Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelka pod pokrywą zaworów
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-09-2007, 10:22   Uszczelka pod pokrywą zaworów

Przygotowuje się do wymiany, ponieważ poprzednio założona podróbka zaczyna coraz mocniej cieknąć.

W zaufanym sklepie podano mi cenę na oryginał (tak, wiem że u Marka kupię taniej ;) ) jednak dodano również, że od niedawna w ofercie mają też uszczelkę Nippartsu po 25zł brutto.

Powiem tak, finansowo dam rade kupić oryginał bo jednak w przypadku tej uszczelki wiele osób przejechało się na podróbkach a po zmianie na oryginał wszystko było cacy ... jednak skoro zaproponowano mi Nipparts, i wiem że nie wsadziliby mnie na minę świadomie postanowiłem zapytać ...

czy ktoś z Was zakładał tą uszczelkę? Jeśli tak, to jak się sprawuje/sprawowała?

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-09-2007, 11:14   

Zawsze mozesz podsilikonowac. Moze jak ci cieknie z pod uszczelki, wystarczy dociągnąć pokrywe....
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-09-2007, 11:18   

Było już dociągane, a silikon w tym miejscu jest be ... trzeba po prostu dobrą uszczelkę a nie półśrodki.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-09-2007, 12:31   

arku pamietaj o tym zeby po pierwsze po odkreceniu sprawdzic czy pokrywa nie jest krzywa tzn. w miejscu srub dociagnieta za mocno i sie odksztalcila, bo wtedy to nawet orginalna uszczelka nie pomoze,

ja to zawsze robie tak ze jak potrzebuje cos kupic "na juz" dzwonie do marka i sie pytam jakich zamiennikow szukac, zawsze podpowie, pamietam ze kiedys mi proponowal jakas niemiecka uszczelke za ok 40zl i mowil ze porownywalna z orginalem, a ile ori to nie wiem :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 12:41   

Matejko napisał/a:
pamietam ze kiedys mi proponowal jakas niemiecka uszczelke za ok 40zl i mowil ze porownywalna z orginalem, a ile ori to nie wiem :)
Chodzi o firmę Elring i jest to rzeczywiście wybór bardzo dobry. Jeśli pokrywka nie jest krzywa i jest jednocześnie dobrze dociągnięta, olej nie wycieka. Sprawdzone. :wink:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-09-2007, 12:50   

Matejko napisał/a:
arku pamietaj o tym zeby po pierwsze po odkreceniu sprawdzic czy pokrywa nie jest krzywa

Mechanik, który będzie to robił wspominał mi o takich odkształceniach w czasie rozmowy o misce, która też mi puszcza więc pewnie w przypadku pokrywy też zadba o proste brzegi - ale dziękuję za cenną uwagę.

Jeśli chodzi o koszt ori to w sklepie w Szczecinie, bez upustu jest za 140 zł - na zamówienie, bo podobno sprzedają raz na pół roku. Standardowo Marek zarobi, jednak potrzebowałem wstępnego kosztorysu części - termin warsztatu mam dopiero na 8 października ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-09-2007, 14:57   

silikon pod pokrywe zaworow niewskazany - pierwsze slysze
sa tam (zaleznie od konstrukcji uszczelki i silnika) takie miejsca, gdzie fabrycznie daje sie silikon
trzeba poprostu umiejetnie go nakladac a nie nawalic kilogram :)

natomiast miska jest tylko na silikon skladana (niedawno taki kupilem za 20 zl od Marka - czarny Reinz, bo oryginal 3M czy Wurth odstraszaja cena)

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 27-09-2007, 15:06   

Cena uszczelki 140 !!! Ja w tamtym roku - wrzesień za ORI w serwisie w Kaliszu zapłaciłem 119 za uszczelkę. Podobno kwalifikowała się do wymiany gdy regulowali zaworki. Ale niech będzie moja strata.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 15:11   

Arek ja do swojego Lancerka miałem w rękach chyba z 6 uszczelek pod przykrywę i muszę powiedzieć że Elring robi naprawdę dobre uszczelki - najlepiej wykonane i idealnie dopasowane do pokrywy.Na swojej już śmigam ok. 4 miesięcy i nie wycieka ani jedna kropelka (mimo że wcześniej już trochę się lało...........) Tak więc polecam firmę Elring. Ja swoją kupiłem w intercars.

[ Dodano: 27-09-2007, 15:17 ]
Dodam że koszt uszczelko to ok 40zł jak dobrze pamiętam.............

[ Dodano: 27-09-2007, 15:20 ]
Sprawdź cenę bo nie wiem dokładnie jaki model masz... intercars z lewej strony zakładka ekatalog i dalej już wiesz - zresztą co ja Ci będę mówić w końcu to Ty robisz strony :mrgreen: :wink:

Odpowiedz do tematu