Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:05
Nawiew na szybę a klimatyzacja
Autor Wiadomość
Abacuss
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2007, 10:38   Nawiew na szybę a klimatyzacja

Witam,
Po przełączeniu nawiewu na szybę automatycznie włącza się klimatyzacja. Czy nikomu nie przeszkadza ta zależność?
Miałem już Outlandera (a co z niego zostało możecie zobaczyć na Allegro, tam sprzedaję wrak) z klimatronikiem tak jak w wersji Turbo, czyli te śliczne okrągłe pokrętła i tak właśnie było: przełączam nawiew na szybę a tu klima załącza się, więc pomyślałem: a to ci mądrala. W związku z tym, że 1)uratował mi życie 2)nie nacieszyłem się pierwszym, to kupiłem drugiego Outlandera. Niestety nie ma już tych okrągłych pokręteł, tylko takie "normalne" jak np. miałem w Space Star. Byłem przekonany, że ta niedogodność nie będzie występować - a tu zonk: niby manualna ale przełączam nawiew na szybę i załącza się klima. Ja tak nie chcę! Zadzwoniłem do najbliższego ASO Mitsubishi (dla mnie to Auto Test Marki) umówić się na wizytę celem podłączeniem do kompa i wyłączenia tej niedogodności i tu drugi zonk: "Mieliśmy już wiele takich uwag ale nie ma możliwości zmienienia tej zależności".

Naprawdę? :shock:

pozdrawiam
Abacuss

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2007, 11:04   

Heh moim zdaniem to nie takie zle rozwiazanie. Ja mam w Sporcie oddzielny guzik do nawiewu przedniej szyby. Po nacisnieciu caly uklad zaczyna dzialac majac na uwadze tylko odszronienie i odparowanie tej szyby. Klima wtedy pracuje na pelnych obrotach i blyskawicznie poprawia sie widocznosc.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 03-10-2007, 11:14   

Abacuss napisał/a:
Czy nikomu nie przeszkadza ta zależność?

Mam to samo w Cari i powiem Ci, że na początku drażniła mnie ta "nadopiekuńczość" ze strony autka, ale po czasie stwierdzam, że to jednak dobra rzecz. O wiele szybciej i skuteczniej poprawi widoczność niż standardowy nadmuch - nawet ustawiony na pełnych parametrach.
Na trasie jak nie chce mieć włączonej klimy bo szyby już "czyste" a chcę mimo wszystko mieć nawiew na przednią szybę, stosuje następujący trick: ustawiam pokrętło regulatora nawiewu w połowie drogi pomiędzy "nawiew na twarz" a "nawiew na szybę". W ten sposób 3/4 powietrza leci na szybę a klima się nie załącza.
Sprawdź u siebie czy ten patent spełni Twoje oczekiwania.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

medan
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2007, 20:07   

a nie można wyłączyć klimy przez naciśnięcie pokrętła?

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 17-10-2007, 21:05   

medan napisał/a:
nie można wyłączyć klimy przez naciśnięcie pokrętła?

w tym sęk, że ona nie jest włączona przyciskiem (pokrętłem) tylko schematem działania nawiewu.
A tak na marginesie - nie uważasz, że tematu by nie było, gdyby dało się ją wyłączyć banalnym przyciskiem? :mrgreen:

medan
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2007, 22:00   

sorry, u mnie też sie włącza w takich sytuacjach, ale mogę wyłączyć.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 17-10-2007, 22:29   

Nie wiem czy to wada czy jest OK, ale w nowym Outku naciśnięcie przycisku klimy załatwia sprawę. Każdorazowa zmiana nawiewu z szyby na inną opcję i ponownie na szybę włącza klimę.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Wysłany: 18-10-2007, 10:39   

Hiszpan napisał/a:
ale w nowym Outku naciśnięcie przycisku klimy załatwia sprawę.

w takim razie jesteś w komfortowej sytuacji, u mnie tak nie ma :|

szumek002
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2008, 15:26   

Witam, odnośnie nawiewu w nowym outku,pomijając tę klimę mam pytanie.Czy u któregoś z użytkowników są objawy zmiany temp.podczas jazdy.Mam na myśli to że jadąc np.160 km/h przy ustawieniu 22 stopni leci ciepłe powietrze,a zwalniając do 80km/h zaczyna lecieć zimne?Mało komfortowe .Drugie pytanie to czy jest to normalne że z nawiewów w kształcie trójkątow czyli nawiewów na szyby boczne leci bez względów na pokrętło zimne powietrze? Serwis twierdzi że tak ma być,a ja pamiętam że w Fiacie 1500,jeśli suwak ustawiło się w jednej pozycji leciało powietrze o tej samej temp.Może to postęp w motoryzacji o którym nie wiem,ale w moim przypadku on mi się nie podoba.Proszę o spostrzezenia z Waszych outków.Pozdrawiam. :doubt:

KowaliK 
Mitsumaniak
01339/KMM

Auto: JDM's
Wysłany: 12-03-2008, 19:36   

szumek002 napisał/a:
Mam na myśli to że jadąc np.160 km/h przy ustawieniu 22 stopni leci ciepłe powietrze,a zwalniając do 80km/h zaczyna lecieć zimne?

W naszym egzemplarzu również coś takiego się pojawia. :roll:

broom 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 3.0 v6 XLS
Wysłany: 06-01-2009, 01:29   

Przecież jedną z podstawowych funkcji klimatyzacji obok oziębiania/ogrzewania jest OSUSZANIE powietrza, dlatego włącza się automatycznie przy nawiewie na przednią szybę.

nbert
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2009, 18:17   

to jeszcze w temacie nawiewu na przednią szybę w O II: czy też tak macie, że jak jest załączony nawiew na przód, to temperatura powietrza (mimo włączonej klimy) nie ma nic wspólnego z ustawieniem pokrętła?

Przy nastawionych 20 stopniach, nawiewie na przód i klimie, oraz przy rozgrzanym silniku (czyli po jakiś 3-4 kilometrach) zaczyna dawać w twarz takim żarem że głowa pęka. Oczywiście, do tego czasu szyba jest już sucha (nawet jak pięknie zamarznie od wewnątrz jak mi dzisiaj rano :) )

Nawiew na szybę chyba w ogóle nie zwraca uwagi na nastawioną temperaturę :|

Odpowiedz do tematu