skaczące obroty i póżny zapłon |
Autor |
Wiadomość |
zln2 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 06:12 skaczące obroty i póżny zapłon
|
|
|
witam .A wiec jest sprawa tego typu:rano gdy chce zapalic silnik to udaje mi sie to za 4-6 razem.gdy juz uda sie odpalic to na gazie obroty faluja od 600-800 i lubi czesto gasnac na postojach ,musze mu pomagac pedalem gazu,natomiast na benzynie obroty faluja od 1300-2000.I co wy na to,bo ja juz naprawde nie mam sił. |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 04-09-2007, 15:00
|
|
|
Wyczysc przepustnice wyreguluj wolne obroty na benzynie i ustaw zaplon ze zmasowionym pinem ecu
sprawdz kable w/n
jezeli nadal wymien kondensatory w ecu |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
zln2 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 18:27
|
|
|
nie wiem czy to jest jakis sens ale na wszelki wypadek zapytam,natomiast mam ponoć do wymiany sonde lambda czy to nie ma nic wspólnego? |
|
|
|
 |
Anazar [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 19:22
|
|
|
wojmi1 napisał/a: | Wyczyść przepustnice wyreguluj wolne obroty na benzynie i ustaw zapłon ze zmasowionym pinem ecu
sprawdź kable w/n
jeżeli nadal wymień kondensatory w ecu |
Popieram j.w.
Silnik krokowy do sprawdzenia i czujnik temperatury.
Przez wadliwą sondę co najwyżej auto zacznie więcej palić lub katalizator uszkodzisz.
Pali się kontrolka CE ?
Pożycz gdzieś laptopa z RS232, ściągnij z forum program TMO i zrób sobie do niego kabelek.
Wszystko tak proste, że ktoś z lutownicą napewno se poradzi (tylko diodę trzeba wiedzieć jak wlutować) - w ten sposób sprawdzisz odczyty.
To będzie Ciebie kosztowało ze 3-4zł
A możesz wszystko wymienić za grube setki i nic nie pomoże |
Ostatnio zmieniony przez Anazar 04-09-2007, 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KGano [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 19:28
|
|
|
zln2 napisał/a: | mam ponoć do wymiany sonde lambda czy to nie ma nic wspólnego? |
Nie na zimnym silniku. Sonda zaczyna działać, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę. A check engine się świeci? |
|
|
|
 |
zln2 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 20:42
|
|
|
CE się świeci ,byłem u mechanika i on mi właśnie sprawdził i powiedzial ze mam sonde do wymiany.Pozatym to laptopa nie mam od kogo pożyczyć |
|
|
|
 |
Anazar [Usunięty]
|
Wysłany: 04-09-2007, 21:37
|
|
|
zln2 napisał/a: | nie wiem czy to jest jakis sens ale na wszelki wypadek zapytam,natomiast mam ponoć do wymiany sonde lambda czy to nie ma nic wspólnego? |
Sonda nie ma nic wspólnego z wymienionymi przez Ciebie problemami.
Jak wyżej pisałem... chroni katalizator korygując trochę skład mieszanki.
Nie jest to raczej odczówalne. Co najwyżej w zużyciu paliwa
Czasem autko zaczyna więcej palić |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2007, 17:53
|
|
|
Podłączyć do laptopa lub palma trzeba. Sprawdzić błędy. Bo błąd sondy lambda wyskakuje gdy wogóle nie pracuje, leży i kwiczy jak auto nagrzane. Masz coś z kompem lub jakiś czujnik źle ustawiony. Może TPS? Trzeba odczytać błędy i działać dalej w celu usunięcia usterki. Błędy możesz odczystać na podstawie instrukcji usera Krzyżak. W jego podpisie masz jego strone www i tam znajdziesz w Danych regulacyjnych co i jak ...
W Wawce mogę Ci to sprawdzić ... |
|
|
|
 |
zln2 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2007, 21:46
|
|
|
minął juz ponad miesiaca ja nie mam zbyt wiele czasu na zajzenie do mego miska(praca).jednak od niedawno zaczelo dziac sie jeszcze gorzej,a wiec jadac na benzynie dzieje sie tak jakby silnik momentami nie dostawal paliwa i czuc lekkie szarpanie,a na gazie jeszce gorzej od czasu do czasu jadac sobie normalna jazda jest tak jakby wybuch(jedzie jedzie i BUUUCH)tak jakby coś z powietzem.Przeczyścilem przepustnice i wymienilem swiece.u co tu chodzi?! |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14-10-2007, 20:56
|
|
|
zln2 napisał/a: | adac sobie normalna jazda jest tak jakby wybuch(jedzie jedzie i BUUUCH)tak jakby coś z powietzem |
Gaz strzela w dolot. Niestety jak nie zadbałeś na czas jak coś się zaczynało dziać z autem, to teraz te wybuchy gazu zabiły lub zabiją przepływomierz
[ Dodano: 14-10-2007, 19:57 ]
zln2 napisał/a: | Przeczyścilem przepustnice |
trzeba jeszcze obroty wyregulować --> strona Krzyzaka
[ Dodano: 14-10-2007, 19:59 ]
zln2 napisał/a: | jadac na benzynie dzieje sie tak jakby silnik momentami nie dostawal paliwa i czuc lekkie szarpanie |
Pewnie właśnie wina padniętego przepływomierza - zdejmij wtyczkę tą w puszce filtra powietrza i zobacz jak jedzie na benzynie. |
|
|
|
 |
zln2 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-10-2007, 15:34
|
|
|
zdjolem ta wtyczke i dalej tak samo |
|