[C51A 1.3] woda na podłodze colta! |
Autor |
Wiadomość |
modelorz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 09:39 [C51A 1.3] woda na podłodze colta!
|
|
|
Witam.
Mam pewien problem z pojawianiem się wody w moim samochodzie. Otóż podczas intensywnych opadów na podłodze pod nogami kierowcy i z tyłu po lewej stronie zbiera mi się woda. Nie chodzi o wilgotne, czy nawet mokre dywaniki, u mnie wytwarzają się chlupoczące kałuże Ostatnio rozebrałem pół samochodu i zajrzałem pod tapicerkę. W podłodze nie na dziur, na karoserii nie ma śladów korozji. Najdziwniejsze jest to, że ślady wody są tylko na dole samochodu. Wszelkie uszczelki, słupki itp. są suche, podszybie też wygląda na szczelne... Tak czy owak postanowiłem wymienić uszczelkę drzwi po stronie kierowcy, ale nie jestem pewien czy to załatwi problem. Może ktoś z szanownych użytkowników spotkał się z podobnym problemem i wie jak mu zaradzić?
modelorz |
|
|
|
 |
SZOG
Forumowicz

Auto: LANCER 1991 SPACE GEAR 1996
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Wrz 2005 Posty: 53 Skąd: GDAŃSK-OKOLICE
|
Wysłany: 18-09-2007, 11:52
|
|
|
Cieknie prawdopodobnie jednak przez podszybie, z lewej strony, bo na ta stronę zgarniają wycieraczki. Zdejmij metalową listwę na podszybiu, / ale uważaj by nie straciła swojego kształtu/, i przeczyść dokładnie spływ wody do błotników, Sprawdź też czy odpływ wody z błotników przy śrubie mocującej błotnik do progu jest drożny..
Pozdrawiam |
_________________ Mówię im Space Gear a słyszę Spice Girls?
 |
|
|
|
 |
ziele477 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 12:15
|
|
|
miałem dokładnie to samo woda lała mi się na dywanik i miałem kałuże okazało się że osłonka kabli które wychodzą po lewej stronie sparciała i się podarła no i po kabelkach spływała sobie woda do wnętrza, zdemontowałem błotnik i zasilikonowałem, teraz już jest suchutko żadnej wody wszystko pikuś |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 13:33
|
|
|
Ja przez chwilę czułem się jakbym jeździł akwarium... Dziurę miałem w tylnym nadkolu więc tam też zajrzyj. |
|
|
|
 |
modelorz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 20:22
|
|
|
Hej.
Dziś "na szczęście" spadł solidny deszcz i mogłem się przyjrzeć raz jeszcze mojemu coltowi. I okazuje się, że samochód podmaka już w czasie postoju na deszczu! Czyli jakiekolwiek dziury w dolnej części karoserii można wykluczyć. Co dziwniejsze kałuża pojawia się na podłodze z tyłu po lewej stronie. A wszystko dookoła jest całkowicie suche! Nie ma śladów wody po wewnętrznych stronach drzwi i okien, w bagażniku jest sucho... Macie pomysły skąd tam się bierze woda? Ja już kompletnie zgłupiałem
modelorz |
|
|
|
 |
swireek [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:52
|
|
|
mi sie kiedys lala woda do bagaznika przez tylna lampe |
|
|
|
 |
marqs_b [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 23:45
|
|
|
U mnie dokładnie to samo. Jak samochód stoi na parkingu podczas deszczu to na dywaniku od kierowcy jest mokro. Przyglądałem się i przeciek jest tak jak mówi SZOG. |
|
|
|
 |
gabor [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2007, 10:18
|
|
|
swireek napisał/a: | mi sie kiedys lala woda do bagaznika przez tylna lampe |
u mnie tez sie lala przez tylna lampe -mozesz to zprawdzic ..podnies dywanik w bagazniku i polej lampe woda (tak pozadnie w to miejsce gdzie splywa woda z dachu pod klape bagaznika i dalej po lampie)zobaczysz wtedy czy nie saczy sie woda w bagazniku a dalej nie splywa pod tylnym siedzeniem na podloge -ja dokladnie tak mialem i pomoglo uszczelnienie tylnej lampy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-09-2007, 14:24
|
|
|
modelorz napisał/a: | Co dziwniejsze kałuża pojawia się na podłodze z tyłu po lewej stronie |
Ale bagażnik suchy.
No to zostaje Ci uszczelka przy szybie. Najlepiej zdejmij tylny lewy narożnik i lej wodą. Ja miałem problem podobny ale wynikał z wklejenia szyby na jakieś coś co nawet nie przypominało kleju.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gabor [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2007, 08:24
|
|
|
modelorz napisał/a: | kałuża pojawia się na podłodze z tyłu po lewej stronie |
jak pisałem wcześniej- przepływa pod tylną kanapą i spływa na podłogę...
w bagażniku może byc sucho.... bo tam woda tylko przepływa (sączy sie ) i to tylko w czasie opadów, a żeby to sprawdzic to trzeba zdemontowac tapicerkę w bagażniku (ta plastikową oslone )-lej wodą po rynience odprowadzającą wodę z dachu pod klapą bagażnika i obserwuj miejsce od strony wewnetrznej bagażnika tam gdzie sie zmienia żarówki w tylnej lampie tylko najlepiej wyjmij jeszcze ta płytke z żarówkami |
|
|
|
 |
gabi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2007, 20:58
|
|
|
Cześc.
No i zaś problem. Mam to samo. Pod nogami kierowcy i pasażera jest mokro po ulewie. Pięknie że trafiłem na ten temat. Będę szukał tak jak radzicie. Jerzeli coś znajdę i uszczelnie to dam znać w kturym miejscu jest przeciek. dodatkowo po jednej ulewie miałem ze trzy litry wody pod kołem zapasowym, to buł szok. |
|
|
|
 |
DEDOOR [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2007, 11:02
|
|
|
U mnie dzialo sie to samo. Winne byly listwy na drzwiach te pionowe. Slabo dociskaja, woda wplywa pod nie i do srodka dostaje sie przez otwor na |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-10-2007, 11:29
|
|
|
gabi napisał/a: | . dodatkowo po jednej ulewie miałem ze trzy litry wody pod kołem zapasowym, to buł szok. | lampa tylna puszcza. Najpierw szukaj tam. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Anazar [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2007, 17:40
|
|
|
modelorz napisał/a: | podszybie też wygląda na szczelne... |
Napewno dobrze sprawdzałeś podszybie
Sprawdź dokładnie całą drogę odpływu wody z podszybia |
|
|
|
 |
mariuszurbas [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2007, 23:31
|
|
|
witam.dawno mnie niebylo na forum ale w koncu udalo sie i jak znalazles w ktorym miejscu cieknie?ja mialem 2 przecieki pod nogami kierowcy
1-ktos kiedys wyminial szybe i zle ja wkleil.poprostu klej nietrzymal w jednym miejscu.wyciolem szybe i wkleilem na nowo,bylo ok.szybke uszczelnilem.niestety woda dalej sie pojawiala.sprawdzalem caly odplyw z podszybia i nic!odkrecilem skrzynke z bezpiecznikami i dopiero wtedy zobaczylem rdze.z ktorej saczyla sie woda.wbilem srubokret i wypadla dziura.po zdieciu blotnika bylo ja widac.jest poprostu mijsce w odplywie gdzie stoi woda,tam wlasnie skorodowalo.pozdrawiam |
|
|
|
 |
|