[Cari 1.6] spryskiwacze przednie nie pryskają... |
Autor |
Wiadomość |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 17:34 [Cari 1.6] spryskiwacze przednie nie pryskają...
|
|
|
Witajcie
Mam oto taki problem. Nie działają mi spryskiwacze przednie w carismie '99 po lifcie. Tylna szyba sie spryskuje.
Czy w tym modelu sa dwa silniczki spryskiwacza(na tyl i przód)? Bo podejrzewam ze jesli są dwa to przedni sie spalił. Chyba ze jakis przewód sie zagiął? Jak to sprawdzic? ile moze kosztowac nowy silniczek - i gdzie w wawie moge go zamontowac.
Z góry dzięki - pozdrawiam wszytkich |
|
|
|
 |
Michuczaka [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 18:07
|
|
|
Pompkę spryskiwacza możesz znaleźć po demontażu przedniej osłony nad prawym przednim kole tzw. nadkole jest przymocowany bezpośrednio do zbiornika z płynem. Sprawdzić możesz go na słuch bo pracuje dość głośno a jeżeli skorodowały ci jakieś przewody to zawsze można ją zdemontować i podłączyć bezpośrednio do akumulatora. Cena to wydatek do 100 zł za używaną dasz znacznie mniej. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 18:10
|
|
|
Może po prostu masz zapchany przewód lub same spryskiwacze - sprawdzałeś?
Zdejmij z pompki przewód i zobacz czy pompuje płyn, jeżeli tak to winy szukaj w zapchanych przewodach/spryskiwaczach. |
|
|
|
 |
agent_olo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2007, 18:12
|
|
|
Ja miałem to samo i prawdopodobnie spalił ci sie silniczek. Sprawdź najpierw czy słychać prace pompki. Jeśli nie to skręć przednie koła max w lewo odkręć nadkole i tam masz zbiorniczek z 2 pompkami do spryskiwaczy. O ile dobrze pamiętam to ta bliżej silnika jest od przedniej szyby. Zdejmij kostke podłącz woltomierz i poproś kogoś niech włączy spryskiwacz. jeśli napięcie sie pojawi to znaczy że padła pompka. Jak coś to szukaj pomki na allegro albo po szrotach bo w serwisie chcieli 351zł |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 31-08-2007, 19:53
|
|
|
agent_olo napisał/a: | Ja miałem to samo i prawdopodobnie spalił ci sie silniczek. Sprawdź najpierw czy słychać prace pompki. Jeśli nie to skręć przednie koła max w lewo odkręć nadkole i tam masz zbiorniczek z 2 pompkami do spryskiwaczy. O ile dobrze pamiętam to ta bliżej silnika jest od przedniej szyby. Zdejmij kostke podłącz woltomierz i poproś kogoś niech włączy spryskiwacz. jeśli napięcie sie pojawi to znaczy że padła pompka. Jak coś to szukaj pomki na allegro albo po szrotach bo w serwisie chcieli 351zł |
Ja zapłaciłem za pompkę tylnego spryskiwacza ze szrotu 70zł. Pewnie i przedni mniej więcej tyle będzie kosztował. Mogę podać namiar na gościa od którego brałem, skoro sprzedał tylni to może przedni jeszcze ma. |
|
|
|
 |
agent_olo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2007, 00:45
|
|
|
Moomin napisał/a: | Ja zapłaciłem za pompkę tylnego spryskiwacza ze szrotu 70zł. Pewnie i przedni mniej więcej tyle będzie kosztował. Mogę podać namiar na gościa od którego brałem, skoro sprzedał tylni to może przedni jeszcze ma. |
A ja wyłapałem 2 pompki przód i tył na allegro za 48zł z przesyłką
tutaj masz zbiorniczek z pompkami za 90zł |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2007, 09:40 spryskiwacze cd
|
|
|
a czy te pompki bedą pasowac do carismy 99/00 ? bo jest tam napisane corisma/colt 2003... i czy na przyklad jak znajde na szrocie od starszej carismy to tez by pasowały? nie wyjmowałem jeszcze tego spalonego silniczka- wiece nie wiem jak on wygląda...
pozdr |
|
|
|
 |
agent_olo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2007, 14:01
|
|
|
Z tego co widze na zdjęciach to zbiorniczek taki sam jak w mojej Carismie a w opisie aukcji jest że są do Carismy/Space Stara z 2003 roku więc powinno pasować. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2007, 16:36
|
|
|
Co do silniczka od spryskiwacza gdzieś słyszałem ze pasuje od Tico i kosztuje jakieś grosze. Myśle, że warto wykręcić i z silniczkiem w ręku szukać drugiego. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 08:43
|
|
|
kurcze - macie jakis sprawdzony sklep z częściami do carismy? nie moge nigdzie dostać silniczkówo do sryskiwaczy (a spalił sie i tylni wiec potrzebuje obu).
I czy ktos sie orientuje czy pasują silniczki od carismy z przed 99 (i tym samym przed liftem) ?
Bo zamówiełem sobie takie na allegro za pare groszy ale nie nie pasują - i nie wiem czy sprzedający zrobił mnie w ch... i przysłał inne - czy rzeczywsicie nie pasują... ?
pozdr |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 19-09-2007, 16:54
|
|
|
luk214 napisał/a: | kurcze - macie jakis sprawdzony sklep z częściami do carismy? nie moge nigdzie dostać silniczkówo do sryskiwaczy (a spalił sie i tylni wiec potrzebuje obu).
I czy ktos sie orientuje czy pasują silniczki od carismy z przed 99 (i tym samym przed liftem) ?
Bo zamówiełem sobie takie na allegro za pare groszy ale nie nie pasują - i nie wiem czy sprzedający zrobił mnie w ch... i przysłał inne - czy rzeczywsicie nie pasują... ?
pozdr |
Ja kupiłem od tego sprzedawcy:
http://otomoto.pl/index.p...how&id=C2194298
Zadzwoń albo napisz (rzeczywiście odpowiadają) i zapytaj. |
|
|
|
 |
Baniek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 12:26
|
|
|
Witam
W jednej z odpowiedzi poawiło sie stwierdzenie ze pompka do spryskiwacza pasuje też od daewo tico. Czy ktoś to moze potwierdzić ?? |
|
|
|
 |
|