Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmikające DNS-y
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-10-2007, 19:18   Zmikające DNS-y

Gdzieś tak od pół roku mam następujący problem:
net DSL z tepsy po kablu do Acces Pointa i z Acces Pointa bezprzewodowo do laptopa (coby w kibelku móc czytać Forum ;) ).
Włączam komputer, jest pobierany adres IP, uzyskuję dostęp do sieci, słoneczko z GG robi się aktywne, otwieram jakąś stronę www (np. Forum) i dopóki poruszam się w ramach tej strony wszystko jest OK. Ale gdy tylko chcę otworzyć jakąś inną pokazuje się standardowy komunikat o braku dostępu. Stan połączenia jest taki:

Po wykonaniu resetu karty sieciowej (Stan połączenia-Obsługa-Napraw) adres pobierany jest ponownie i stan połączenia jest taki:

Od tej chwili można śmigać do woli po necie :)
Wcześniej, przez ok. rok nie było takich problemów. Gdzie szukać przyczyny :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 12-10-2007, 19:42   Re: Zmikające DNS-y

JCH napisał/a:
Gdzieś tak od pół roku mam następujący problem:
net DSL z tepsy po kablu do Acces Pointa i z Acces Pointa bezprzewodowo do laptopa (coby w kibelku móc czytać Forum ;) ).

Dla mnie net w kibelku to zaleta a nie problem ;-) hehehehe

A na powaznie to sa dwa sposoby na rozwiazanie problemu:

1) sprawdz czy w AP masz opcje ustawienia DNSow jakie maja byc przekazane do komputera (ustawienia DHCP)

2) we wlasciwosciach polaczenia sieciowego bedziesz mogl ustawic pozyskiwanie IP dynamicznie a DNS statycznie. Wpisz na stale DNSy i ciesz sie netem w kibelku ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 12-10-2007, 22:19   

Oczywiście masz włączone WPA-PSK bo przecież nie chcesz by sąsiedzi hasali twoim łączem i robili bardzo złe rzeczy w sieci bo potem smutni panowie nocą kolbami ci w drzwi załomocą... :badgrin:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 12-10-2007, 22:40   

arekp napisał/a:
A na powaznie to sa dwa sposoby na rozwiazanie problemu:
1) sprawdz czy w AP masz opcje ustawienia DNSow jakie maja byc przekazane do komputera (ustawienia DHCP)
2) we wlasciwosciach polaczenia sieciowego bedziesz mogl ustawic pozyskiwanie IP dynamicznie a DNS statycznie. Wpisz na stale DNSy i ciesz sie netem w kibelku ;)

Ad.1. Raczej nie, bo jak ustliliśmy z adminem naszej sieci wszystkie parametry przydzielać ma serwer/router a nie mój AP.

Ad.2 Być może jest to jakieś rozwiązanie ale przypominam, że reset karty naprawia ten problem więc co takiego się dzieje, że pierwsze pobranie parametrów jest nieskuteczne, niekompletne ... :roll: Przypominam też, że przed 1 maja (od tej daty problem występuje) wszystko hulało jak trzeba bez konieczności resetu.

Szyfrowanie mam WEP. Wystarczy?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 12-10-2007, 22:45   

JCH napisał/a:
Szyfrowanie mam WEP. Wystarczy?

Oj nie, wep to już teraz chwila moment... jeśli już to na bardzo leniwego wystarczy ale jak będzie miał chęć poświęcić chwilkę na temat to kilka-kilkanaście minut i jest w twojej sieci.

WPA-PSK niemal identycznie sie ustawia jak WEP - inna opcja w access poincie i długie i skomplikowane alfanumeryczne hasełko i to samo na kompie. Oczywiście o ile komp i access point to obsługuje.

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 12-10-2007, 22:50   

* wpisz do DNS-a karty sieciowej adres bramy, czyli 192.168.1.1
*WEP wystarczy....na 10 minut :ANAL:
*jeżeli niektóre strony nie chcą chodzić to może się okazać konieczne zmniejszenie rozmiaru ramki (parametr "MTU") z domyślnego 1500 na np. 1492

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 12-10-2007, 22:54   

Cytat:
WPA-PSK ..... Oczywiście o ile komp i access point to obsługuje.
Możliwe do wyboru mam:
- WPA
- WPA2 (AES)
- WPA2 (Mixed)
Które wybrać? Gdzie sprawdzić co komp obsługuje (Windows XP)? Ale tak na logikę ... kto ma się mi tu włamywać? Sąsiad z góry?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 12-10-2007, 23:12   

