi jeszcze założyć przekaźnik, który będzie odpowiadał za ta kontrolkę, podczas gdy komputer przy jeździe na benzynie będzie normalnie sygnalizował ewentualne błędy, to po przełączeniu na LPG będzie zostawał wyłączony i wtedy nie będzie sie już zapalała ta kontrolka(coś takiego :roll: ) . Zastanawia mnie bardzo czy można tak wogóle zrobić, jak będę później wiedział że coś jest nie tak, skoro zaraz po rozruchu silnika przełączam samochód na gaz. :? Może mam jakiś inny problem i nie chodzi wcale o ten przekaźnik który być może będzie zbędny ? pozdr.
dla paru groszy zepsułeś samochód, to cierp, nie ma warsztatu który to potrafi zrobić.

I. sprawdź błędy!!!!!
II. niech ci założy poprawnie :
1. emulator sondy lambda
2. emulator wtryskiwaczy

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2007, 08:51   

...od sondy lambda może być błąd..też tak miałem więc pozbyłem się instalki LPG (sprzedałem po roku jeżdżenia)-nigdy więcej tego świństwa!!

corek
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2007, 10:22   

bear007 napisał/a:
...od sondy lambda może być błąd..też tak miałem więc pozbyłem się instalki LPG (sprzedałem po roku jeżdżenia)-nigdy więcej tego świństwa!!
Wydaje mi sie że z tym gazem to nie do konca tak jak mówicie , jesli instalacja jest prawidłowo zamontowana i wyregulowana to wcale nie jest to takie świnstwo ja mam w colcie gaz w corrado miałem sekwencje i nigdy nie narzekałem nigdy!!! nie miałem problemu ,tylko musi to byc zrobione do porzadku a nie w garazu u pana Żdzisia , a z tym checkiem to mi zamawiali specjalny emulator do konkretnego modelu i tyle robie 100km za 18pln a pozatym gaz nie zmywa filmu olejowego i jesli jest odpowiednio konserwowany i przegladany to nawet jesli w jakims stopniu niszczy silnik to za to co zaoszczedze przez powiedzmy 2 lata kupie se 2 colta heheh

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2007, 11:12   

..wiadomo, że podstawą jest poprawne założenie instalacji, choć ja po prostu nie znosiłem tego zapachu i takie tam różne perypetie.. :lol:
możnaby osobny wątek na ten temat..

corek
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2007, 12:06   

Wszyscy moi znajomi którzy narzekali na gaz porostu mieli nie własciwie dobrane instalacje montowane przez PARTACZY których nie brakuje po inwestycji przewaznie 300/400pln ich auta jezdza normalnie i juz nie narzekaja , nie mam zamiaru nikogo namawiac ani udowadniac ze gaz jest dobrym kompromisem w dzisiejszych czasach gdzie litr benzyny kosztuje 4.40pln , kazdy jezdzi na czym uwaza i na co go stac .pozdrawiam :mrgreen:

Odpowiedz do tematu