|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zima, felgi stalowe R15 - jakie opony zimowe założyć? |
Autor |
Wiadomość |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2007, 21:02 Zima, felgi stalowe R15 - jakie opony zimowe założyć?
|
|
|
Hej,
Przekopałem się przez forum, ale nie za bardzo znalazłem odpowiedź, więc zdecydowałem się utworzyć nowy wątek.
Mam SS '04 i założone felgi R15 z oponami 195/55. Zima idzie i przymierzam się do kupna opon zimowych. Producent zaleca 185/65 R14 bodajże. Ale ja nie chce teraz kupować zarówno felg 14" i opon. Więc muszę coś założyć na posiadane aktualnie piętnastki.
Co polecacie? Jak to jest z tą szerokością opony w stosunku do szerokości felgi? Wg tej strony mogę założyć 165/65R15. Ale to jest dużo węższa opona. Wejdzie na moją felgę? |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 09:47
|
|
|
Myślę że na 165/65 R 15 nie będzie się dobrze jeździło.
Lepiej założyć zimówki o rozmiarze letnich - mój teść w SS tak ma i jest OK - koszt od 211 PLN (barum ploaris 2 - dość popularne ) w takim rozmiarze.
Ja ten temat wałkowałem 2 lata temu i zdecydowałem się na stalowe felgi 14 (koszt 320 PLN używki na allegro) + opony 185/65 R14 od 158 PLN (również barum) - ponieważ mam felgi aluminowe zależało mi na stalowych na zimę bo alu szkoda na sól - ale jak napisałem powyżej teść ma na alu zimowe i nie widac u niego zadnych zimowych pozostałości.
Reasumując:
koszt opon w rozmiarze letnich: ok. 850
koszt felg+opon w rozmiarze zalecanym przez prod. 320 felgi + 640 = 960
nie polecam 165/65 R15 - średnica ok. - ale szerokość to jak żyletka
koszt stalówek i opon 185 jest niewiele większy od opon zimowych w rozmiarze letnim, a zawsze można sobie samemu założyć jak są kolejki. |
|
|
|
 |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 10:59
|
|
|
Hmm ja patrzyłem na ceny tutaj i wyszło mi 247 zł / sztuka co daje jakiś tysiąc złotych na same felgi Dlatego zacząłem szukać rozwiązania na 15 cali.
Możesz mi podać jakie są dokładne parametry felg do SS '04? Ja się zupełnie na tym nie znam. Wiem tylko, że są cztery śruby A jakieś rozstawy, trzpienie centrujące, itp to jest czarna magia Jak będę miał parametry to będę mógł czegoś poszukać na Allegro albo w ogóle w Internecie.
Dzięki za odpowiedź, |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 11:04
|
|
|
Napisałem że kupiłem felgi używane - nówki to strata kasy.
Ja kupiłem tu i jestem zadowolony:
http://moto.allegro.pl/it...tkich_aut_.html
felgi po renowacji - proste , piaskowane i lakierowane |
|
|
|
 |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 11:13
|
|
|
Wiem, wiem, że pisałeś o używanych. Ja tylko chciałem wyjaśnić skąd wziął mi się pomysł na kupowanie zimówek R15.
Czy te parametry, o których wspominałem to będą w przypadku mojego auta:
Opis:
51J x 14
co znaczy 51J? Bo 14 to pewnie średnica
Info:
4x114,3/67/ ET 46,0
to rozumiem: rozstaw 4x114,3, średnica tego trzpienia 67 mm, tak?
a to ET 46,0 co to jest?
U tego gościa na Allegro kupowałeś z wysyłką czy odbierałeś osobiście?
Dzięki, |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 11:45
|
|
|
5j to szerokość felgi w calach chyba
14 to średnica w calach
ET to odleległość od płaszczyzny montażowej (płaszczyzna od tyłu felgi przylegająca do piasty) do płaszczyzny felgi od przodu - 46 jest ok dla ss
odebrałem osobiście - trzeba się umówić telefonicznie dokładnie co do godziny bo gościa może nie być - acz kolwiek dość szybko zorganizował brata który wydał mi towar . Gość jest z Wa-wy - a ty z Krakowa jak widzę - może poszukaj czegoś bliżej coby to obejżeć na własne oczy zamin odbierzesz.
A i proponuję wziąć 5,5 J (inaczej 5 1/2 J) acz kolwiek 5j też może być - ważne żeby ET było odpowiednie bo jak będzie za małe to felga może ocierać o zacisk hamulca np.
P. |
|
|
|
 |
tomoto [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 14:44
|
|
|
A po co kupować nowe felgi ???
Zamiennikiem na zimę dla fabrycznych opon 195/55/15 są opony 185/60/15.
Pasują jak ulał na fabryczne felgi 15". Jeżdżę na takim rozmiarze od 3 zim i wszystko jest OK.
Opony 195 są ZA SZEROKIE NA ZIMĘ !!! Tak jest zapisane w instrukcji obsługi !!! |
|
|
|
 |
Szpak [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 12:27
|
|
|
Też stałem przed tym dylematem. Musiałem szybko kupować opony zimówki (kupiłem MSS w lutym na letnich oponkach) i nie uśmiechało mi się oprócz 1000 zł na opony wydawać jeszcze parę setek na felgi. Pomijam, że w dwa dni pewnie pasując felg używanych bym nie znalazł. Dlatego kupiłem opony 185/60 na 15 cali (Fulda) i nie narzekam. Nigdzie nic mi nie obciera, więc jest ok.
