|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
konserwacja podwozia |
Autor |
Wiadomość |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-10-2007, 12:40 konserwacja podwozia
|
|
|
Poradźcie moi drodzy gdzie na lewym brzegu Odry mogę dobrze zabezpieczyć podwozie.
Nie chodzi mi o zwykłe spryskanie go chlorokauczukiem, lub bitexem, ale również uprzednie oczyszczenie go z korozji i zabezpieczenie środkami antykorozyjnymi.
Mam gościa, ale najpierw mam jechać umyć podwozie, a potem modlić się o dobra pogodę, bo on ma stanowisko na powietrzu, a przy dużej wilgotności robotę szlag trafia
Jak już mam grubo zapłacić, niech to się zrobi pod "jednym dachem". |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 12:44
|
|
|
Takie coś to najlepiej jak sobie sam zrobisz...............nikt Ci tak dobrze nie zrobi jak Ty sam.
Ale jak już znajdziesz taki zakłąd to Ci zawoła za taką kopmleksową usługę 1000-1300 w Wejherowie jest taki zakład i właśnie tyle kasują..................
Ja zrobiłem to samo za 160zł...........no ale czasu sporo poszło..........ale efekt że mucha nie siada |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 12:52
|
|
|
Co racja to racja, ale po pierwsze nie mam do tego warunków (brak garażu itp), po drugie jeśli jestem faktycznie uzależniony od pogody to odpada szukanie jakiś najazdów plus proszenie się o mozliwość z nich skorzystania. Mam gościa, który zrobi mi to za 400 zł.
Do tego moje podwozie, szczególnie z tyłu nie wygląda najlepiej
ps. już nawet kupiłem Hamerajta i miałem się za to zabrać, ale dzisiejszy widok troszkę mnie zmarchwił. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 12:59
|
|
|
rada jak masz gdzies rdzę to najpierw zrób to- ja zrobilem jeden element za 200zł i mam spokoj - jak zakonserwujesz to za rok/dwa Ci odpadnie wszystko-razem z tym kawałkiem blachy. No ale to tak samo jak sie nie maluje brudnych ścian
Fakt aby samemu robić trzeba mieć kanał/lub możliwość jego użytkowania przez kilka dni, no i czas.
Jeżeli zrobi Ci to za 400zł i wiesz że zrobi to dobrze to dobra cena. |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 13:15
|
|
|
dm17 napisał/a: | Jeżeli zrobi Ci to za 400zł i wiesz że zrobi to dobrze to dobra cena. |
Po tym co mówił, wnioskuję, że bedzie dobrze. Do tego chlorokauczuk gwarantuje większą plastyczność, co przełoży się na to, że być może (w jego zapewnieniach- na pewno) nie będzie odpadać.
[ Dodano: 16-10-2007, 13:17 ]
dm17 napisał/a: | rada jak masz gdzies rdzę to najpierw zrób to- ja zrobilem jeden element za 200zł i mam spokoj - jak zakonserwujesz to za rok/dwa Ci odpadnie wszystko-razem z tym kawałkiem blachy |
Oczywiście w cenie jest również szlifowanie ognisk rdzy. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 16-10-2007, 15:12
|
|
|
zrob to sobie sam , i pieniadze miej w kieszeni . proste |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 17:03
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | zrob to sobie sam , i pieniadze miej w kieszeni . proste |
Rafał, prosiłem o pomoc, a nie pouczanie. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
Ostatnio zmieniony przez stary alfer 16-10-2007, 17:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 16-10-2007, 17:12
|
|
|
tuz to jest pomoc !
bierzesz w lape wiertarke, na ktorej koncu masz druciaka, oczyszczasz dokladnie cale auto, konserwujesz i po sprawie . |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 17:23
|
|
|
Cytat: | tuz to jest pomoc !
bierzesz w lape wiertarke, na ktorej koncu masz druciaka, oczyszczasz dokladnie cale auto, konserwujesz i po sprawie |
Pomoc to będzie jak wskażesz mi miejsce gdzie jest najazd, bo praca chlorokauczukiem w kanale garażu to niestety pewne zatrucie. Chlorokauczuk to farba, która stosowana jest do malowania tych części statków, które są pod wodą, ale ma to do siebie, że jest zaje... trująca i zaj...skuteczna jak kule bum bum, które używał Jurek Kiler Mój koleżka konserwował tym auto i skończyło się na tygodniowym zwolnieniem, bo robił to w kanale garażu, w masce sic!. Więc jak już mam brać się za miśka to zrobię to w najlepszy możliwy sposób. Wskażcie najazd i miejsce gdzie będę mógł włączyć wiertarkę - zrobię sam.
