Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Olej w chłodnicy:( Czy to uszczelka pod głowicą
Autor Wiadomość
roshal
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2007, 10:10   [Cari 1.9TD] Olej w chłodnicy:( Czy to uszczelka pod głowicą

Witam od paru dni jestem świeżym posiadaczem Misia 1.9TD, ale co mnie martwi to własnie olej w chłodnicy.Z tego co ja się orjentuję to może być uszczelka pod głowicą co wcale mnie w stan zachwytu nie wprowadza.I własnie proszę o podpowiedź czy mam rację a jak nie to co może być jeszcze przyczyną i czy to usterka którą trzeba niezwłocznie naprawić?

Pozdrawiam

Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2007, 22:40   

A więc jeżeli masz olej w układzie chłodzenia to ewidentnie jest połączenia pomiędzy kanałem olejowym a układem chłodzenia. Niekoniecznie musi to być uszczelka. Może to być problem z głowicą. Sprawdź czy stan oleju się nie podnosi i czy przy odpalonym silniku i zagrzanym silniku nie wydostają się dziwne dymy ze zbiorniczka wyrównawczego układu chłodzenia. Jeżeli coś takiego się dzieje to niezwłocznie udaj się do mechanika. Prawdopodobnie będzię trzeba zciągnąć głowice i sprawdzić ją w odpowiednim serwisie. Ja miałem podobny problem w poprzednim autku ( mondeo 18TD 93r.) i u mnie to niestety głowica koszt 950 zł (sam robiłem, koszt tylko zakupu i przesyłki. Remont starej zbyt drogi).
Obecnie posiadam cari z 97r. 1.9TD od 3 miesięcy i z usterek które zauważyłem to:
- rozpadło się koło dwumasowe na wale korbowym(od paska klinowego) koszt 270zł z robocizną
- uszkodzona pompa Vacum koszt 80zł używana sam wymieniłem.
- jak jest zimno lub wilgotno, nie mam kierunkowskazów
- z podsufitki w rogu koło słupka gdzie znajduje się antena kapie mi na łeb i nie wiem jeszcze skąd, także z tyłu pod dywanikiem mogę w deszczowe dni wpuścić rybki
- silnik zaczął mi dziwnie klepać szczególnie przy odpalaniu i świeci się kontrolka check engine( nie wiem o co chodzi, nie byłem jeszcze na serwisie)
- spalanie ze średniej 5,6-6 skoczyło do 7,7-8,6( pewnie przez problem z silnikiem)

To tyle na razie. Napisz co z Twoim autkiem jak poznasz przyczynę.
Pozdrowienia

loidd 
Mitsumaniak
KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2007, 22:55   

Joker82 napisał/a:
silnik zaczął mi dziwnie klepać szczególnie przy odpalaniu i świeci się kontrolka check engine( nie wiem o co chodzi, nie byłem jeszcze na serwisie)
- spalanie ze średniej 5,6-6 skoczyło do 7,7-8,6( pewnie przez problem z silnikiem)

sprawdź zawór korekcji kąta wtrysku koszt ok300 zł

roshal
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2007, 08:46   

Co do spalania też zauważyłem że pije 8 litrów:( Cykl mieszany.Także troszke chyba przy dużo sądząc po waszych wypowiedziach.Obroty na jałówce około 900 i tak trzyma czy zimny czy ciepły.Co do reszty jak i samej jazdy nie mam zastrzeżeń chociaż na 1-2 ce potrafi sie przydusić dziwnie.No i fakt nie wiem do końca jakiego kopa powinien mieć ten samochodzik ale chyba tragicznie nie jest:)Niech ktoś coś napisze czy to normalne:)Tak czy siak na dniach jadę do mechaniora i dam znać co jest/było nie tak.
Pozdrawiam

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2007, 07:19   Re: Olej w chłodnicy:( Czy to uszczelka pod głowicą

roshal napisał/a:
Witam od paru dni jestem świeżym posiadaczem Misia 1.9TD, ale co mnie martwi to własnie olej w chłodnicy.Z tego co ja się orjentuję to może być uszczelka pod głowicą co wcale mnie w stan zachwytu nie wprowadza.I własnie proszę o podpowiedź czy mam rację a jak nie to co może być jeszcze przyczyną i czy to usterka którą trzeba niezwłocznie naprawić?