Oczywiście gdyby były 14 calowe felgi to byłby większy prześwit między nadkolem a oponą. Gdzieś mi się obiło o uszy, że zimą prześwit ten powinnien być większy. Mogę się tylko domyślać, że chodzi pewnie o śnieg który zalega w nadkolu, ale czy to ma znaczenie, raczej wątpie. Jak będzie tego śniegu za dużo to i tak opona go wyrzuci i tyle.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin

|
Wysłany: 21-10-2007, 18:58
|
|
|
toomyem napisał/a: | Mam SS '04 i założone felgi R15 z oponami 195/55 | pisząc R15 sugerujesz że masz rozmiar felg o promieniu 15 cali (R - radius - promień), natomiast R oznacza cechę konstrukcyjną opony, tzn ustawienie opasania pod kątem 90st.
[ Dodano: 21-10-2007, 19:00 ]
przem20 napisał/a: | ET to odleległość od płaszczyzny montażowej (płaszczyzna od tyłu felgi przylegająca do piasty) do płaszczyzny felgi od przodu - 46 jest ok dla ss | do płaszczyzny dzielącej felgę na pół... |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 20:54
|
|
|
Cytat: | pisząc R15 sugerujesz że masz rozmiar felg o promieniu 15 cali |
Hmm, a mnie się wydawało, że własnie mam 15-to calowe felgi. Jak to więc jest? Opona jest R15, to jakie są felgi?
Proszę o wyjaśnienie jak to jest z zakładaniem węższej opony na felgę. Skoro teraz mam 195/55/R15 to jak ma na nią pasować węższa 185/60/R15 ? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin

|
Wysłany: 21-10-2007, 21:06
|
|
|
toomyem napisał/a: | tomusn napisał/a: | pisząc R15 sugerujesz że masz rozmiar felg o promieniu 15 cali |
Hmm, a mnie się wydawało, że własnie mam 15-to calowe felgi. Jak to więc jest? Opona jest R15, to jakie są felgi? |
oponę masz nie R15, tylko Radialną i o Średnicy 15cali
pisząc R15 sugerujesz budowę opony czy wielkość promienia felgi?
promień 15 cali daje felgę o średnicy 30cali...
wg mnie należałoby pisać po prostu 15" i wszyscy by zrozumieli
tym się nie przejmuj, napisałem tak żeby ci co nie wiedzą się troszkę zastanowili o czym piszą
co do rozmiaru opon: na felgę 13" 5J równie dobrze wchodzi opona 155/80 jak i 175/70 , sądzę że i Tobie powinna pasować węższa opona |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 21:21
|
|
|
tomusn napisał/a: | pisząc R15 sugerujesz że masz rozmiar felg o promieniu 15 cali |
No faktycznie, to R może sugerować promień
tomusn napisał/a: | co do rozmiaru opon: na felgę 13" 5J równie dobrze wchodzi opona 155/80 jak i 175/70 , sądzę że i Tobie powinna pasować węższa opona |
Mam nadzieję. Ale dla pewności jeszcze poszperam w internecie
Przy okazji zadziwiająca jest różnica w cenie. Savy S3 w rozmiarze 195/55/R15 widziałem w Internecie po 209 zł, natomiast 185/60/R15 (też 15") są po 180 zł ... Jak dla mnie lepiej
[ Dodano: 22-10-2007, 16:13 ]
Hmm, znalazłem taką oto wypowiedź Janusza Kuliga z 2003 roku:
"(...) Do niedawna zalecano stosowanie opon nieco węższych od fabrycznie zamontowanych opon letnich (węższa opona to mniejsza powierzchnia styku z śniegową czy lodową nawierzchnią, więc większy nacisk na jezdnię, zatem lepsza przyczepność). Teraz odchodzi się od tego rozumowania. Obecne rozwiązania technologiczne sprawiają, że doradza się opony tego samego rozmiaru i na lato, i na zimę, bowiem nowoczesne ogumienie zimowe zapewnia większą precyzję kierowania i lepszą stabilność na zakrętach."
Co o tym myślicie?
Czy założenie węższej opony nie spowoduje jej zniekształcenia i w efekcie pracę w warunkach nieprzewidzianych przez producenta? |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2007, 08:42
|
|
|
Tak jak pisałem wcześniej - załóż opony w tym samym rozmiarze co letnie - mój teść ma tak w SS od nowości - kupił u dealera samochód razem z oponami zimowymi i były w tym samym rozmiarze co letnie - jeździ na tym cały czas i jest OK. |
|
|
|
 |
toomyem [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2007, 14:44
|
|
|
Żeby zakończyć wątek napiszę tylko, że ze względów ekonomicznych zdecydowałem się na zakup opon 185/60 R15. Po prostu zimówki w rozmiarze letnich są dużo droższe.
Oponki już zamówiłem, czekam na dostawę
Dziękuję wszystkim uczestnikom wątku za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|