A w ogóle jak ktoś ma mi pisać zrób to sam to niech się powstrzyma, bo naprawdę gdybym miał do tego warunki, pewnie zrobiłbym dawno. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 18:30
|
|
|
Rafał jak nie ma kanału to nie zrobi konserwacji proste. a wiesz żeby ze szlifierką poszaleć i poczyścić (co sam robiłem) trzeba mieć wejście pod samochód. Jak to miejsce masz sprawdzone bo Twój ziomal tam robił to wal tam............... |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 18:51
|
|
|
Nie wiem dm17 czy robiłeś konserwację tym czymś czym chcę robić ja, ale naprawdę zaufajcie mi, kanał się do tego nie nadaje. Z resztą to potwierdził mi gość, który powiedział, że zrobi to za 4 stówki. Twierdząc, że nawet jeśli miałby podnośnik w warsztacie i tak by tego w nim nie robił. Trucizna.
Ponadto nie jest to robota na jeden dzień. Auto zostawia się na dwa dni.
W sumie to powoli dochodzę do wniosku, że taniej i tak nie zrobię, więc pewnie skończę u tego kolesia u którego temat zacząłem.
Gdyby zliczyć koszty materiałów, pracy i ewentualnej krótkotrwałej utraty dobrego samopoczucia to te 4 paczki to nie jest wygórowana cena. Do tego dochodzi kombinowanie z tym cholernym najazdem i użytkowanie go przez dwa dni.
Reasumując - temat uważam za zamknięty .
Dziękuję dm17 oraz Tobie Raf.
Pozdrawiam. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
Ostatnio zmieniony przez stary alfer 16-10-2007, 18:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 18:55
|
|
|
to chyba mowimy o innej konserwacji bo nie podnoszać auta/wchodzac pod niego nie masz dostepu do wszytskich zakamarków............. ja robiłem CAŁE podwozie(wszedzie), nadkola, zdejmowłem tylni i przedni zderzak,drzwi.........dla mnie to jest konserwacja. Jak masz możliwość zrób fotki przed i po bo sam jestem ciekawy jak będzie wyglądało. |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 16-10-2007, 19:00
|
|
|
dm17 napisał/a: | o chyba mowimy o innej konserwacji bo nie podnoszać auta/wchodzac pod niego nie masz dostepu do wszytskich zakamarków. |
Chodzi mi o najazd, metalową konstrukcję, na którą wjeżdżasz autem i jest ono 1,5m nad ziemią co daje pełną cyrkulację powietrza - na powietrzu |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 19:37
|
|
|
Na pewno jak policzysz czas,materiały i wszystko to ei wyjdzie taniej niż 400zł (ja jak pisałem robiłem bo lobię i wiem co mam) Jak masz mozliwość zapodaj foty przed i po bo jestem bardzo ciekawy efektu.
Pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 13-01-2008, 17:09
|
|
|
No i zrobiłem
Wczoraj odebrałem auto po konserwacji podwozia.
Nie robiłem profili zamkniętych, jedynie podwozie, nadkola, i wysoko kielichy i takie tam.
Wygląda nieźle, tj. mam tu na myśli, że nie jest uświnione chlorokauczukiem.
Prace wyglądały następująco: szlif rdzy na podwoziu, warstwa antykorozyjna, chlorokauczuk.
Majster powiedział, że takie zabezpieczenie wystarczy na 4-5 lat. Biorąc pod uwagę fakt, że misiek nie miał na brzuszku nic poza brudem, być może jest to prawda
Profili zamkniętych nie robiłem, bo podczas ostatniej wizyty u blacharza misiek miał zalewane progi.
Podsumowanie:
1. Ocena fachowca - ok (dość miły straszy Pan)
2. Cena: 400 zł
Gdyby ktoś miał ochotę na profile zamknięte musi znaleźć dodatkowe 150 zł.
Ważne: auto musi mieć umyte podwozie przed przystąpieniem do konserwacji.
Koszt mycia: 50 zł. Myjnia: http://www.mapy.pkt.pl/fi...302798,,,,.html
Telefon do majstra od podwozia: 507 026 335
ul. Swiętopełka 5/6 wjazd od tyłu dworca PKS (warsztaty w murze).
Pozdrawiam
A byłbym zapomniał...Całą radość popsuł mi fakt, że ktoś przy... mi w drzwi od mojej strony Dostała listwa boczna, uderzenie jest podłużne. Jakby inne drzwi, lub cholera wie co. Na szczęście lakier nie odprysnął. Wrrr... |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
|
|