Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Colt dziwne wibracje samochodu
Autor Wiadomość
MiLeR
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 19:21   [ALL] Colt dziwne wibracje samochodu

Witam jestem posiadaczem Colta od 3 lat i pierwszy raz pojawił mi się taki problem. Jak jadę 85-95 km/h samochód zaczyna dostawać lekkich wibracji tak jakbym miał guza na oponie. Myślałem że to właśnie opony, ale wczoraj kupiłem nowe zimówki i wyważyłem odrazu felgi i jednak dalej jest to samo. W warsztacie sprawdzili mi i nie mam luzów na łożyskach itp. Nie ma też różnicy czy skręcam w prawo czy w lewo turbulencje zawsze są przy tej prędkości. Może ktoś z was miał też taki problem. Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez harpagan 14-10-2007, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

LSA69
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 19:35   

Czy to się dzieje tylko przy tych prędkościach czy jak jedziesz szybciej to też to jest???

MiLeR
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 20:11   

Tylko przy tych prędkościach

leon79 
Forumowicz

Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
Wysłany: 14-10-2007, 20:36   

możliwe że to tarcze hamulcowe albo felgi są uszkodzone

MiLeR
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 20:40   

wszystkie felgi były wyważane przy zmianie kół.

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 21:14   

Dziwna sprawa . . . zrób tak : załóż inne pasujące 4 koła i sprawdź, wtedy będziemy wiedzieli czy to felgi czy układ jezdny, swoją drogą nie ma opcji żeby to nie były felgi, jeśli wibracje występują zależnie od prędkości to raczej napewno koła.

LSA69
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 21:18   

Może posprawdzaj poduszki od silnika możliwe że przy obrotach silnika przy danej prędkości wibracje są przenoszone z silnika na auto i to może być przyczyną ze masz już wybite poduchy...warto sprawdzić

MiLeR
[Usunięty]

Wysłany: 14-10-2007, 22:25   

Tyle że jak jade tą prędkością i zmienię bieg na wyższy/niższy są inne obroty silnika ale dalej czuć bicice.

A co do felg to czy to możliwe, że przy zmianie opon maszyna od wyważania koła nie wykazałaby że któraś felga ma bicie? Bo sprawdzane były wszystkie 4 bo zakładałem opony na stare fele no i wiadomo że każde trzeba wyważyć.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2007, 15:37   

Dopiero ten problem przechodzilem. Mimo ze w kwietniu wywazylem kola letnie przed zalozeniem to i tak lekko bily (a wlasciwie czulem bicie na kierownicy i pedale gazu, podejrzewalem juz uklad jezdny), a teraz stalo sie to nie do zniesnienia. W zeszlym tygodniu zalozylem wywazone zimowki i problem calkowicie zniknal. Kolo wywazone tez moze bic, przez np babel na oponie. A to juz krotka droga do np rozwalenia lozysk...

MiLeR
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2007, 17:43   

No i założyłem nowiótkie ziomówki, wyważyłem koła, sprawdziłem geomwtrię i wszelkie luzy zawieszenia na jakiejś takiej specjalnej maszynie, zapłaciłem full kasy wszystko jest wporządku luzów nie ma, ale drgania pozostały :(

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-11-2007, 22:03   

LSA69 napisał/a:
Może posprawdzaj poduszki od silnika możliwe że przy obrotach silnika przy danej prędkości wibracje są przenoszone z silnika na auto i to może być przyczyną ze masz już wybite poduchy
Po pierwsze to, a po drugie luz na przegubie wewnętrznym sprawdzony.

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 07-11-2007, 15:41   

Mysle ze wybite poduchy bardziej daly by sie czuc przy wolnych obrotach gdy silnik ma lekko nierowna prace.
podejrzenie mozna rzucic na jakis element wirujacy podczas jazdy czyli tarcze przeguby polosie bo to one moga powodowac takie drgania..

Proponuje zerknac na tarcze czy nie sa zwichrowane (koszt zaden alatwo to sprawdzic).
pozniej zajac sie elemnetami typu przeguby polosie czy nie dostaly jakos
Sproboj sobie przy pomniec czy przed poczatkiem tych drgan nie udezyles w cos (nawet nie za mocno bo moze to ci ulatwi namierzenie przyczyny)

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 07-11-2007, 16:10   

podepne sie pod pytanie bo mam podobny problem, jednak wystepuje on przy przedkosciach powyzej 80 km/h (czyli przy 120 jest taki sam). Jak jade, nie ma zadnych drgan, a jak zmieniam pas (a wiec kierownica skręcam troche bardziej) lekko, a nawet bardzo lekko drga mi kierownica. Co dziwne, objaw pojawia sie przez chwile bo zmianie pasa i po okolo 10 sekundach znika :|

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-11-2007, 16:37   

karolgt napisał/a:
Jak jade, nie ma zadnych drgan, a jak zmieniam pas (a wiec kierownica skręcam troche bardziej) lekko, a nawet bardzo lekko drga mi kierownica. Co dziwne, objaw pojawia sie przez chwile bo zmianie pasa i po okolo 10 sekundach znika
Opony.

[ Dodano: 07-11-2007, 16:39 ]
czarnuch23 napisał/a:
Mysle ze wybite poduchy bardziej daly by sie czuc przy wolnych obrotach gdy silnik ma lekko nierowna prace
Też, to typowe, ale podczas jazdy również.
MiLeR napisał/a:
Tyle że jak jade tą prędkością i zmienię bieg na wyższy/niższy są inne obroty silnika ale dalej czuć bicice
Więc półosie i przeguby raczej nie.

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Wysłany: 07-11-2007, 16:47   

na jakiej wyważarce robiłeś wyważanie jeśli na takiej na którą zakłada się tylko koło to może poszukaj warsztatu gdzie mają taką która wyważa koło zamocowane do samochodu różnica taka że wtedy kręci się i koło i tarcza ipiasta i półoś

Odpowiedz do tematu