|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Misiek maił wypadek |
Autor |
Wiadomość |
sapa1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-10-2007, 21:36 Misiek maił wypadek
|
|
|
Cześć.
Chciałbym poznać wasze zdanie na temat mojego miśka który uległ wypadkowi co robić? co sądzicie?
Jedna opcja to naprawić druga to sprzedać. Teraz na czym polega problem tzn. wykaz części do wymiany:
maska przednia, błotniki prawy+lewy,lampy z kierunkami,zderzak,wzmocnienie czołowe,chłodnica z wiatrakiem.
Nie miałem AC więc kieszeń troche zaboli jeśli chciałbym naprawiać, z drugiej strony dostępność cześci jest porażająca a co za tym idzie również cena. Więc jeśli ma ktoś na sprzedanie wyżej wymienione części to zmiłą chęcią wysłucham propozycji. Jeśli nie będę naprawiał to może ktoś zechce go kupić opis obrażeń jest wyżej.
Coś o aucie jest to galant 95 1.8 ben/gaz sekwencja holenderska,bez klimy i ABS-u, szyby manual, 2 właściciel w Polsce, kolor bordowy, auto po wypadku odpala i jeździ lecz ewentualny transport jedynie laweta, po wymianie kompletnego sprzęgła, oleju, przewodów i świec jakieś tysiąc km temu.
Tak więc czekam na sugestie i rady, jestem otwarty na każdą propozycję.
Oczywiście za pare dni mogę wstawić fotki bądź wysłać na poczte.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
autoR [Usunięty]
|
Wysłany: 15-10-2007, 21:49
|
|
|
Jeżeli chodzi o nasz rynek to zrobiło się ciężko ze sprzedażą, występują duże rozbierzności cen. Łatwiej kupić niż sprzedać i najlepiej schodzą auta 'wypasione'. Jeżeli możesz istnieć bez auta, masz inne lub nie jest niezbędne to czekaj, co do cen części używanych to też są spore rozbieżności. Jeżeli sprzedaje je "Henio", który z tego żyje to nie będzie tanio a przy odrobinie szczęścia możesz trafić na pechowca, który rozbił tył i sprzedaje auto na części a wtedy może być tanio. Z nowymi częściami jest to samo, różne hurtownie mają różne źródła zaopatrzenia i ceny tych samych części mogą się różnić o 30%. Wszystko zależy jak bardzo Ci się śpieszy. Mogę sprawdzić w Lbn ile kosztowałoby to w nowiźnie, czasami chłopaki mnie mile zaskakują |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 15-10-2007, 22:11
|
|
|
Nie chcę cię martwić , ale koszty przerosną wartość auta , ja to przerabiałam i miałam AC . Lepiej sprzedaj na części albo w całości. |
EA5W

|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
JPR
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8 16V
Pomógł: 6 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 72 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 15-10-2007, 22:37
|
|
|
Zgadzam się z pomysłem czekoladki.Myślę kolego żebyś wstępnie popytał
zanim się zdecydujesz. |
_________________ JPR
 |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-10-2007, 22:42
|
|
|
Zgadzam się z akbi że sprzedaż na części bardziej jest korzystna, ale rozciągnie się w dłuższym okresie czasu. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 15-10-2007, 22:47
|
|
|
ale zeby sprzedac na czesci, trzeba auto wyrejestrowac . a zeby je wyrejestrowac trzeba je zezlomowac ,a co za tym idzie oddac auto w takim stanie jakim jest, za kazdy brakujacy KG placi sie w skupie zlomu 4 zl .
ale jest kilka sposobow, by miec auto na podworku i sprzedawac je na czesci |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
novy
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 320 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 16-10-2007, 11:44
|
|
|
Sapa, to Ci sie trafiło chłopie.... |
_________________ EA5A SE
N14 SR20DET - Turbo przeciąg
 |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-10-2007, 12:02
|
|
|
Mialem 3 lata temu podobny problem i to też z E55, z tym, że nie z mojej winy była stłuczka. Uszkodzenia podobne jak u Ciebie, mniejsze o jeden błotnik, jedną lampę, chłodnicę z wiatrakiem. W sumie zbiera się trochę tego, bo dochodzą jeszcze takie pierdoły jak nosek i plastikowe atrapki grilla (razem ok.200zł allegro!). Ja z odszkodowania dostałem ponad 8 koła, więc opłaciło mi się zrobić i zrobiłem dobrze, tym bardziej, że nie było uszkodzeń geometrii, podłużnice całe itd. W sumie ze wszystkim wyszło mi około 3400, ale musiałem kupić skraplacz klimy i nabić klimę, czego Ty nie musisz robić. Orientacyjne ceny części używanych na allegro, gdzie kupiłem prawie wszystko:
-maska 200-400zł
-błotnik 100-250zł
-pas przedni 200zł
-lampa 150-250zł
-kierunkowskaz 50zł
-zderzak 200-400
-halogen 80-150
-nosek 150
-atrapa 50-100
-chłodnica jakieś 150-250zł można kupić
Oczywiście jak kupisz od jednego gościa (co jest mało prawdopodobne), to będzie taniej.
