Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] spryskiwacze przednie nie pryskają...
Autor Wiadomość
luk214
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 17:34   [Cari 1.6] spryskiwacze przednie nie pryskają...

Witajcie
Mam oto taki problem. Nie działają mi spryskiwacze przednie w carismie '99 po lifcie. Tylna szyba sie spryskuje.
Czy w tym modelu sa dwa silniczki spryskiwacza(na tyl i przód)? Bo podejrzewam ze jesli są dwa to przedni sie spalił. Chyba ze jakis przewód sie zagiął? Jak to sprawdzic? ile moze kosztowac nowy silniczek - i gdzie w wawie moge go zamontowac.

Z góry dzięki - pozdrawiam wszytkich

Michuczaka
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 18:07   

Pompkę spryskiwacza możesz znaleźć po demontażu przedniej osłony nad prawym przednim kole tzw. nadkole :) jest przymocowany bezpośrednio do zbiornika z płynem. Sprawdzić możesz go na słuch bo pracuje dość głośno a jeżeli skorodowały ci jakieś przewody to zawsze można ją zdemontować i podłączyć bezpośrednio do akumulatora. Cena to wydatek do 100 zł za używaną dasz znacznie mniej.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 18:10   

Może po prostu masz zapchany przewód lub same spryskiwacze - sprawdzałeś?
Zdejmij z pompki przewód i zobacz czy pompuje płyn, jeżeli tak to winy szukaj w zapchanych przewodach/spryskiwaczach.

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 18:12   

Ja miałem to samo i prawdopodobnie spalił ci sie silniczek. Sprawdź najpierw czy słychać prace pompki. Jeśli nie to skręć przednie koła max w lewo odkręć nadkole i tam masz zbiorniczek z 2 pompkami do spryskiwaczy. O ile dobrze pamiętam to ta bliżej silnika jest od przedniej szyby. Zdejmij kostke podłącz woltomierz i poproś kogoś niech włączy spryskiwacz. jeśli napięcie sie pojawi to znaczy że padła pompka. Jak coś to szukaj pomki na allegro albo po szrotach bo w serwisie chcieli 351zł :banghead:

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2007, 19:53   

agent_olo napisał/a:
Ja miałem to samo i prawdopodobnie spalił ci sie silniczek. Sprawdź najpierw czy słychać prace pompki. Jeśli nie to skręć przednie koła max w lewo odkręć nadkole i tam masz zbiorniczek z 2 pompkami do spryskiwaczy. O ile dobrze pamiętam to ta bliżej silnika jest od przedniej szyby. Zdejmij kostke podłącz woltomierz i poproś kogoś niech włączy spryskiwacz. jeśli napięcie sie pojawi to znaczy że padła pompka. Jak coś to szukaj pomki na allegro albo po szrotach bo w serwisie chcieli 351zł :banghead:

Ja zapłaciłem za pompkę tylnego spryskiwacza ze szrotu 70zł. Pewnie i przedni mniej więcej tyle będzie kosztował. Mogę podać namiar na gościa od którego brałem, skoro sprzedał tylni to może przedni jeszcze ma. :)

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 00:45   

Moomin napisał/a:
Ja zapłaciłem za pompkę tylnego spryskiwacza ze szrotu 70zł. Pewnie i przedni mniej więcej tyle będzie kosztował. Mogę podać namiar na gościa od którego brałem, skoro sprzedał tylni to może przedni jeszcze ma.

A ja wyłapałem 2 pompki przód i tył na allegro za 48zł z przesyłką :mrgreen:

tutaj masz zbiorniczek z pompkami za 90zł

luk214
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 09:40   spryskiwacze cd

a czy te pompki bedą pasowac do carismy 99/00 ? bo jest tam napisane corisma/colt 2003... i czy na przyklad jak znajde na szrocie od starszej carismy to tez by pasowały? nie wyjmowałem jeszcze tego spalonego silniczka- wiece nie wiem jak on wygląda... :mrgreen:
pozdr

agent_olo
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 14:01   

Z tego co widze na zdjęciach to zbiorniczek taki sam jak w mojej Carismie a w opisie aukcji jest że są do Carismy/Space Stara z 2003 roku więc powinno pasować.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 01-09-2007, 16:36   

Co do silniczka od spryskiwacza gdzieś słyszałem ze pasuje od Tico i kosztuje jakieś grosze. Myśle, że warto wykręcić i z silniczkiem w ręku szukać drugiego.

luk214
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 08:43   

kurcze - macie jakis sprawdzony sklep z częściami do carismy? nie moge nigdzie dostać silniczkówo do sryskiwaczy (a spalił sie i tylni wiec potrzebuje obu).

I czy ktos sie orientuje czy pasują silniczki od carismy z przed 99 (i tym samym przed liftem) ?
Bo zamówiełem sobie takie na allegro za pare groszy ale nie nie pasują - i nie wiem czy sprzedający zrobił mnie w ch... i przysłał inne - czy rzeczywsicie nie pasują... ?

pozdr

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 19-09-2007, 16:54   

luk214 napisał/a:
kurcze - macie jakis sprawdzony sklep z częściami do carismy? nie moge nigdzie dostać silniczkówo do sryskiwaczy (a spalił sie i tylni wiec potrzebuje obu).

I czy ktos sie orientuje czy pasują silniczki od carismy z przed 99 (i tym samym przed liftem) ?
Bo zamówiełem sobie takie na allegro za pare groszy ale nie nie pasują - i nie wiem czy sprzedający zrobił mnie w ch... i przysłał inne - czy rzeczywsicie nie pasują... ?

pozdr

Ja kupiłem od tego sprzedawcy:
http://otomoto.pl/index.p...how&id=C2194298

Zadzwoń albo napisz (rzeczywiście odpowiadają) i zapytaj.

Baniek
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 12:26   

Witam

W jednej z odpowiedzi poawiło sie stwierdzenie ze pompka do spryskiwacza pasuje też od daewo tico. Czy ktoś to moze potwierdzić ??

Odpowiedz do tematu