Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:05 |
Nawiew na szybę a klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Abacuss [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 10:38 Nawiew na szybę a klimatyzacja
|
|
|
Witam,
Po przełączeniu nawiewu na szybę automatycznie włącza się klimatyzacja. Czy nikomu nie przeszkadza ta zależność?
Miałem już Outlandera (a co z niego zostało możecie zobaczyć na Allegro, tam sprzedaję wrak) z klimatronikiem tak jak w wersji Turbo, czyli te śliczne okrągłe pokrętła i tak właśnie było: przełączam nawiew na szybę a tu klima załącza się, więc pomyślałem: a to ci mądrala. W związku z tym, że 1)uratował mi życie 2)nie nacieszyłem się pierwszym, to kupiłem drugiego Outlandera. Niestety nie ma już tych okrągłych pokręteł, tylko takie "normalne" jak np. miałem w Space Star. Byłem przekonany, że ta niedogodność nie będzie występować - a tu zonk: niby manualna ale przełączam nawiew na szybę i załącza się klima. Ja tak nie chcę! Zadzwoniłem do najbliższego ASO Mitsubishi (dla mnie to Auto Test Marki) umówić się na wizytę celem podłączeniem do kompa i wyłączenia tej niedogodności i tu drugi zonk: "Mieliśmy już wiele takich uwag ale nie ma możliwości zmienienia tej zależności".
Naprawdę?
pozdrawiam
Abacuss |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-10-2007, 11:04
|
|
|
Heh moim zdaniem to nie takie zle rozwiazanie. Ja mam w Sporcie oddzielny guzik do nawiewu przedniej szyby. Po nacisnieciu caly uklad zaczyna dzialac majac na uwadze tylko odszronienie i odparowanie tej szyby. Klima wtedy pracuje na pelnych obrotach i blyskawicznie poprawia sie widocznosc. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-10-2007, 11:14
|
|
|
Abacuss napisał/a: | Czy nikomu nie przeszkadza ta zależność? |
Mam to samo w Cari i powiem Ci, że na początku drażniła mnie ta "nadopiekuńczość" ze strony autka, ale po czasie stwierdzam, że to jednak dobra rzecz. O wiele szybciej i skuteczniej poprawi widoczność niż standardowy nadmuch - nawet ustawiony na pełnych parametrach.
Na trasie jak nie chce mieć włączonej klimy bo szyby już "czyste" a chcę mimo wszystko mieć nawiew na przednią szybę, stosuje następujący trick: ustawiam pokrętło regulatora nawiewu w połowie drogi pomiędzy "nawiew na twarz" a "nawiew na szybę". W ten sposób 3/4 powietrza leci na szybę a klima się nie załącza.
Sprawdź u siebie czy ten patent spełni Twoje oczekiwania. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
medan [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2007, 20:07
|
|
|
a nie można wyłączyć klimy przez naciśnięcie pokrętła? |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 17-10-2007, 21:05
|
|
|
medan napisał/a: | nie można wyłączyć klimy przez naciśnięcie pokrętła? |
w tym sęk, że ona nie jest włączona przyciskiem (pokrętłem) tylko schematem działania nawiewu.
A tak na marginesie - nie uważasz, że tematu by nie było, gdyby dało się ją wyłączyć banalnym przyciskiem? |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
|
|
|
 |
medan [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2007, 22:00
|
|
|
sorry, u mnie też sie włącza w takich sytuacjach, ale mogę wyłączyć. |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 17-10-2007, 22:29
|
|
|
Nie wiem czy to wada czy jest OK, ale w nowym Outku naciśnięcie przycisku klimy załatwia sprawę. Każdorazowa zmiana nawiewu z szyby na inną opcję i ponownie na szybę włącza klimę. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Grześku

|
Wysłany: 18-10-2007, 10:39
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | ale w nowym Outku naciśnięcie przycisku klimy załatwia sprawę. |
w takim razie jesteś w komfortowej sytuacji, u mnie tak nie ma |
|
|
|
 |
szumek002 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-03-2008, 15:26
|
|
|
Witam, odnośnie nawiewu w nowym outku,pomijając tę klimę mam pytanie.Czy u któregoś z użytkowników są objawy zmiany temp.podczas jazdy.Mam na myśli to że jadąc np.160 km/h przy ustawieniu 22 stopni leci ciepłe powietrze,a zwalniając do 80km/h zaczyna lecieć zimne?Mało komfortowe .Drugie pytanie to czy jest to normalne że z nawiewów w kształcie trójkątow czyli nawiewów na szyby boczne leci bez względów na pokrętło zimne powietrze? Serwis twierdzi że tak ma być,a ja pamiętam że w Fiacie 1500,jeśli suwak ustawiło się w jednej pozycji leciało powietrze o tej samej temp.Może to postęp w motoryzacji o którym nie wiem,ale w moim przypadku on mi się nie podoba.Proszę o spostrzezenia z Waszych outków.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-03-2008, 19:36
|
|
|
szumek002 napisał/a: | Mam na myśli to że jadąc np.160 km/h przy ustawieniu 22 stopni leci ciepłe powietrze,a zwalniając do 80km/h zaczyna lecieć zimne? |
W naszym egzemplarzu również coś takiego się pojawia. |
|
 |
broom
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 3.0 v6 XLS
|
Wysłany: 06-01-2009, 01:29
|
|
|
Przecież jedną z podstawowych funkcji klimatyzacji obok oziębiania/ogrzewania jest OSUSZANIE powietrza, dlatego włącza się automatycznie przy nawiewie na przednią szybę. |
|
|
|
 |
nbert [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2009, 18:17
|
|
|
to jeszcze w temacie nawiewu na przednią szybę w O II: czy też tak macie, że jak jest załączony nawiew na przód, to temperatura powietrza (mimo włączonej klimy) nie ma nic wspólnego z ustawieniem pokrętła?
Przy nastawionych 20 stopniach, nawiewie na przód i klimie, oraz przy rozgrzanym silniku (czyli po jakiś 3-4 kilometrach) zaczyna dawać w twarz takim żarem że głowa pęka. Oczywiście, do tego czasu szyba jest już sucha (nawet jak pięknie zamarznie od wewnątrz jak mi dzisiaj rano )
Nawiew na szybę chyba w ogóle nie zwraca uwagi na nastawioną temperaturę |
|
|
|
 |
|