Problemy z BLOSEM ! ! ! |
Autor |
Wiadomość |
Maki21 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 21:15 Problemy z BLOSEM ! ! !
|
|
|
mam problem,jest tak mam eclipsa 2.0 16v i na gazie na wyższych obrotach lubi mi go przydławić gdy wchodzi na obroty, czasami przy 5000 obr a potem idzie dobrze i pod koniec czyli około 7000 obr go dusi. Dławi go czasami przy 4000 obr a czasem przy 5000 obr. Co może być nie tak??? Przeczyściłem go, wyregulowałem i dalej to samo a na benzynce ok. Może miał ktoś podobny problem??? Dzięki!! |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 22:19
|
|
|
jak przepustnica smiga swobodnie po gwizdku i membrama blosa jest cała to sprawdź filterek gazu i reduktor. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-10-2007, 23:08
|
|
|
Też bym obstawiał że reduktor nie wyrabia z wydajnością w zasilaniu gazem tego blosa. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 22-10-2007, 10:17
|
|
|
Podepnij się woltomierzem cyfrowym lub wskaźnikiem diodowym pod sondę lambda i będziesz widział wyraźnie czy Ci gazu brakuje. Też obstawiam reduktor lub dopływ gazu. Sam niedawno ,,zwalczyłem" ten problem blosa przez wymianę reduktora na BRC AT90 140kW. Czy wcześniej z blosem auto chodziło dobrze, czy masz ten problem od chwili zamontowania blosa? |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 00:19
|
|
|
Mozliwe ze gwizdek w blosie trzeba rozpilowac. |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 00:34
|
|
|
Ja próbowalem rozpiłowywać w swoim i pomogło jak umarłemu kadzidło. Teraz mam wykrzywioną charakterystykę blosa. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 10:40
|
|
|
Moze za duzo rozpilowales. Zazwyczaj to pomaga. |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 11:05
|
|
|
Parownik nie wyrabiał, a że to był niby duży parownik do silników turbo to go nie podejrzewałem i rozpiłowywałem rowek. Tylko troszkę to pomogło, ale i tak przy każdym głębszym depnięciu w pedał robiła się uboga mieszanka. W pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że już fabryczna ,,powierzchnia" szczeliny jest zbliżona do powierzchni przekroju wewnątrz tej rurki i że dalsze rozpiłowywanie nie ma sensu. Zastanawiam się czy w ogóle miało sens? Potaczałem się spokojnie i szukałem dalej: rurka 8mm pod auto, inny filtr gazu, a ostatnio zmieniłem parownik. Wyszło na to że od parownika trzeba było zacząć. Jeśli ktoś chce sprawny Zavoli do silników turbo (tylko nie do Blosa) to właśnie wystawiam na allegro. |
|
|
|
 |
OLO [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 20:33
|
|
|
Troche z innej beczki .Nie macie problemu z odpalaniem na BLOSIE.Mam gaz 2gen kiedy zgasze auto i nie dlugo chce go ponownie odpalic zawsze musze dodac lekko gazu zeby odpalil inaczej zgasnie (nie wazne jaki czas odpalania ponownie) |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 22:34
|
|
|
Żadnych! Pali z pół obrotu i obroty trzyma podwyzszone przez pare sek i wraca na jalowe dokladnie tak samo jak na benzynie. Sprawdź mieszanke i szczelność ukladu. |
|
|
|
 |
Maki21 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 19:32
|
|
|
No w moim przypadku to będzie ten parownik nie taki jak trzeba, a czy nie idzie go jakoś przerobić??? |
|
|
|
 |
Vlad [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 23:55
|
|
|
niektórzy próbują zmieniac sprężynke dociskającą zaworek męmbramy, zmienia to jego harakterystyke, ale na jaką to tego nie wie nikt. Metodą prób i blędów mozna probowac ale uwazam to za druciarstwo. |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 21:38
|
|
|
Jak się trafi odpowiednią sprężynkę to już nie będzie druciarstwo. Np w oryginalnych zestawach naprawczych BRC są różne spręzynki odpowiednio do mocy parownika. |
|
|
|
 |
|