Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:29 |
[Cari 1.9DI-D] Kupno samochodu Mitsubishi Carisma. |
Autor |
Wiadomość |
Darek_dk1 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 23:49 [Cari 1.9DI-D] Kupno samochodu Mitsubishi Carisma.
|
|
|
Witam serdecznie.
Chcę kupić w komisie Mitsubishi Carismę DI-D z roku 2001. Ponieważ nigdy nie miałem kontaktu z Mitsubishi proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego samochodu. Także proszę o wskazanie słabych punktów tych samochodów.
Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki i pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Darek_dk1 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 15:44
|
|
|
Darek_dk1 napisał/a: | Ponieważ nigdy nie miałem kontaktu z Mitsubishi proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego samochodu. Także proszę o wskazanie słabych punktów tych samochodów. |
jest taki temat: plusy i minusy carismy,
jak przestudjujesz te abc samochodu bedziesz wiedzial na co zwrocic uwage. |
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 21:14
|
|
|
Bardzo mało jest na temat Cari z silnikami DID, zwłaszcza w nowszych modelach (>2003r.). Sam mam "zaklepaną" używaną Carismę rej. 2004 wprost z MMC (po pracowniku) na październik, ale generalnie informacji na temat tego samochodu jest naprawdę mało. ;( Czyżby kompletnie nic nie działo się z tymi silnikami? Jakoś ciężko w to uwierzyć... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 21:37
|
|
|
Trochę poczytałem, jestem tu już jakiś czas. Natomiast prawda jest taka, że większość tutaj jeździ benzyniakami, toteż trochę mnie strach obleciał. W sumie obecnie jeżdżę od nowości Fabią `04 i z tego co wyczytałem w Cari spotkają mnie podobne boleści, jak skrzypiące zawieszenia (gumy wahaczy, końcówki itd.), skrzypiące plastiki i głośno od silnika. Po za tym że Fabia jest mała, to nań nie narzekam. Najważniejsze żebym tylko nie zamienił siekierki na kijek, bo żona mnie wtedy zamęczy. "A nie mówiłam, a nie mówiłam?!" ;D Zobaczymy - niebawem podjadę zasiąść za sterami i będę wszystko wiedzieć. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 21:43
|
|
|
fabia 1,9TDI nie jest zla
strasznie lubie w trasy jezdzic ww. i obserwowac u innych kierowcow "syndrom fabii" tj. doganiam kogos np. A6 a kierownik wciska pedal w podloge zeby nie dac sie wyprzedzic, a i tak wkoncu go wyprzedzam,
bardzo lubie ten samochod |
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 08:07
|
|
|
Problem w tym że ja jeżdżę 1.4 16V Ale skoro masz w tym temacie doświadczenie, to może wypowiesz się czy warto zamienić? Silnik jak rozumiem zdecydowanie na plus, ale pytanie podstawowe czy zapewni mi komfort lepszy, albo chociaż porównywalny z benzyniakiem w Fabii? Chodzi oczywiście o hałas w kabinie. Interesuje mnie też porównanie komfortu zawieszenia. W Fabii zawieszenie jest bardzo twarde. Z tego co czytałem sporo osób skarżyło się na ten element - ale niestety nikt nie pisał na temat nowych Carism. Znalazłem tylko dwie opinie o modelu DID a już modeli ponad 2003r. wcale. ;( |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 08:18
|
|
|
napewno przesiadka z 1.4 na 1.9 bedzie na plus dla did'a, do tego wysoki moment i niskie spalanie, napewno bedziesz zadowolony. co do halasu to sie nie wypowiem bo nie mialem porownania (1.4-1.9)
co do zawiechy to w carismie przez cala produkcje praktycznie nic sie nie zmienilo (auto po liftingu w 99' mialo zmienione troche przednie zawieszenie). w carismie zawieszenie jest dobrze zestrojone ale niestety malo komfortowe (mam tu na mysli stuki i puki podczas deszczu).
carisma napewno jest wiekszym autem wiec ogolnie bedziesz zadowolony.
powiem tak fabia (imo) w swojej klasie jest bardzo dobrym produktem, carisma juz niestety tylko przecietnym. |
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 08:47
|
|
|
Dzięki za szczerą opinię. Muszę przebadać osobiście.
