Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:29 |
[Cari 1.8] Pytanko za sto punktów carisma czy A4 |
Autor |
Wiadomość |
dudolec [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 20:25 [Cari 1.8] Pytanko za sto punktów carisma czy A4
|
|
|
Mam pytanie w co powinienem zainwestować? Mam 15000k dylemat czy carisma czy audi A4, wiem ze to niezbyt wiele kasy ale musi wystarczyć, poradzcie czy dostane coś sensownego, no i gdzie najlepiej szukać pozdrawiam i dzięki za odpisy |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:29 Re: Pytanko za sto punktów carisma czy A4
|
|
|
dudolec napisał/a: | Mam pytanie w co powinienem zainwestować? Mam 15000k dylemat czy carisma czy audi A4, wiem ze to niezbyt wiele kasy ale musi wystarczyć, poradzcie czy dostane coś sensownego, no i gdzie najlepiej szukać pozdrawiam i dzięki za odpisy |
Z góry uprzedzam, że mam alergię na niemieckie samochody bo co drugi chciałby jeździć helmutem więc ja bym wybrał Carismę, ale nie tylko z tego względu. Przede wszystkim za te same pieniądze dostaniesz auto 2-3 lata młodsze, a na pewno nie gorsze. Silnikowo, jak patrzę, wypadają podobnie - podobne moce z tych samych pojemności. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:34
|
|
|
Za 15k to kupisz raczej szmelc a nie A4 ale jakiegoś miśka w przyzwoitym stanie z pewnością ustrzelisz. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:57
|
|
|
Moomin napisał/a: | Z góry uprzedzam, że mam alergię na niemieckie samochody bo co drugi chciałby jeździć helmutem |
hehe no to tak jak u mnie
tez bym szukal jakiegos Miska
Carisme lub np. Galanta
Kupujac Misia kupujesz samochod z dusza,
ktory (raczej-o ile byl dobrze utrzymany) Cie nie zawiedzie,
ktorym nie jezdza miliony
z lepszym wyposazeniem (chociaz to tez zalezy)
Moomin napisał/a: | Przede wszystkim za te same pieniądze dostaniesz auto 2-3 lata młodsze, a na pewno nie gorsze. |
Cytat: | Silnikowo, jak patrzę, wypadają podobnie - podobne moce z tych samych pojemności. |
hehe ale osiahi Cari ma lepsze
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:01
|
|
|
Carisma VS A4
A4 jest na pewno lepiej wykonane i dopracowane
A4 VS Galant
galant tu wygrywa
podsumowanie:
za 15 tys - to co byś nie kupił to masz loterię,
czasami trafi się dobry egzemplarz z niemiec a czasami z pozoru ładnie wygladajace coś co będzie się walic co chwilę,
nie ma zasady niezależnie od marki |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:05
|
|
|
Moim zdaniem audi jest lepiej wyciszona od cari i ma lepsze zawieszenie. Jednak za cenę, którą podałes ciezko bedzie znaleść dobrze utrzymana A4 |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:16
|
|
|
Jesli nie patrzalbym na kwote, ktora podales powiedzialbym zdecydowanie bierz A4.
Ale koledzy maja racje, za te pieniadze kupisz kawal zlomu a nie A4. O Carisme w dobrym stanie tez bedzie ciezko, ale bedzie wymagala zdecydowanie mniej wkladu dodatkowego.
Do tego na moim przykladzie moge powiedziec, ze przywieziona 10letnia Carisma w ciagu pierwszych dwoch lat kosztowala mnie dodatkowo (poza wymiana filtrow i paska) jedynie wymiane tulejek przy wybieraku skrzyni, wahaczy i koncowek drazkow - czyli sprawy amortyzacyjne.
W kolejnym polroczu padl mi wysprzeglik a teraz bede ponownie wymienial koncowki drazkow, musze sprawdzic zacisk hamulca na jednym kole, uszczelnic miske oraz sprawdzic ile elementow sprzegla bedzie do wymiany.