Nazbiera się, do tego koszty przesyłek itd. Plus blacharz, lakiernik... Warto się zastanowić.
Współczuję i... ja bym sprzedawał, jeśli wypadek z Twojej winy |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
RadGtr [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 12:27
|
|
|
Witam, właśnie tak wyglądam tego bordowego gala w mojej okolicy i ostatnio jakoś go nima.
sapa1000 jestem z tobą, współczuję utraty autka. Naprawa mija się z celem. Ja też mam uszkodzony przód - prawa lampa cofnięta, wgnieciony zderzak i wygięta atrapa grilla. Z polisy wariata który na moich oczach stracił panowanie nad sterami seicento, przerysował bok golfa zaparkowanego przede mną i zatrzymał się na moim zderzaku. Jeżdżę tak teraz i czekam na pieniądze z benefii. 1700pln, a naprawa plus zaprawki i polerka lakieru wyniesie mnie mniej niż połowę (700 - 800pln). Także wyjdę na swoje.
Po takiej kolizji jaką opisałeś sapa, przy twojej winie, myśle podobnie jak przedmówcy - na żyletki.
Pozdrawiam.
Jedyne (niestety) E5x na zarzewie - RadG |
|
|
|
 |
sapa1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 13:20
|
|
|
Orientowałem się w cenach części używanych i myślę że zamknąłbym się w sumie do 3000 pln. znajomy blacharz wyprostuje to co potrzeba plus obłorzenie ''nowymi'' czściami 500 pln lakier w późniejszym terminie jestem w stanie sam płożyć.
W Łodzi jest jeden punkt przyzwoicie zaopatrzony w części używane ale co za tym idzie ceny też ma odpowiednie. Niestety allegro i gratka świeci pustkami.
[ Dodano: 16-10-2007, 13:26 ]
novy napisał/a: | Sapa, to Ci sie trafiło chłopie.... |
Tak w skrócie........szybko,ślisko i barierki między torowiskiem stanęły na drodze.....było ich chyba ze sześć |
|
|
|
 |
marre38 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 15:02
|
|
|
Witam ,
tak na szybko zorientowałem się temacie części używanych do twojego autka i wydaje mi się, że wyszło ci troszkę za dużo. Wszystko prócz lamp (które zresztą zostały sprzedane w dn. dzisiejszym po 130 zł/ szt.) jest dostępne we Wrocku za ok. 1400 zł. (zapewne cena do urwania) Dla pewności zadzwoniłem. Ogłoszenie z Auto Giełdy Dolnośląskiej.
Pozdr.
M=a=r=c=i=n. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-10-2007, 09:15
|
|
|
Ja już to przerobiłam i oto moje ceny za które zapłaciłam ( XI-2006 )
zderzak przedni 180
maska silnika 350
błotnik prawy przód 150
nosek 150
halogen prawy 150
nerki [ grill ] 90
chłodnica wody 150
lampa prawa 150
lampa lewa org. el. 260
kierunkowskaz prawy 30
listwa zderzaka przód 140
wzmocnienie czołowe 300
osłona silnika - dół 120
malowanie całego galanta 2550
usługa blacharska 1700
Części pochodziły z allegro, Marpo , Byków / Wrocek będzie wiedział o co chodzi / |
EA5W

|
|
|
|
 |
sapa1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 09:45
|
|
|
Postanowiłem naprawć miśka, teraz zbieram pieniążki na części i myślę że w przyszłym tygodniu zaczne rozglądać sie na poważnie nad skompletowaniem ich.
Najlepiej byłoby gdyby udało kupić się wszystkie w jednym miejscu choć wiem że to trudne ale jeśli ktoś z was miałby namiar gdzie mogę to zrobić bardzo prosze o kontakt, napewno skorzystam.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|