Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Miksery sygnału telewizyjnego - proszę o porady
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-09-2007, 19:10   Miksery sygnału telewizyjnego - proszę o porady

Czy jest na forum osoba na tyle kumata w sprawach przesyłania sygnałów TV, aby wyjaśnić mi ten problem?
Otóż dajmy na to, że mam kabel koncentryk do anteny wypuszczony po obu stronach domu - z jednej strony planuję antenę szerokopasmową, z drugiej satelitarną (być może z 2 konwerterami). Teraz w domu w jednym miejscu mam na ścianie wypuszczone te koncentryki wraz z zasilaniem 230V oraz z koncentrykami porozprowadzanymi po reszcie domu. I w to miejsce chciałbym wstawić jakas czarna skrzynke, ktora odpowiednio zmieszalaby sygnal z obu anten i wpuscila do reszty kabli juz tak, jak tv kablowa - czyli po czestotliwosci rozumianej przez zwykle odbiorniki (zebym nie musial kupowac osobnego dekodera satelitarnej do kazdego odbiornika tv).
Czy jest takie urzadzenie? Moze cos z Legranda? Jaka bylaby cena czegos sensownego?

Podobna sprawe mam z telefonia - tez chcialbym rozprowadzic sygnal bez strat, a na wejsciu miec tzw. antypirata - czyli urzadzonko uniemozliwiajace nakluwanie kabli (chociaz te akurat ida w ziemi).

Jest ktos, kto pomoze?

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 21-09-2007, 20:01   

Z TV może być problem. Z tego co piszesz potrzebujesz niezłego kombajna... Problem z TV Sat jest taki, że sygnał z anteny po konwerterze to P.Cz ale nadal w zbyt wysokim paśmie dla TV, tutaj konieczne jest jakieś urządzenie, które poczyniło by następujące czynności:
- odebranie wszystkich kanałów z pośredniej SAT,
- przeniesienie w pasmo kablówki i najlepiej w te, które nie są zajęte przez kanały naziemne,

Z TV naziemną problem mniejszy. Za anteną stosujesz jakiś wzmacniacz, po czym łączysz kabelek od anteny rozgałęziaczami (takimi jak w kablówce) z tłumiennością 3dB do innych kabelków do reszty odbiorników. Jeśli jesteś gdzieś blisko nadajnika stacji, wzacniacz oże nie być potrzebny.

Co do telefonii to śmiało możesz zrównoleglać. Coprawda NT na centrali nie będzie "widziało" właściwych parametrów impedancji Twoich TA ale to już nie są centrale wybierakowe i w większości to nie przeszkadza. A nie myślałeś, żeby zamiast kabelków telefonii, zastosować DECT? U siebie tak właśnie zrobiłem, że mam tylko jedno gniazdko telefoniczne w przedpokoju, do którego dołączona jest stacja matka. A reszta łączy się bezprzewodowo z matką.
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 21-09-2007, 22:36   

Mam polozone okablowanie do telefonu i gniazdka i tak musze czyms zapchac :) - ale rozwaze to rozwiazanie (w zaleznosci, co bedzie tansze).
No i wlasnie szukam kogos, kto od razu powie: bierzez czarna skrzynke o nazwie Legrand xxxxxxx (przykladowo) i ustawiasz to tak: (....) a potem jeszcze (....) i dziala.
Jak to ma wygladac koncowo, to ja wiem. Jakie sa problemy - tez (troche) wiem. Szukam gotowego i sprawdzonego rozwiazania. Ja co prawda nie ogladam telewizji (powaznie - ostatni raz widzialem telewizor 2 tyg. temu i wlaczylem Wladce Pierscieni na 1.5 godziny), ale Baska czasem cos oglada. No i moja mam sledzi wiadomosci itp., wiec musze miec to gotowe.

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-09-2007, 22:50   

Przyznam, że nie spotkałem się z takim gotowym rozwiązaniem, być może jest. Ale z Twojego opisu, chcesz zrobić mniej więcej to co TV kablowa na osiedlach, taką małą kablówkę w domu i mam obawy, że na jednej czarnej skrzynce się nie skończy. Największy proble to to, że trzeba przemodulowac każdy kanał TV SAT w pasmo TV i poukładać je w kanały RTV. W TV kablowych wygląda to tak, że mają oddzielne odbiorniki na każdy kanał TV SAT, a z tych z kolei idą sygnały do modulatora w paśmie RTV. Kolega z pracy coś takiego chciał zrobić. Podpytam, czy rozwiązał ten problem, jakby co to dam znać.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 21-09-2007, 23:02   

http://www.allegro.pl/ite...tor_viper_.html

Może takie cuś? :wink:

Tyle, że to srebrna skrzynka nie czarna :)

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-09-2007, 11:57   

josie napisał/a:

Umownie przyjmijmy, że jest czarna ;)
Tyle, że do niego mimo wszystko trzeba podłączyć X tunerów SAT, czyli przy każdym TV trzeba postawić tuner.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 24-09-2007, 17:55   

josie napisał/a:

eeee, to odpada :lol:
jeszcze poczekam - moze ktos cos zna, ale sklaniam sie ku pecetowi z karta i odpowiednim softem...

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 25-09-2007, 08:20   

Krzyzak, ja kompletnie się na tym nie znam i mam taki sam problem jak ty, ale może Moominek rozjaśni mi nieco ten temat.
Czy takie coś ma sens ???
Jak rozumiem potrzebowałbym odpowiednią ilość tunerów ???

