Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5W 2.5] "Cykający" zawór lub popychacz.
Autor Wiadomość
t.o 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2007, 19:44   [EA5W 2.5] "Cykający" zawór lub popychacz.

Witam wszystkich,
jakie macie rozwiązanie na "cykający" jeden z zaworów (lub popychacz, nie znam sie;)
na wolnych obrotach?
Początkowo nie zwracałem na to uwagi, po wymianie oleju miało ucichnąć ale jakoś nie ustało.

Czy brak reakcji na to może pogorszyć sytuację w jakiś tam nieznany mi jeszcze sposób?

Będe wdzięczny za info.
Silnik 2.5 V6, rok '98.

pozdrawiam
t.o

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-08-2007, 21:03   

Na cykający popychacz klubowicze używali ceramizera ;) Temat ten jest dość obszernie opisany na forum :arrow: CERAMIZER .
t.o napisał/a:
po wymianie oleju miało ucichnąć ale jakoś nie ustało.
a ile km przejechałeś od wymiany :?: popychacze mają to do siebie że zaraz po wymianie nie ucichną - tylko po przejechaniu większego dystansu - najlepiej jednorazowo - min 250-300 km ;) No i pytanie ile oleju fizycznie zostało wlane :?: czy było to 4,2 litra ?

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

t.o 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Wysłany: 20-08-2007, 21:13   

roch_27 napisał/a:
Na cykający popychacz klubowicze używali ceramizera ;) Temat ten jest dość obszernie opisany na forum :arrow: CERAMIZER .
t.o napisał/a:
po wymianie oleju miało ucichnąć ale jakoś nie ustało.
a ile km przejechałeś od wymiany :?: popychacze mają to do siebie że zaraz po wymianie nie ucichną - tylko po przejechaniu większego dystansu - najlepiej jednorazowo - min 250-300 km ;) No i pytanie ile oleju fizycznie zostało wlane :?: czy było to 4,2 litra ?

pozdro

Od wymiany przejechałem lekko ponad 3tyś km.
A oleju (Castrol 5W40) wlałem tyle co napisałeś.

O tych ceramizerach czytałem jakiś czas temu, ale nie przemawiają do mnie te cuda.
Być może jestem uprzedzony :P
Nie lepiej wymienić jeden z hydrozaworów? Zdaję sobie sprawę, że znalezienie "tego" jednego z 24 to upierdliwa rzecz :/

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2007, 22:02   

t.o napisał/a:
O tych ceramizerach czytałem jakiś czas temu, ale nie przemawiają do mnie te cuda

Mi nie pomogło.Zreszta na stronie ceramizera nikt nie pisze ,ze jego zadaniem jest uciszanie popychaczy.
Z tego co pamietam to tylko jednemu koledze tutaj pomógł.Zresztą chyba nikt juz poza nami go nie stosował.

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 20-08-2007, 22:33   

Ceramizer pomaga w "odświerzaniu" silnika. Ja wlałem i faktycznie trochę wigoru odzyskał, jednak nie jest to specyfik na tykające popychacze. Raczej wspomaga inne terapie.
Ze swej strony proponuję zmianę oleju na coś Mobila. Mi pomogło, a też miałem Castrola wcześniej. Zresztą jak widzę, większość klubowiczów ostatecznie używa Mobila.
W najgorszym przypadku można użyć specyfiku do "przetykania" popychaczy hydraulicznych (dodatek do oleju). Ja połączyłem to z późniejszą wymianą oleju i było skuteczne.
Na końcu zostaje wymiana popychaczy - zawsze komplet. I wtedy przy okazji wymień sobie uszczelniacze zaworów (dobrze robi silnikowi - dodatkowy wydatek niewielki).

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 21-08-2007, 00:52   

Ja miałem takie cykanie od 12tyś po wyemianie oleju, jedziałem na Mobil 0w40.
teraz zminiłem na Mobil 5w50 (taki złoty syntetyk) i jest jak reka odjał. Ale tak jak pisze Roch, nie było to od razu tylko po jakimś czasie. Zauważam jednak ze silnik jes bardzo zwawy i jakby mniej pali...;)
POzdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-08-2007, 13:06   

Mi ceramizer pomógł, jeżdże na Castrolu 10w40 (ale niemieckim), tak że od wlania ceramizera nie słyszałem popychaczy ani razu...a wczesniej dość mocno grały, dopiero powyzej 2000 obr cichły, a jak postał na wolnych tak z minute znowu grały... teraz juz tego nie ma
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2007, 22:45   

JaGrab3 napisał/a:
jeżdże na Castrolu 10w40 (ale niemieckim

A może to ten Castrol niemiecki pomógł?
Tez sie zastanawiałem nad wymiana oleju na polsyntetyk ale jakos mi odradzaja a i sam nie jestem do konca przekonany.
Dlatego poki co w przyszlym tygodniu zalewam Mobila 1 5W50 (niemieckiego)
Zobaczymy.....

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-08-2007, 23:31   

wczesniej jezdzilem tez na polsyntetyku, po zalaniu castrolem praktycznie nic sie nie zmienilo pod wzgledem cykania. Przejechalem ok 500km, pozniej zalałem ceramizer, i popychacz ucichł juz w trakcjie pierwszych 15 minut pracy na wolnych z ceramizerem, dlatego tez myślę ze to jego sprawka
Pomoc dla Kamilka

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 24-08-2007, 01:50   

bokciu napisał/a:
Dlatego poki co w przyszlym tygodniu zalewam Mobila 1 5W50 (niemieckiego)

bokciu, koniecznie napisz o efektach.Czekamy...

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2007, 08:54   

Cytat:
Przejechalem ok 500km, pozniej zalałem ceramizer, i popychacz ucichł juz w trakcjie pierwszych 15 minut pracy na wolnych z ceramizerem, dlatego tez myślę ze to jego sprawka

:thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D> :thumbright: =D>

Dlatego to co powtarzam do znudzenia, jesli luzy nie za zbyt wielkie, jesli uszkodzenia powierzchni cylindrow itd. itp. nie sa zbyt wielkie to za 50PLN mozna to zalatwic na dluzszy czas za pomoca tego srodka, bo naprawde to potrafi. Ale nie jest cudownym srodkiem (jak to juz ktos tu zauwazyl) i centymetrowych szczelin to zaden nie zalata.

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2007, 16:37   

turek61 napisał/a:
bokciu, koniecznie napisz o efektach.Czekamy...

Wczoraj zalalem Mobila 5W50 przywiezionego prosto z Niemiec.
Jak narazie jest gorzej.Graja non stop ale pamietem ,ze po ostatniej wymianie tez tak bylo przez pierwsze kilka dni.Tak wiec poczekam.
Marcino napisał/a:
silnik jes bardzo zwawy i jakby mniej pali...;)

dokladnie to samo zauważyłem,duzo lżej sie kręci.

Odpowiedz do tematu