Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Podświetlenie zegarów znikło
Autor Wiadomość
DOMIN
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2007, 23:08   [1G 90-94] Podświetlenie zegarów znikło

Witam
Wczoraj pojawił mi się pewien problem,a mianowicie "znikneło mi w aucie wszystko co się świeciło po włączenui świateł"czyli zegary,pokrętła i inne.Sprawdziłem bezpieczniki i były ok,a nie wydaj mi się,żeby wszystkie diody(żarówki) padły jednocześnie.Może miał już ktoś kiedyś taki problem?
Z góry dzięki za porady
POzdro
Domin
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 14-09-2007, 19:11, w całości zmieniany 1 raz  

aurii
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2007, 09:40   

a moze poprostu jest zgaszone te podswietlenie????? Sprobuj pokrecici pokretlem od wyciszania podswietlenia zegarow;)

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-09-2007, 18:51   

DOMIN napisał/a:
Sprawdziłem bezpieczniki i były ok,

Bezpieczniki są w środku w kabinie i na zewnątrz pod maską. Przyczyn może być wiele od bezpiecznika, poprzez potencjometr do ściemniania, aż po uszkodzenie typu brak masy lub urwany kabel. :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

DOMIN
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2007, 19:05   

em potencjometr to to nie jest(raz działa raz nie działał),ale w przeddzień"zniknięcia"był ustawiony poprawnie.Bezpieczniki sprawdzone był jeden przepalony pod maską,wymieniłem i nadal nie świeci(a tak przy okazji może ktoś z was wie,który bezpiecznik odpowiada za podświetlenie zegarów??)
pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 14-09-2007, 19:14   

A światła Ci świecą pozycyjne z tyłu i z przodu ?? Bo jeśli tak to nie bezpiecznik, od pozycji i od oświetlenia deski, jest ten sam.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

DOMIN
[Usunięty]

Wysłany: 14-09-2007, 23:08   

tak świecą pozycyjne,więc bezpieczniki odpadają.
Przeczytałem gdzieś,że w desce jest jakaś płytka i mogły się w niej zatrzeć ścieżki.Wiecie jak się do niej dostać bez zbytniej dewastacji auta??????

[ Dodano: 15-09-2007, 14:46 ]
Panowie mam sprostowanie, jednak się myliłem z tymi pozycyjnymi,świeci i tylko jesdna strona auta,czyli prawa(pasażer),prawy pozycyjny przód i pray pozy tył.
Czy to jest tak podzielone na leo i prawo ze światłami??Chyba jeszcze raz przejrze te bezpieczniki,a tak przy okazji, to który lub którw to są bezpieczniki(pod kierownicą czy pod maską)?

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 15-09-2007, 16:33   

Zaopatrz się w najprostszy miernik i posprawdzaj przewodność bezpieczników. Możesz mieć zaśniedziałe styki i nie ma przejścia prądu.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-09-2007, 22:00   

Pod lewym kolanem sprawdzałeś? One są odpowiedzialne za odbiorniki prądu wewnętrzne, te pod maską za zewnętrzne.

DOMIN
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 10:43   

Tak te pod lewym kolanem są ok,ale może brak podświetlenia licznika jest związany z niknięciem świateł pozycyjnych z lewej strony (z tyłu i przodu)? Czy mogło to być na jednym kablu?Czy brak masy może powodowac zwarcie?Szczerze mówiąc żaden ze mnie elektryk-prąd mnie nie lubi.

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 16-09-2007, 11:39   

DOMIN napisał/a:
Szczerze mówiąc żaden ze mnie elektryk-prąd mnie nie lubi.

DOMIN, odpuść lepiej i jedz do elektryka, możesz sobie więcej zaszkodzić niż pomóc. Masz ewidentne zwarcie, jak zwatujesz bezpiecznik to spalisz auto, a ori bezpiecznik bedziesz zakładał do końca świata i nic to nie da. Napewno oświetlenie zegarów jest razem z bezpiecznikiem od świateł pozycyjnych.

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Twig
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2007, 15:21   

Okay, to ja mam inną zagadkę, padł mi raz akumulator, okazało się padnięty alternator i na dodatek przewody nie łączyły jak trzeba, nie pamiętam czy od razu po tym zdarzeniu, ale na pewno kilka dni po zdarzeniu (nowy akumulator, naprawiony alternator) moje podświetlenie wygląda tak:

Bezpieczników nie ma co sprawdzać, bo by wszystko nie świeciło, right?
Boję się że trzeba będzie diody wymieniać, a to chyba kupa rozbiórki?

Odpowiedz do tematu