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 25-09-2007, 11:52   

Swego czasu miałem ten sam problem co Krzyzak, trafiłem na kumpla pracującego w "kablówce" i dowiedziałem się, że:
- sygnału SAT nie da się po zdekodowaniu dzielić na inne odbiorniki: -jeden tuner, jeden tv, jeden program
- sygnału SAT nie powinno dzielić się na drodze konwerter - tuner: tłumienie sygnału przy takim podziale może mieć wpływ na brak odbioru lub tzw pikseloze przekazu.
- żeby mieć komfort oglądania w domku jednorodzinnym telewizji satelitarnej na odbiorniku tv tak jak ma to miejsce w sieciach kablowych należy zastosować tzw "stację bazową" która jest niczym innym jak zestawem tunerów, z których każdy odbiera inną stację, dekoduje ją i rozgłasza na odpowiedniej częstotliwości akceptowanej przez tv.
Tą metodę stosują kablówki, dla zwykłego użytkownika metoda trudna do zrealizowania z uwagi na koszty stacji i umowy z dostawcami na dekodowanie przekazu.

Najprościej możesz to zrobić stosując tzw sharing pomiędzy tunerami w Twoim domu, stosując zasadę jeden konwenter - jeden tuner (monobloki zmniejszają ilość kabli). Monoblok to dwa zblokowane konwentery "stały zez" do odbioru z dwóch satelit (najczęściej HotBird i Astra) przykład monobloka twin, mające od jednego do czterech wyjść antenowych.
Do podłączenia zwykłej szerokopasmówki możesz zastosować sumator TV/Sat

Wiem że to nie tak jak sobie zaplanowałeś ale raczej inaczej się nie da.

[ Dodano: 25-09-2007, 11:56 ]
cns80 napisał/a:

to jest właśnie sharing, dzielenie kluczy na inne tunery. Cały czas działa reguła jeden tuner - jeden TV.
Opłaca się bo płacisz jeden abonament u dostawcy ale nie wiem jak to jest widziane prawnie. Pozostaje koszt tunerów, od Fergusonów za 250PLN po Dreamboxy za 1500PLN.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 25-09-2007, 12:59   

Grześku napisał/a:

cns80 napisał/a:

to jest właśnie sharing, dzielenie kluczy na inne tunery. Cały czas działa reguła jeden tuner - jeden TV.
Opłaca się bo płacisz jeden abonament u dostawcy ale nie wiem jak to jest widziane prawnie. Pozostaje koszt tunerów, od Fergusonów za 250PLN po Dreamboxy za 1500PLN.

kiedyś myślałem o takim rozdzieleniu Cyfry+, ilość splitterów na allegro jest bardzo duża, od najprostszych, aż po te, które działaja bezprzewodowo i rozdzielaja na ~8 tv (ale do każdego tv musi być tuner) Pytałem w wielu punktach cyfry+ oraz na ich infolini (również pare razy) i na około 15 osób, tylko jedna powiedziała, że takie rozdzielanie jest niezgodne z umową, reszta nie miała nic przeciwko.

ja równiez bym obstawiał komputer+odpowiedni soft do tego.

Jeśli chodzi o zwykłe ucięcie kabla od satelity i rozdzielenie go na dwa tunery, to może byc faktycznie problem, w końcu konwerter jest zasilany jakimś napięciem (chyba coś kolo 2V) więc wtedy dostawałby to napięcie z dwóch źródeł.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-09-2007, 17:07   

ja tez caly czas to analizowalem i doszedlem do takich wnioskow, ze sie nie da zrobic tego sensownie tanio
zrozumialem po tym, ze nie ma jakiejs uniwersalnej metody, ktora zmienilaby czestotliwosc stacji, bo trudno byloby wydobyc czestotliwosc modulacji i jednoczesnie rozplanowac to by kazda miala osobne pasmo rozumiane przez tv

skoro jednak w jednym miejscu mam juz pociagniete wszystkie koncentryki i zasilanie, to wstawie tam taki mieszasz, ktory wpusci we wszystkie odbiorniki sygnal z sat i szerokopasmowej a potem tylko jeden tuner sat bedzie powiedzmy w salonie a na reszcie bedzie mozna ogladac tylko programy z szerokopasmowej

biorac pod uwage, ze nie lubie telewizji, w tej chwili od miesiaca nie mama telewizora (i bardzo dobrze mi z tym) a tv oglada tylko moja mama i sporadycznie Baska, to jest to dla mnie rozwiazanie zadowalajace
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 28-09-2007, 17:04, w całości zmieniany 2 razy  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 26-09-2007, 07:48   

A ja jeszcze pomęczę temat. Czy istnieje jakieś tańsze rozwiązanie niż sharing ???

Bo zakup 2x tuner + 1x box bezprzewodowy to jakieś 1000 PLN :evil:

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 26-09-2007, 08:42   

cns80 napisał/a:
Czy istnieje jakieś tańsze rozwiązanie niż sharing ???

okno u sąsiada :mrgreen:
grześku napisał/a:
jeden tuner, jeden tv, jeden program

potrzebujesz magiczne pudełeczko do dekodowania sygnału, a ono nazywa się tuner. I póki co nie ma innego rozwiązania.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 27-09-2007, 13:37   

Grześku napisał/a:
cns80 napisał/a:
Czy istnieje jakieś tańsze rozwiązanie niż sharing ???

okno u sąsiada :mrgreen:
grześku napisał/a:
jeden tuner, jeden tv, jeden program

potrzebujesz magiczne pudełeczko do dekodowania sygnału, a ono nazywa się tuner. I póki co nie ma innego rozwiązania.

Toś mnie pocieszył :evil:

Moominek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-09-2007, 10:15   

Zdaje się, że właśnie nie ma rozwiązania domowego a'la kablówka. Pod każdy TV potrzebny jest osobny obiornik. Rozwiązanie ze splitterem to rozwiązanie pośrednie nie wymagające wykupowania dodatkowych kart ale wiąże się z tym ciągnięcie dodatkowych kabli do tunerów.

Odpowiedz do tematu