Wybierz na APeku to co wspiera twój laptop a konfig niemal identycznie jak z WEP - zobacz tutaj np: http://www.sieci-wlan.pl/articles.php?id=11

A wrypie się np. syn sąsiada i nie będziesz wiedział skąd, czy z góry czy z dołu czy z lewej czy z prawej a może z sąsiedniego bloku albo z ławki pod blokiem... :badgrin:

Piencu
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2007, 21:15   

Jesli szyfrowanie to tylko wpa2. WPA (1) przy dzisiejszych prockach to chwilka na zlamanie.

Wracajac do DNSa... czy nie bawiles sie moze w instalke systemu od nowa? Przy intensywnym uzywaniu kompa (instalki programow/gier) system traci "stabilnosc" po 3 miechach.

Problemem moze tez byc znaczne zwiekszenie Waszej sieci, gdzie pojawilo sie kilka odnog na switchu (moze jakis walniety sprzet).

Ja bym zaczal od instalki, bo czesto sa niszczone "protokoly" przy ingerencji zewnetrznej z netu.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 13-10-2007, 23:06   

ja bym olał i ustawił DNSy na stałe, i po problemie :)

ewentualie ustawić na routerze dzierżawe IP na 10 minut, więc komputer co 10 minut będzie odnawiał żadanie i od nowa ustawiał DNS'y - jednak to drugie rozwiazanie nie jest zbyt eleganckie.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 13-10-2007, 23:14   

karolgt napisał/a:
komputer co 10 minut będzie odnawiał żadanie i od nowa ustawiał DNS'y - jednak to drugie rozwiazanie nie jest zbyt eleganckie.
...bo co 10 minut będzie zrywało otwarte połączenia ;)

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 13-10-2007, 23:22   

saphire napisał/a:
karolgt napisał/a:
komputer co 10 minut będzie odnawiał żadanie i od nowa ustawiał DNS'y - jednak to drugie rozwiazanie nie jest zbyt eleganckie.
...bo co 10 minut będzie zrywało otwarte połączenia ;)

teoretycznie nie powinien tego nawet zauważyć. ale to tylko teoria...

Piencu
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 12:42   

teoria nie popiera praktyki i bedzie mial czasami przerwy... zalezy od serwera dhcp...
U mnie jak tak zrobilem co godzine to zrywalo na 3 pingi... co dawalo laga i przerwe w voipie.

Wpisanie na stale jest dobrym rozwiazaniem, ale nie koniecznie moze pomoc... moze sie dziac to samo co przedtem... ale sprawdzenie tego nic nie kosztuje ;-)

Pozniej mimo wszystko polecam instalke.... nie bojcie sie tego :D system naprawde lepiej bedzie dzialal po tym...

Pozdrawiam

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 14-10-2007, 12:48   

JCH, spróbuj to naprawić programikiem WinXPSockFix:
http://www.snapfiles.com/get/winsockxpfix.html
Program przywraca wszystkie wpisy rejestru związane z siecią, do defaultowych. Pomaga w wielu przypadkach, ale nie gwarantuję, że tym razem też pomoże.

[ Dodano: 14-10-2007, 12:52 ]
piencu napisał/a:
Wracajac do DNSa... czy nie bawiles sie moze w instalke systemu od nowa? Przy intensywnym uzywaniu kompa (instalki programow/gier) system traci "stabilnosc" po 3 miechach.

Nie przesadzaj - XP jest akurat dość stabilny. To już nie jest 98 czy ME, które rzeczywiście trzeba było co chwilę instalować ;)
Jeżeli problem jest do rozwiązania, to nie ma sensu bawić się w instalację systemu od nowa (chyba, że jest on już bardzo zaśmiecony).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 14-10-2007, 13:14   

Moje XP'ki wytrzymują minimum kilka lat bez reinstalacji (zwykle 3-5 i nawet dłużej - mam jedną XP beta na chodzie :D ) pomimo zainstalowanych kilkudziesięciu różnych aplikacji i intensywnego użytkowania. Jak sie regularnie robi defragmentację dysku, instaluje wszystkie poprawki, aktualizuje antywira, defragmentuje rejestr to nie ma prawa zwolnić i się ślamazarzyć. :twisted:

Odpowiedz do tematu