Mój CAO |
Autor |
Wiadomość |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2007, 09:36
|
|
|
Z racji większej ilości wolnego czasu postanowiłem trochę poprawić samopoczucię Colta.
Zabrałem się za naprawę blacharki bo tu i tam zaczynało się robić nieciekawie. Najgorzej w bagażniku - dziura średnicy 1 cm, obok też niewielki ubytek. W ruch poszła wiertarka, szczotki druciane. Po dokładnym wyczyszczeniu. Żywica poliestrowa plus włókno szklane ładnie zakryłem dziurę. Po wyschnięciu cały bagażnik spryskałem Motipem do konserwacji, jak to wyschnęło dałem 3 warstwy czarneg hammereida w sprayu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył
Wyczyściłem dokładnie tylne nadkola, ogólnie całe wnęki na koła. Tam na szczęście dziur nie było więc tylko motip w sprayu.
Zostało mi tylko podwozie - w najbliższym czasie się tym zajmę.
Aha noi tylna belka z tego co udało mi się zauważyć też domaga się konserwcji ale... No właśnie - mimo że mam manuale w żaden sposób nie mogę odczytać gdzie są śrubki jakieś a gdzie spinki. Widziałem tylko śrubkę mocującą koniec zderzaka w nadkolu ale to tyle... Jeśli ktoś ściągał bardzo proszę napiszcie jak się do tego zabrać
A teraz plany:
Amortyzatory przód - koniec września
skrócenie drążka zmiany biegów, do tego gustowna gałka
malowanie deski rozdzielczej na srebrno - jeśli okaże się że wiejsko to wygląda wrócę do czarnego koloru:)
chciałbym również boczki drzwi obłożyć skórą. Ten materiał który tam jest obleśnie wygląda do tego co jakiś czas to odchodzi. |
|
|
|
 |
ruslana81
Mitsumaniak żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 10 Sie 2006 Posty: 613 Skąd: W-wa Bielany & m3m
|
Wysłany: 17-08-2007, 11:55
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | malowanie deski rozdzielczej na srebrno |
w Żabozielonym na srebrno malowana jest ramka wokół zegarów, wygląda wg. mnie fajnie (w końcu moje dzieło ) Jeśli za tydzień będziesz w Strykowie, będziesz mógł zobaczyć, jak to wygląda
Krótki drążek jest git, też jest w Żabozielonym.
Ficu865 napisał/a: | gustowna gałka |
nooo....najlepiej jakąś "trupią czachę" świecącą na czerwono
Pamiętaj o fotkach "po zabiegach". |
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2007, 13:41
|
|
|
ruslana81 napisał/a: | Ficu865 napisał/a: | malowanie deski rozdzielczej na srebrno |
w Żabozielonym na srebrno malowana jest ramka wokół zegarów, wygląda wg. mnie fajnie (w końcu moje dzieło ) Jeśli za tydzień będziesz w Strykowie, będziesz mógł zobaczyć, jak to wygląda
Krótki drążek jest git, też jest w Żabozielonym.
Ficu865 napisał/a: | gustowna gałka |
nooo....najlepiej jakąś "trupią czachę" świecącą na czerwono
Pamiętaj o fotkach "po zabiegach". |
o wokół zegarów też prysnę:) Chcę pomalować trochę więcej niż sam panel środkowy ale to niespodzianka
Co do trupiej czachy to raczej coś łagodniejszego hehe
a w Strykowie raczej nie będe... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-08-2007, 17:33
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | skrócenie drążka zmiany biegów, do tego gustowna gałka | Bardzo polecam ten zabieg+plus jakaś okrągła gałka (moim zdaniem fabryczna jest bardzo niewygodna). Skróciłem lewarek o 33 mm i biegi lepiej wchodzą(bardziej idzie wyczuć skrzynię i ma krótsze skoki). Ficu865 napisał/a: | malowanie deski rozdzielczej na srebrno - jeśli okaże się że wiejsko to wygląda wrócę do czarnego koloru:) | Boże nieee... Masz czarną deskę-jak ja Ci zazdroszczę! Ta moja w kolorze myszy jest ohydna. Chcesz się zamienić tapicerką? |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2007, 18:48
|
|
|
Hugo napisał/a: | [ Boże nieee... Masz czarną deskę-jak ja Ci zazdroszczę! Ta moja w kolorze myszy jest ohydna. Chcesz się zamienić tapicerką? |
Ale co masz pomalowane? MAsz jakieś zdjęcie? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-08-2007, 21:16
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Ale co masz pomalowane? | Nic. Deska rozdzielcza jest po prostu oryginalnie w tym paskudnym szarym kolorze. Konsola środkowa, nawiewy i przełączniki oraz licznik są oryginalnie czarne. 100% oryginał. Gdyby wszystko było w czarnym plastiku byłbym bardzo happy. Takie deski miały 1.8 GTi z tych lat. No ale cóż, nie można mieć wszystkiego... |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 16:08
|
|
|
Ok wymieniłem kolektor wydechowy. Odkupiłem go od Browara z jego rozbitka. Udało się na allegro zdobyć osłonę w rewelacyjnym stanie.
Myślałem że z wymianą pójdzie mi łatwo. Rozczarowałem się gdy zobaczyłem że troszkę przeszkadza pompa od wspomagania... Kontakt z Browarem, on mówi odkręcaj - niczym sie nie martw. No tak a jak to później skręce?
Nie mogłem wyjść na mięczaka, a już prawie wyszedłem bo chciałem to dać do warsztatu. Podkasałem rekawy i wziąłem się za odkręcanie pompy.
Udało sie ją zdjąć, wymienić kolektor założyć i spowrotem naciągnąłem pasek i śmiga:)
Fotka:
Jedyne co mnie trochę teraz denerwuje to to, że po wyłaczeniu silnika stukają nagrzane blachy które się chłodzą i chyba kurczą. W wielu samochodach występuje to zjawisko ale poprzednio tego nie miałem. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 03-09-2007, 23:25
|
|
|
Ficu865, jest OK. Pomaluj sobie jeszcze uchwyty górne od chłodnicy i umyj komorę silnika. Zobaczysz jaki będzie efekt... |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2007, 15:09
|
|
|
Wczoraj w korku koleś chciał mi od ręki dać 6tys za mojego colta Czasami się zastanawiam czy go nie sprzedać bo nagle może szybko tracić na wartości... |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 11:30
|
|
|
Kolejne nowości
W końcu wymieniłem amorki z przodu