Jeśli zaś chodzi o poziom klasy - to już sama cena mówi o jej niskim "położeniu". 2004 rok za 33-35 k zł (i to właśnie DID!), gdzie ja na Fabię z tego samego roku mogę puścić za 27-28k zł (w benzynie). Równolegle np. Mazda 6 kosztuje 44-48k zł, a więc blisko 10k więcej niż Cari. Honda Accord jeszcze wyżej stoi. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-09-2007, 09:13
|
|
|
Tyle że Carisma w porównaniu do Fabii pod względem wygody, jazdy, prowadzenia itp. itd. to jak porównanie Fabii do FSO niemniej sam musisz sie przejechać i zobaczyć czy ci Carisma przypasuje. Jednym pasuje bardziej Carisma innym bardziej Galant a jeszcze inny Lancer. Co kto woli. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 10:07
|
|
|
Skoro tak... Tym bardziej, jak się właśnie przed chwilą dowiedziałem, będę mógł ją kupić poniżej 30 k zł - z pewnej ręki. 2004, 1.9 DID HP, Przebieg ~70 kkm w opcji Avance. Dołożę dwa tysiaki nawet po szybkiej sprzedaży Fabii i będzie git. Nawet jeśli w Cari miałyby być przypadłości podobne do tych z Fabii, to sam silnik mnie zachęca i rachunek się raczej opłaca.
Jeszcze jedno, w Japońcach jest strasznie delikatny pedał gazu. Jeździłem Hondami a ostatnio Mitsu Lancerem `04 i strasznie mnie to irytowało - w VW i Oplach jakoś "logiczniej" działa gaz w stosunku do sprzęgła. Czy w Carismach też jest podobny przypał i czy da się ewentualnie wyregulować żeby gaz nie brał na dotknięcie pedału? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 07-09-2007, 10:32
|
|
|
W moim GDI gaz działa identycznie jak w mojej poprzedniej Corsie ani za delikatnie ani za twardo - w sam raz ale nie wiem jaką ma twardość w DID |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 10:48
|
|
|
saphire napisał/a: | Tyle że Carisma w porównaniu do Fabii pod względem wygody, jazdy, prowadzenia itp. itd. to jak porównanie Fabii do FSO |
nie przesadzajmy co do wygody i ogolnego komfortu czyli tego ze cari jest poprostu wieksza to sie zgodze, ale takich drobiazgow jak chociazby hamulce lub swiatla cari moze tylko pozazdroscic fabii, |
|
|
|
 |
Myjk [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2007, 11:08
|
|
|
arturro napisał/a: | ale takich drobiazgow jak chociazby hamulce lub swiatla cari moze tylko pozazdroscic fabii, |
Dokładnie, Fabia na drodze iluminuje okropnie. Dla kierowcy to zaleta, bo w nocy bez lamp przydrożnych widać wszystko - nie trzeba nawet długich używać. Jak się odpali długie, to widać wszystko, nawet "za samochodem". Natomiast dla innych użytkowników drogi Fabie to przekleństwo, bo strasznie rażą jak się zapomni opuścić przy załadowanej "pace". Rozumiem że Cari kuleje w kwestii świateł? Hamulce owszem, też są wyśmienite w Fabii. Hondy i Lancer którymi jeździłem ostatnio się niestety nie umywają, pomimo że wiekowo były identyczne. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 07-09-2007, 11:11
|
|
|
Fakt, że hamulce to troszkę mogły by ostrzej brać choć u mnie przyzwoicie chodzą choć szybciej się zdzierają z racji automatu ale co do świateł to nie narzekam - może dlatego że mam nówki lampy założone z porządnymi żarówami - przynajmniej w porównaniu do kumpla Mondeo I czy Focusa lub mojej byłej Corsy to nie są gorsze a wręcz lepsze jednak gdyby tak były podwójne ,,krótkie'' jak w starym dobrym FSO albo ksenonki... |
|
|
|
 |
|