Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Pomózcie mi naprawić szybę:)
Autor Wiadomość
PiotrekSL4 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2007, 21:52   

Wlasnie skladam mechanizm elekt szyby w moim aucie. I tu pojawil sie problem. Oczywiscie z "zarobieniem" linki rowerowej na jednym koncu i na srodku. Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin?? Bo jesli tak to wypróbuje. Mierzylem linke i ma dokladnie 2m. kupilem nowa tak samo dluga i zamierzam ten srodkowy zacisk umiescic dokladnie w takiej samej odleglosci co na starej lince.
Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu??

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 28-07-2007, 13:32   

Cytat:
Czy wyprobowany sposob lacznika do przewodow elekt zdaje egzamin??

Tak-ale z tego co pamietam przecinalem gona pol.

Cytat:
Czy dobrze kombinuje i czy trafie tym samym w dokladne zamkniecie i otwarcie szyby?? Czy trzeba bedzie regulowac po zalozeniu??

Tak samo kombinowalem-ale musialem jeszcze troche regulowac. Troche czasochlonne. Ale jak zrbisz to jaka radosc :)
Ktorys zacisk mi sie przesuwal (bo silnik elektr. niezly power ma) i musialem go dodatkowo zalutowac palnikiem i lutem.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-09-2007, 23:09   

A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm?

Mateo567
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2007, 23:31   

Hugo wedlug mnie to wina uszczelki ze w pewnym momencie zwalnia a pozniej ok mam tak od strony pasazera szykuje sie na wymiane ale nie ma kiedy :) a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ?? bo moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe, pozdro

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2007, 01:35   

Hugo napisał/a:
A u mnie dzisiaj szyba kierowcy zaczęła ciężko się podnosić po opuszczeniu jej poniżej połowy. Co to znaczy? Jak minie połowę wysokości to już idzie normalnie. Warto nasmarować ten mechanizm?

Mam identyczny problem.

Mateo567, o ktora uszczelke dokladnie chodzi i gdzie mozna ja dostac??

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 29-09-2007, 09:24   

Mateo567 napisał/a:
a wlasnie jak podnosisz szybe to przypatrz sie dokladnie czy nie idzie jakos krzywo ??
Chyba idzie krzywo, bo odpycha tapicerkę u góry, szczególnie przy przednim słupku.
Mateo567 napisał/a:
moga tez byc poluzowane srubki na prowadnicy te mocujace szybe
Dzisiaj to sprawdzę. A może jest coś czym można nasmarować uszczelkę, tak żeby nie brudziło szyby?
Jeśli chodzi o wymianę to chyba tylko na używkę, co?

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 29-09-2007, 09:52   

1. sprawdzić jak szyba chodzi w prowadnicach i ewentualnie podregulować prowadnice
2. sprawdzić czy szyba nie przesuwa się w "windzie"; jeżeli się przesuwa tzn. że zmienia kąt względem prowadnic - trzeba to wyeliminować np. poprzez dokręcenie dwóch śrub w "windzie"
3. sprawdzić i ew. wyczyścić styki przycisków podnoszenia szyb po stronie kierowcy; bo wszystkie sterowania idą przez kierowcę.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 29-09-2007, 12:18   

Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie.

davido19pce
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2007, 20:51   

a co sadzicie o tym mam szybe na korbke i czy warto kupowac takie cos:P

http://allegro.pl/item256...sklep_lodz.html

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 09:43   

Hugo napisał/a:
Zrobione!!! Prowadnice pionowe po bokach szyby spryskane WD-40, prowadnica metalowa na środku nasmarowana wazeliną techniczną. Kołowrotek potraktowany zdrowo WD-40. Nie zauważyłem żeby linka się rozwarstwiała (na szczęście). Wszystkie śruby od mechanizmu podokręcane (nie były luźne). Efekt: szyba idzie równo w górę i w dół z normalną prędkością. Uszczelka szyby wygląda na zupełnie nie zniszczoną.
Dzięki Panowie.

u mnie niestety taka operacja nie przeszla :( dalej ciezko chodzi do gory.

lesiooo
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 16:52   linka

a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 18:21   

lesiooo napisał/a:
a ja jezdze juz polroku bez jednej szyby

I co nie wieje Ci zamocno?? :P :D

Odpowiedz do tematu