Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
brak nawiewu przedniej szyby EA
Autor Wiadomość
tomma
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 08:50   brak nawiewu przedniej szyby EA

witam, temat nagrzewnicy poprzedni pozostał bez odzewu....no trudno, ale teraz mam problem z nawiewem przedniej szyby...po prostu nie dmucha na nią!!!, gdzie mam szukać przyczyny braku nawiewu? wentylator chodzi, reszta też wieje, a na przednią szybę nie.....

korek
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 11:05   

jeżeli masz climatronic to mógł się spalić silniczek od przestawiania nawiewu lub wypadła z niego kostka (co jest mało prawdopodobne). jeżeli masz zwykłą klime to pewnie spadła linka regulująca kierunek nawiewu.

tomma
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 14:08   

hm, słychać jak przestawia nawiewy, jest climatronic, ale dmucha najbardziej otworami na kabinę, ale nie dmucha na szybę i boczne szyby...

dziobass
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 15:03   

Też to zauwazyłem u siebie, i troszke sie zdziwiłem. W starym golfie 2 nawiew działał znacznie lepiej. Ale później, całkowicie przez przypadek, gdy jechałem w kiepską pogode i szyby mi zaszły mgłą, włączyłem ogrzewanie przedniej szyby. W tym momencie klima zaczęła sie "przestawiać", zwiększyl siłe nadmuchu, pozmieniał kierunki nawiewów, i w przeciągu 5-7 sek para całkowicie zeszła. Być moze to było tak zaprojektowane, ze sam nadmuch na szybe jest słabiutki, a jeśli chcesz "odparować" szybe przednią, powinieneś użyć opcji ogrzewania, i wtedy automat wszystkim steruje...
Może wyciągnąłem błędne wioski, ale spróbuj tego u siebie.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 26-09-2007, 15:04   

Jesli climatronik jest w trybie auto to sam kieruje wylotami powietrza. Na panelu jest tez przelacznik do sterowania kierunkiem nawiewu, poprzelaczaj i sprawdz, czy rzeczywiscie nie wieje. Powiem tak, aby uzyskac maksymalny nawiew na szybe, np. podczas odparowywania, ja u siebie i tak musze zamykac nawiew na kabine (ten mechanicznie sterowany z konsoli), na ktory niezaleznie od kierunku wiania _zawsze_ jest nawiew podawany. No chyba, ze ja mam cos zwalone.

tomma
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 15:44   

wszystko jest tak jak piszecie, sam nawiew na szybę i zamknięta kabina, a jednak ledwo co tam leci...., wentylator na maxa nastawiony, po wyłączeniu auto., nie mam koncepcji co jest nie tak, nie zmienia to faktu iz nadal mam uszkodzona nagrzewnicę, coś tam z niej czasem cieknie, i para na szybę...., stąd takie moje nagłe zainteresowanie brakiem silniejszego nawiewu.....(rozbierał już ktoś nagrzewnicę?, coś tam mogło się rozszczelnić?)

doli73
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 22:16   

Po 1: jeśli masz climatronik to tam jest przycisk na szyby. (pierwszy u góry) Włącz go i zobacz czy odparowywują szyby.
Po 2: Silniejszy nawiew nie ma nic wspólnego z nagrzewnicą.
Po 3: Nagrzewnica może być uszkodzona, zakamieniona i nie będzie dawała ciepłego powietrza. Inaczej mówiąc jest to grzejnik(kaloryfer) który wymienia ciepło przez nadmuch wentylatora.
Jeśli ci nie daje nadmuchu na szybe przednią, a daje na boczne to musisz mieć coś z kanałem wentylacyjmym. Może się rozłączył lub jest zabchany. A wymieniałeś filtr kabinowy? To jest podstawa. Znajduje się za schowkiem w samochodzie.
Pozdr.................... 8)

michalsiak 
Mitsumaniak
michalsiak

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2008, 15:49   

Cytat:
, sam nawiew na szybę i zamknięta kabina, a jednak ledwo co tam leci...., wentylator na maxa nastawiony, po wyłączeniu auto., nie mam koncepcji co jest nie tak,

u mnie podobnie jest jak u Ciebie - może tak to jest , normalnie te boczne nawiewy ledwo dmuchaja

moze ktos rzeknie jak sie dobrac do silniczkow sterujacych nawiewem zeby sprawdzic czy dzialaja prawidłowo

kurak80 
Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 10-12-2010, 20:26   

Co może być przyczyną braku nawiewu na nogi??....Wszystkie inne nawiewy działają w porządku a te na nogi od jakiegoś czasu nie działają....filtr kabinowy był wymieniany ponad 1.5 roku temu ( tak wiec juz czas na niego)....pewnie może być to jedną z przyczyn.....z tym że wg mnie gdyby to był powód to chyba nie działały by inne nawiewy?...

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 10-12-2010, 20:27   

A czy jak zmieniasz pozycję z szyb na pasażerów to coś się zmienia?

kurak80 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2010, 21:02   

Nie nic sie nie zmienia...tzn wszystko jest w porzadku...na szyby dmucha dobrze i na pasazerów też....wszystko inne jest ok tylko nie ma na nogi...

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 10-12-2010, 21:09   

kurak80, ale próbuję ustalić czy silnik nie przełącza tylko na nogi czy w ogóle nie działa. Ustaw dmuchawę na maks. Ustaw najpierw na szybę, a potem przestaw tylko na pasażerów i zobacz czy zmieni się przepływ powietrza.

kurak80 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2010, 22:20   

Ustawiłem dmuchawę na maksa i sprawdziłem co i jak....generalnie wygląda o tak że zawsze leci powietrze ze srodkowych wylotów bez znaczenia jak ustawie kierunki nadmuchu...jak daje tylko na szybe....leci na szybę i ze srodka....jak daje na srodek leci ze srodka...a jak daje na nogi leci ze środka a na nogi nie....

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2010, 00:46   

Sprawdź silniczek sterujący klapą nawiewu. Szczegóły znajdziesz w service manuala w dziale download.

Rozdział Heater, Air Cordintioner itd.
Strona 55-58 część oznaczona nr 2.

kurak80 
Forumowicz

Wysłany: 14-12-2010, 20:15   

Dzięki za namiar Owczar...zapoznałem się ze szczegółami....tylko nie do końca doczytałem w jaki sposób sprawdzić czy silniczek jest ok czy ma padake...mam sprawdzić rezystencję czy jak?....

Odpowiedz do tematu