Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do narciarzy odnosnie kasku
Autor Wiadomość
arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 00:58   Pytanie do narciarzy odnosnie kasku

Dzis przy okazji ostrzenia nart koles ktory to robi oswiecil mnie nowina ze od 1 grudnia na stokach w Austrii jest obowiazek szusowania w kasku. Ktos sie orientuje czy to prawda? Przymierzylem kilka modeli (notabene ten koles kaski sprzedaje) i wygladam jak pol dupy zza krzaka :?

majki
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 09:25   

Z tego co wiem, to taki obowiazek istnieje we Wloszech i w Austrii od tego roku.

Co do kasku, to sam osobiscie jestem zwolennikiem noszenia tego typu sprzetu. Dlaczego? Bo jak Ty nie jezdzisz jak wariat, to jedzie ktos z gory, kto zawsze moze w Ciebie przydzwonic... Paradoksalnie im wiecej osob jezdzi w kaskach (a jezdzi coraz wiecej), tym bardziej niebezpiecznie jezdza, bo pewniej sie czuja, a tym samym wiecej zagrozenia na stoku sprawiaja.

Kask znajdziesz taki, ktory bedzie Ci odpowiadal pod wzgledem wygody i wygladu, nie boj zaby, oferty sa naprawde szerokie pod tym katem.
Zwroc uwage, zeby gogle Ci pasowaly do mocowania z tylu kasku (czasami pasek jest za szeroki i trzeba go zaginac.

Tak czy owak, kaskom mowimy tak :) To dla nas :>

Pozdrawiam,
Majki

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 09:55   

Jest obowiązkowe, ale tylko dla DZIECI. Kto wam takich rzeczy naopowiadał??

majki
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 10:31   

Nieprawda, takze dorosli na wiekszosci wyciagow

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 10:59   

no wlasnie w biurze podrozy uslyszalem ze: kto mi takich glupot naopowiadal, koles co serwisuje narty mowi ze jest obowiazek.
z kaskiem zdaje sobie sprawe ze jest bezpieczniej ale zaryzykuje jazde w czapce.
jesli jest obowiazkowy to wolalbym tutaj na miejscu kupic i cos wybrac niz na wariata tam na miejscu.
wiem (tak jak pisze fido) ze dzieciaki musza jezdzic w kaskach ale czy dorosli juz tez?

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 12:20   

majki napisał/a:
Nieprawda, takze dorosli na wiekszosci wyciagow

A jakieś źródło?

majki
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 12:56   

Fido - zrodlo to moj kolega, ktory jest w sekcji snowboardowej, poprosze go wieczorem jak bede w domu, pewnie da mi jakis konkretny link. Co prawda oni zawsze w kaskach zasuwaja, bo to sa extremalni snowboardziarze, ale mysle, ze wie co mowil.
A jesli sie mylil, to dla Arturro mam i tak najlepsze wyjscie:
Jedz bez kasku, najwyzej sobie na miejscu kupisz. Wiem, ze chlopaki w tamtym roku we Francji kupowali sobie kaski na miejscu, bo byla dobra promocja i wychodzilo taniej niz w Polsce (nieduzo, ale zawsze,bodajze po 43 euro wydali)

M.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2005, 13:13   

No dobra, to ja znalazłem jakieś źródło...

Za http://narty.onet.pl/2461,1215893,sprzet.html

narty.onet.pl napisał/a:

Już 30% dzieci na stokach jeździ w kaskach, kaski są używane w niemal wszystkich szkółkach w Alpach. We Włoszech są obowiązkowe do 14 roku życia, podobny nakaz jest dyskutowany w Niemczech i Austrii

Temat był wałkowany wielokrotnie na pl.rec.sporty.zimowe i zawsze konkluzja była taka, że do 14 lat obowiązkowe.

Odpowiedz do tematu