Podsumowujac: z tym budzetem szukaj dobrze utrzymanej Carismy. A4 w sensownym stanie to moim zdaniem 20k i w gore. A pamietaj, ze po zakupie auta i tak czekaja Cie pierwsze wydatki bo rzadko ktos sprzedaje odpicowana bryke |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Amadeus [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 07:46
|
|
|
I jeszcze taka mała uwaga do A4, o której nikt nie wspomniał. Dudolec wspomnial nie że niegrzeszy kasą, więc przy wyborze auta należy patrzeć na przyszłe koszty serwisowe. A tu Cari bije na głowę A4. Samo przednie zawieszenie w adasiu (choć rzeczywiście jest świetne) potrafi zrujnować. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 19-09-2007, 07:57
|
|
|
ArekP nie przesadzaj, Ja gdybym swoją sprzedawał to właśnie nie jest odpicowana bo ma małe rysy tam i uwdzie ale technicznie nic nie trzeba wkładać, rozrząd oleje klima a ostatnio KYB poszły na tył, komplet gum, nowe tarcze nowe klocki i inne rzeczy. A pzry moich przebiegach 10-15tyś/rocznie na paręlatek spokój. Na pewno przy sprzedaży nie powiem " Panie te auto się nie psuje i nic nie wymieniałem..." bo takie stwierdzenie powinno dać nowemu właścicielowi do myślenia że jeżeli Ja nie wymieniałem to on będzie musiał a tak z ręką na sumienu powiem że może jeździć i autko go nie zawiedzie.
Co do samego wyboru A4 czy Cari: wybrał bym Cario i nie dla tego że lepsza albo ładniejsza tylko dla tego że stare to dobre wino i parę innych rzeczy ale napewno nie samochód a w tej kwocie to można mieć 2-3 lata młodszą Carismę od A4 a to pozwala "przypuszczać" że mniej zchetaną.
Ocena końcowa należy do nabywcy. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 08:08
|
|
|
Kiedyś chciałem kupić A4-rocznik 1996 cena 46tyś.kosmos!!!Kupiłem Cari(nie żałuje) rocznik 1999!!Za kwotę 7 tyś mniejszą.Więc sam sobie odpowiedz.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bobi rzeszow [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 19:29
|
|
|
kolego MAJOR ty nie wiesz co mowisz ze audi a4 ma lepsze zawieszenie <hahaha> jeden wachacz do audi kosztuje ok 250 zl a audi ma ich z przodu 8 i leca srednio co 40 do 50 tys km do tego dochodza 2 koncowki stabilizatora po 200 za sztuke i policz sobie ile cie wyjdzie, sa zawieszenia na allegro po 800zl komplet ale max 10 tys i smietnik! a carisma caly remont z amorami to max 1000zl ja przez 50 tys km wymienilem jeden sworzen i jeden lacznik stabilizatora co mnie 200 zl kosztowalo w carismie wiec nawet audi a4 bym kijem z daleka nie dotchna juz wolal bym stara audi 80 w budzie b4! pozdrawiam wszystkich! |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-09-2007, 19:35
|
|
|
generalnie to zawieszenie w audi jest bardziej zaawansowane - a to przeklada sie na drozsze w serwisowaniu (najnowsze maja juz po 5 wachaczy na kolo z przodu)
mi sie podoba to starsze A4 (nowe jest zbyt beczkowate - podobne do A6), ale swiadomosc, ze potrafi je ukrasc byle obszczymurek skutecznie mnie od niego odrzuca
w srodku jest mniej miejsca niz w Cari - to moje odczucia
poza tym nie lubie zegarow w kolorze czerwonym (niebieskich niecierpie), wiec dla mnie to kolejny minus
osobiscie bym wybral Galanta - przynajmniej japonczyk a nie holender |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 19-09-2007, 19:40
|
|
|
bobi rzeszow mówiac lepsze miałem na mysli bardziej ciche i komfortowe, nie chodziło mi o awaryjnosć czy koszty wymiany lub nprawy zawiechy Jest to moja subiektywna ocena.
nie jestem włąscicielem A4 wiec nie wiem jak to jest z kosztami i naprawami, poprostu miałem okazje kilka razy jechac A4 i na tym opieram moje spostrzeżenia pozdrawiam |
|
|
|
 |
|