Pozdrawiam

.......w najlepszym razie to uszczelka pod głowicą, może być też mikropęnięcie w samej głowicy lub w bloku.niestety, ale bardzo czesto w tych motorach F8Q olej w układzie chłodzenia dostaje się dzieki temu że turbina jest chłodzona płynem chłodniczym........rozważ tę kwestię..........pozdro Darek

ARTURCARI98TD
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2007, 21:05   Re: Olej w chłodnicy:( Czy to uszczelka pod głowicą

.......w najlepszym razie to uszczelka pod głowicą, może być też mikropęnięcie w samej głowicy lub w bloku.niestety, ale bardzo czesto w tych motorach F8Q olej w układzie chłodzenia dostaje się dzieki temu że turbina jest chłodzona płynem chłodniczym........rozważ tę kwestię..........pozdro Darek[/quote]

Tez mam problem z olejem w chlodnicy!
A naprzyklad moze byc tak ze przy popsutej odmie przez wlot powietrze turbo wciagnie olej i dzieki temu znajdzie sie on w chlodnicy. TO JEST TYLKO CHIPOTEZA

jozef1957
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 20:08   Re: Olej w chłodnicy:( Czy to uszczelka pod głowicą

ARTURCARI98TD napisał/a:
.......w najlepszym razie to uszczelka pod głowicą, może być też mikropęnięcie w samej głowicy lub w bloku.niestety, ale bardzo czesto w tych motorach F8Q olej w układzie chłodzenia dostaje się dzieki temu że turbina jest chłodzona płynem chłodniczym........rozważ tę kwestię..........pozdro Darek

Tez mam problem z olejem w chlodnicy!
A naprzyklad moze byc tak ze przy popsutej odmie przez wlot powietrze turbo wciagnie olej i dzieki temu znajdzie sie on w chlodnicy. TO JEST TYLKO CHIPOTEZA[/quote]ciekawe jak by odłączyć chłodzenie od turbiny.!!!!

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 20:36   

Dobra. To z innej beczki. Wyczyść cały układ chłodniczy i nalej nowy płyn. Pojeździj trochę i będziesz wiedział czy masz przeciek. Może poprzedni właściciel zmieniał uszczelkę i mu zbiorniczka nie umyli... Słyszałem również o przypadku wymiany zbiorniczka na zaolejony... sami wiecie jaka był reakcja i zdziwienie, że to nie uszczelka lub głowica.

ARTURCARI98TD
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 20:45   

Wiadomo ze oliwa zawsze na wierzch wyplywa i wszystko jest w zbiorniczku wyrownawczym i mam taki plan wyczyszczenia samego zbiorniczka bardzo latwo go mozna zdjac;

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 20:59   

Co do HIPOTEZY o "Odmie" to raczej nie... Odpowietrzenie jest podłączone do układu dolotowego za filtrem a przed turbiną. Auto by Ci dymiło bo turbina wrzucała by olej do cylindrów... A co do turbiny to chłodzenie ma swój obieg a smarowanie swój. Sam nie wiem gdzie by mogła być przerwa... Proszę o poprawę jeśli się mylę

roshal
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 08:42   

Więc jakieś dwa tydzie temu wymyłem zbiorniczek ładnie benzynką aż się błyszczał:D Żadne mydełko ,proszek nie pomogły, tylko benzynka:)No i co się okazuje jak narazie zbiorniczek pusty tzn. bez oleju :lol: . Więc albo uszczelka była wymieniana i właśnie nikt nie umył zbiorniczka albo to było zassane z turbiny chociaż po ilości oleju jaki był to raczej mało prawdopodobne.Jutro rano wstawiam fure na wymianę rozrządu,filtrów i olei, no i zobaczymy co będzie się działo jeszcze w najbliższym miesiącu:)
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu