[CA1A 1.3] Ciśnienie w oponach + Overall info |
Autor |
Wiadomość |
JayChyl
Mitsumaniak
Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2007 Posty: 691 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 17-10-2007, 18:08 [CA1A 1.3] Ciśnienie w oponach + Overall info
|
|
|
Jakie waszym zdaniem powinno być? w instrukcji wyczytałem że 2.1 kg/cm2
Tak w ogóle to powymieniałem wszystko po zakupie. Olej w silniczku na mobil 1 Półsyntetyk 10-W40. filtr powietrza i paliwa Nippon, filtr oleju nie wiem jaki ale jest. Co proponujecie jeszcze wymienic? Jeszcze potem rozrząd ale co prócz tego?. Ponoć olej w skrzyni jest w porzadku. Oczywiscie musial mi pęknąć ten plastik w podwoziu z przodu bo zachaczylem o nasze POOOLSKIE krawezniki wysokie i cos mi szorowało po asfalcie to uciełem ten kawalek, na szczescie to nie duzy kawalek wiec nic nie zaszkodzi mysle.
Warto wymienić płyny takie jak hamulcowy, chłodnicy, spryskiwaczy, do wspomagania kierownicy?
Jedyny mankament co mam to ten zegareczek nie działający, albo sie coś spaliło albo bezpiecznik od zegarka poszedl. Wszystko inne chodzi miło. Z tyłu jak sie otwiera bagaznik na tych drzwiczkach jest taki plastik, strasznie trzeszczy jak sie jedzie bo chyba cos tam odskoczyło. Próbowalem naprawic wsuwając ten plastik spowrotem w te zatrzaski ale nic nie dało. Ciekawe co z tym zrobić.
I ostatnie nurtujące pytanie. Jak np jade, wrzucam luz przed skrzyzowaniem, staje na luzie to przez chwile silniczek pracuje tak normalnie, a po chwili tak jakby spadają obroty i kierownicą trzęsie jak w dieslu no i całym samochodem, troszke dziwnie a może tak ma być? |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 18-10-2007, 11:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 17-10-2007, 23:33
|
|
|
JayChyl napisał/a: | Olej w silniczku na mobil 1 Półsyntetyk 10-W40. filtr powietrza i paliwa Nippon | Gratuluję dobrego wyboru. JayChyl napisał/a: | Ponoć olej w skrzyni jest w porzadku | Skąd wiesz? Jeśli nie wiesz czy był wymieniany to go wymień. Musisz wlać pełen syntetyk 75W 90 (koniecznie GL-4), producent obojętny. Wchodzi go ok. 1.8 litra. JayChyl napisał/a: | Warto wymienić płyny takie jak hamulcowy | Tak. JayChyl napisał/a: | chłodnicy | Przed zimą wskazane. JayChyl napisał/a: | spryskiwaczy | Nie wymieniaj tylko dolej zimowego. JayChyl napisał/a: | do wspomagania kierownicy? | Nie trzeba. JayChyl napisał/a: | Z tyłu jak sie otwiera bagaznik na tych drzwiczkach jest taki plastik, strasznie trzeszczy jak sie jedzie bo chyba cos tam odskoczyło. Próbowalem naprawic wsuwając ten plastik z powrotem w te zatrzaski ale nic nie dało. Ciekawe co z tym zrobić. | To raczej nie ten plastik tylko półka nad bagażnikiem piszczy na zawiasach. To standard w tym aucie. Jak trochę pokombinujesz to ją uciszysz JayChyl napisał/a: | Jak np jade, wrzucam luz przed skrzyzowaniem, staje na luzie to przez chwile silniczek pracuje tak normalnie, a po chwili tak jakby spadają obroty i kierownicą trzęsie jak w dieslu no i całym samochodem | Trzeba wyczyścić przepustnicę i wyregulować wolne obroty. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz na forum. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-10-2007, 09:25
|
|
|
Dzieki za info. Przepustnica i Wolne obroty powiadasz. Możesz podac link do topica bo jak zwykle znaleźć nie mogę.
Może uda mi się samemu cos wykombinowac, jak nie to mechanik city. |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2007, 00:38
|
|
|
Jaki jest koszt tego oleju do skrzyni? np Castrol 75W-90 1.8 litra? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 20-10-2007, 09:43
|
|
|
JayChyl napisał/a: | Jaki jest koszt tego oleju do skrzyni? np Castrol 75W-90 1.8 litra? | 40-50 zł za litr. |
|
|
|
 |
biedrzyk [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 10:49
|
|
|
a z zegarkiem to raczej nie bezpiecznik chyba że Ci radio też nie działa... bo beszpiecznik jest jeden na radio i zegareczek |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2007, 10:54
|
|
|
Radio mi działa.
Pewnie to z zegarem coś nie tak.
Hmm. Czasem jak jade na nierozgrzanym silniku to jedynka sie w połowie drogi blokuje. 2 wchodzi ze zgrzytem.
Z tego co słyszałem to wina oleju, że czas go wymienić. Tak jak Hugo zalałbym full syntetyka 75W 90 GL 4. Chociaż nie wiem jaki był wcześniej. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 20-10-2007, 13:21
|
|
|
JayChyl napisał/a: | Chociaż nie wiem jaki był wcześniej. | Nieważne. JayChyl napisał/a: | zalałbym full syntetyka 75W 90 GL 4 | I dokładnie taki wlej. |
|
|
|
 |
|