[EA6A 2.0D] Gdzie znajduje się klakson i jego wiązka? |
Autor |
Wiadomość |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 20-09-2007, 13:56 [EA6A 2.0D] Gdzie znajduje się klakson i jego wiązka?
|
|
|
W Galancie, którego zakupiłem nie działał klakson. Kupiłem sobie klakson pneumatyczny i chciałem zastąpić nim fabryczny. Jak się okazało jednak, po fabrycznym nie został nawet ślad. Po prostu go nie ma. Szukanie odpowiedniej wiązki zacząłem od kierownicy i tu jak się okazało znalazłem pierwszą usterkę. Po jej wyeliminowaniu napięcie dochodzi do przekaźnika w skrzynce pod maską. Po naciśnięciu klaksonu słychać, jak się przełącza. I teraz mój problem polega na tym, że mam kilka wolnych kostek ale w żadnej nie pojawia się napięcie. Czy ktoś mi może w miarę szczegółowo opisać, gdzie (z której strony) znajdował się fabryczny klakson i która wiązka do niego prowadzi?? Czy kostka do jego podłączenia jest z jedną żyłą (masa na karoserii) czy z dwiema?? Podejrzewam, że skoro na żadnej z kostek nie pojawia się napięcie pewnie jest jeszcze jakaś dodatkowa usterka(może przetarty przewód) i nie chcę niepotrzebnie naruszać wiązek elektrycznych, które nie są od klaksonu. |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 23:14
|
|
|
Mogę cię poratować czymś takim:
84601 BUZZER,ELECTRIC (nr kat MR243161 lub MR405891 )
84633 HORN (wysokotonowy MB571884 i niskotonowy MR339724 )
84998 BOLT,HORN
Popatrz sobie tu:
http://www.detali.ru/cat/...0DFe8AHJzVMy7I=
MOŻE COŚ CI SIĘ PRZYDA |
|
|
|
 |
taisho [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 23:43
|
|
|
u mnie w obydwoch misiach jest tak. wiazka z dwoma kablami ale jest pewien motyw, plus jest na stale a zalaczasz minusem-ot taki pomysl skosnookich
[ Dodano: 26-09-2007, 23:46 ]
moze sprobuj sprawdzic te kostki na obecnosc minusa( czyli ktos wciska klakson i szukasz gdzie sie on pojawi) |
|
|
|
 |
Ursus
|
Wysłany: 27-09-2007, 16:07
|
|
|
Dzięki za porady.
Wynika z tego, że klason fabrycznie montowany jest z lewej strony, to mi już w połowie ulatwia sprawę. Co do szukania pojawiającego się minusa, to jak do tej pory sprawdzałem czy pojawia się napięcie miernikiem. Niezależnie więc od tego czy pojawia się minus czy plus po naciśnięciu klaksonu powinien pojawić się spadek napięcia, którego na żadnej wiązce nie ma... Spróbuję jutro ponownie się z tym pobawić... |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 22:03
|
|
|
Ursus napisał/a: | Spróbuję jutro ponownie się z tym pobawić... |
Cieszę się że mogłem pomóc. Daj znać jak efekty. |
|
|
|
 |
Ursus
|
Wysłany: 19-10-2007, 20:13
|
|
|
Dzięki za pomoc, wiązkę namierzyłem, klakson pneumatyczny furga jak należy a gdyby ktoś potrzebował takiej informacji to wiązka od klaksonu znajduje się z lewej strony i nie jest zakończona żadną kostką a dwoma końcówkami (konektorki aluminiowe) samiczkami. |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 17:07
|
|
|
Ursus napisał/a: | Dzięki za pomoc |
Nie ma za co