Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb.
Autor Wiadomość
ohyda666 
Forumowicz
ohyda

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 20-10-2007, 17:16   [Cari 1.8 GDI] Przyciemnianie szyb.

Witam. Ostatnio zdecydowałem przyciemnić sobie szybki boczne przednie, ale nie wiem czy to jest dozwolone i jeżeli tak to w jakim stopniu? Z góry dzięki

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-10-2007, 17:57   

chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba :P
pozdroo

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 20-10-2007, 18:05   

Robson86 napisał/a:
chyba 70% przepuszczalnosci musi zostac ale chyba :P
pozdroo

Tak 70%
Renata
EA5W

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-10-2007, 21:05   

szyba fabrycznie ma okolo 77% przepuszczalnosci boczna :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

hx
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 21:11   

dozwolone moze jest ale tak profanować miśka ?? to nie bmw dla dresiarzy :)

leser
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2007, 22:02   

Jak chce to niech sobie robi. Poza tym przy niektórych autach/kolorach deliktnie pasuje, nie mówię o jakiejś czarnej smole ;)

Przyciemniajac ryzykujesz zabranie dowodu bo zazwyczaj nawet lekko ale przekracza sie normę. Ale to w przypadku gdy panowie mają urządzenie do pomiarów. Jeżeli nie mają to zazwyczaj zerkaja czy robiła to porządna firma a folia jest z atestem (trzeba wozić przy sobie w dowodzie kwit z firmy).

Osobiście nie mam folii i mi z tym dobrze, koledzy mają wiec wiem jak sie sprawa przedstawia.

ohyda666 
Forumowicz
ohyda

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 21-10-2007, 11:45   

Dzięki za rozjaśnienie.... A co do tego że profanuje miśka to oszczerstwa ponieważ robię to ze względów całkiem innych niż estetyczne.....

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 12:27   

nie ma foli ktora by spelniala normy przepuszczalnosc, chyba ze antywlamaniowa, czysta-biala i policja o tym wie wiec jesli trafisz na patrol ktoremu "bedzie sie chcialo" przyczepic zabiora ci dowod lub bedziesz musial zrywac.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 21-10-2007, 13:47   

Macie rację Panowie musi być 70% przepuszczalności światła przez szybkę kierowcy i pasażera, tył według gustu. Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację, którą muszą przeprowadzać co rok lub co pół roku w zależności od urządzenia. Tak samo jest z alkotestami wszelkiego typu. Bez legalizacji pomiar jest nieważny i żaden sąd takiego pomiaru nie uzna za prawidłowy i miarodajny. Czasem warto okoniem stanąć by wyjść na swoje........ Pozdrawiam..!!

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 15:31   

TESTER napisał/a:
Ale policja nie ma prawa się przyczepić jeśli nie mają urządzenia do pomiaru a nawet jeśli mają to można zarządać dokumentu potwierdzającego jego legalizację.....

mylisz sie, tzn. nie do konca bo owszem nie maja prawa sie przyczepic bez urzadzenia ale maja prawo zabrac tobie dowod rejestracyjny gdy maja uzasadnione podejrzenie. wiec czas i kasa stracona na badania techniczne.

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 22-10-2007, 21:07   

Ja swoją Cari kupiłem już z przyciemnionymi szybami. niby mam kwit o ateście ale można go sobie w d... wsadzić bo faktycznie nawet delikatne przyciemnienie przednich bocznych szyb może sie skończyć zatrzymaniem dowodu. Do tej pory czyli od prawie póltora roku żadna kontrola nawet mnie o ten temat nie zapytała. A co do plusów to na pewno wnętrze latem sie mniej nagrzewa, folia skutecznie też zniechęca włamywaczy. Po pierwsze niewiele wieczorem w środku widać a po drugie pewnie większość z Was nawet się nie domyśla jak trudno wybić szybę oklejoną jakąkolwiek folią, niekoniecznie antywłamaniową. Ja miałem jedną próbę włamania i złodziej tyle się mordował z żagielkiem w tylnych drzwiach, że w końcu ktoś go spłoszył i nic nie ukradł tylko zdążył wyciąć niewielka dziurę w szybce. A co do wyglądu to nie tylko dresiarze w BMW mają czarne szyby coraz częściej to fabryczne wyposażenie w wielu samochodach wyższej klasy.

Odpowiedz do tematu