Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Komputer
Autor Wiadomość
piotrektoyota
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 15:10   [CA4A 1.6] Komputer

witam mam problem ponieważ zajmuje się elektro mechaniką samochodową i mam problem mianowicie znajomy przywiózł colta z niemiec i jest problem ponieważ niema iskry po przeszukaniu instalacji sprawdzeniu cewki itp skończyły mi się pomysły i postanowiłem poszukać komputera a tu zonk niemam pojęcia gdzie on moze być znalazłem dwie wtyczki pod konsolą środkową wygladaja tak jak od komputera :? czy ktoś mi powie co jest grane boje się że ktoś zwinął komp masakra!prosze o pomoc w rozwiązaniu tematu1jest to colcik 16. 16v 94 r glxi 4G92
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 15:19   

Komputer znajduje się w słupku od strony pasażera na wyskości schowka.Jeśli nie ma kompa to nie będzie iskry...

piotrektoyota
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 15:22   

Oki ide patrzeć:)zaraz dam znac co udało mi sie zrobić!narazie dzięki!

[ Dodano: 06-09-2007, 15:29 ]
oki komputer jest troche przesadziłem ale problem niestety jest dalej bo iskry jak nie było tak niema :( !aparat sprawdzałem cewka jest dobra moduł chyba też bo jak wyciągne aparat i nim przekręce tu uruchamia się pompa paliwa do tej podwójnej kostki dochodzi impuls co moge jeszcze zrobić??

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 15:38   

Wobec tego wejdź na strone Krzyżaka ---- > http://mitsubishifan.webpark.pl/ wejdź w dane regulacyjno naprawcze i zapoznaj się z działem diagnoza błędów ECU , zczytaj błąd i zobacz w tabelce może coś wyjdzie.
Pozdro

piotrektoyota
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:15   

hmm jest problem bo niby robie wszystko tak jak pisze ale po podłączeniu takiego malutkiego piszczka jak do drzwi po włączeniu stacyjki na on zaczyna pikać ale licze i licze az do 80 i myśle że coś jest nie tak bo cały czas jest krótki sygnał bez przerwy to samo!po włączeniu stacyjki za pare sekund gasnie CE!niewiem jak mam z tego coś odczytać:(!

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:23   

piotrektoyota napisał/a:
stacyjki na on zaczyna pikać ale licze i licze az do 80 i myśle że coś jest nie tak bo cały czas jest krótki sygnał bez przerwy to samo!

To oznacza że nie ma żadnego błędu w komputerze
piotrektoyota napisał/a:
po włączeniu stacyjki za pare sekund gasnie CE

dokładnie tak powinno być.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-09-2007, 16:26   

padl aparat zaplonowy - nie bedzie iskry
jest to dosyc czesta usterka w 4G9x

sprobuj pokrecic dluzej jak 5 sekund i zobacz czy sie CE zapali - jak tak, to zdechl czujnik polozenia walu w aparacie, jak nie, to juz przetwornik (cewka + tranzystor) spalony
tak czy siak - poszukaj na podmiane sprawny aparat zaplonowy (narazie do testow - nie kupuj w ciemno)
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 06-09-2007, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:28   

Czyli wkońcu jakie masz sygnały?Krótki sygnał przerwa krótki sygnał przerwa . . . . itd czy ciągły bez żadnych przerw ??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-09-2007, 16:32   

domniemam, ze ma krotkie sygnaly - skoro naliczyl ich 80 :)

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:36   

No właśnie też tak myśle ale piotrek pisał różnie :
piotrektoyota napisał/a:
po włączeniu stacyjki na on zaczyna pikać ale licze i licze az do 80

piotrektoyota napisał/a:
i myśle że coś jest nie tak bo cały czas jest krótki sygnał bez przerwy to samo!

Swoją drogą doliczyć do 80 gratuluje cierpliwości :)

piotrektoyota
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:37   

nio krótkie sygnały cały czas!jak kręce rozrusznikiem to nie zapala się CE !przy włączeniu stacyjki się pali przez pare sekund a potem już nie!wiem że cewka w tym aparacie jest sprawna bo byłem u kolegi podpieliśmy tą cewke na stole pomiarowym wzbudziliśmy ruch i iskra była!jak sprawdzić ten tranzystor??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-09-2007, 16:39   

teoretycznie mozna za pomoca bateryjki, ale nie jest to metoda 100%
lepiej badac caly aparat - wpiac sie w odpowiednie kable i sprawdzac przebiegi na oscyloskopie
cala instrukcja do testu podzespolow aparatu jest w FAQ->Downloads

ponadto iskra iskrze nie rowna - czasem jest zbyt slaba
najlatwiej jednak miec sprawny aparat na podmiane

piotrektoyota
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 16:48   

Kurde to jest problem bo niemam skąd wziąc takiego aparatu!nie znam nikogo kto ma takiego colta 1.6 mam znajomych paru ale każdy ma 1.3 :cry: hmm co tu zrobic??

[ Dodano: 06-09-2007, 18:06 ]
Sprawdziłem omomierzem pomiędzy pinem 11 a 12 i jest 01.6 niewiem co oznaczają te rozpiski bo to jest po angielsku :?

[ Dodano: 06-09-2007, 18:09 ]
tylko jeszce niewiem jak z tą bateryjką to zmierzyć bo rozumiem że jeden koniec bateri do 5 drugi do 6 miernik pomiędzy 12 a 6 tylko jaką wartośc mierzyć miernikeim i jak ma byc??

[ Dodano: 06-09-2007, 18:24 ]
nio i zmierzyłem to i na mierniku pojawia mi się 0.5 V pomiędzy pinem 12 a 5!dobrze przynajmniej to mierze??

[ Dodano: 10-09-2007, 16:59 ]
Witam ponownie czy jest może ktoś na forum kto miałby taki aparat do sprzedania??bo niestety do dnia dzisiejszego się z tym nie uporałem!pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu