Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Sprzęgło czy skrzynia?
Autor Wiadomość
termonti
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2007, 10:01   

Hej

Zeby nie zakladac nowego tematu, podlaczam sie tutaj.

Moj problem trapil mojego Colcika, juz jakis czas, ale w ostatnich dniach przybral na sile i chyba czas juz go rozwiazac, tym bardziej ze potrzebuje auta zeby do pracy dojezdzac i nie moge pozwolic sobie na to, zeby stana mi gdzies w trasie.

Ale do sedna.

Od jakiegos czasu halasowalo mi uklad przeniesienia napedu. Wydawalo mi sie, ze to bylo lozysko oporowe, ale teraz to nie wiem, czy to nie jest cala skrzynia.

Otoz objawy sa takie:

Auto pracuje na wolnych obrotach i jest na biegu jalowym - slychac ze skrzyni takie chropotanie jakby krecilo sie lozysko wczesniej wytaczane w piasku

Wciskam sprzeglo - halas ustaje, slychac tylko silnik

Dodam, ze sprzeglo bierze ok, chodzi lekko, nie ciagnie, ani nie szarpie

Ok, wlaczam jedynke i ruszam. Szumienie zaczyna sie w momemcie ruszenia autem i im szybciej tym szumi mocniej. Tak gdzies przy 4 tys obrotow sie ustala na okreslonym poziomie, i na kazdym biegu max. szumienie jest ok 4 tys obrotow..

Do tego podczas jazdy na biegu 3 i 4 kiedy lekko przesune wajche biegow w przod lub w tym slychac jakby borowanie trybow o siebie. Ten objaw wystepuje tylko na 3 i 4. 1,2,5 jest ok, tzn szumi skrzynia, ale nie boruje przy delikatnym ruszniau wajcha.

I teraz moje pytanie. Jechac od razu po skrzynie druga, czy narazie tylko sprobowac wymienic komplet sprzegla, czyli kosz, tarcze i doscik??

Nie chcial bym wyjmowac skrzyni dwa razy wiec pytam.

Dzieki za rady.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2007, 11:24   

termonti, Twoja skrzynia niestety umiera. Sama wymiana sprzęgła nic nie da :(

termonti
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2007, 11:49   

Na co zwracac uwage przy zakupie skrzyni na szrocie, jezeli samochod stoi na kolkach i nie odpala???

Jest jakis sposob, zeby ocenic jej stan, zeby nie wpasc znow w kupe....

Pozdrawiam

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 28-08-2007, 12:51   

...powiedziałbym że nie może być luzu na wałku zdawczym.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-08-2007, 16:53   

ale zdawczego nie sprawdzisz...
tylko umieszczenie skrzyni w aucie odpowie czy ze skrzynka jest wszystko OK (pomijam patologie jak niemoznosc wrzucenia biegu czy halas przy kreceniu walkiek sprzeglowym)

wiec kupujac musisz zarzadac gwarancji na tydzien/dwa - na sprawdzenie

customGTI
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2007, 20:52   

przy przyspieszaniu hałasować może łożysko na układzie różnicowym.
Natwoim miejscu ściągnąć skrzynie wymienić 8 łożysk ( koszt około 480pln) i zobaczyć czy będzie hulać.
:)

Odpowiedz do tematu