Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana sprzęgła
Autor Wiadomość
Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-10-2007, 15:17   

a czy w 2006 rocznikach ( listopad ) wystepowala wada sprzegla ? wiecie cos na ten temat ?

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Wysłany: 23-10-2007, 20:54   

Nie mam pojęcia czy to zlikwidowali czy nie, ale podpytaj wujka jak wchodzi wsteczny - jeżeli zacznie się skarżyć, to do wymiany.
U mnie wyszło przy przebiegu 6-7 kkm.

kaja123
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2007, 15:34   

marckos napisał/a:
Nie orientujecie sie które rocznik sa objęte akcja serwisowa. Od tygodnia jestem posiadaczem colta 1.3 rocznik 2004 i mam podobna przypadłość

Wczoraj wymieniono mi tarczę sprzęgła /udoskonaloną/ na gwarancji. Spostrzeżenia innym razem, po przejechaniu paru kilometrów. Albo mi się wydaje, albo po tym zabiegu "buczenie" ustało?! Pan wyjaśniał, że nie jest to akcja serwisowa, ale wymieniają marudzącym i namolnym klientom, m.in. takim jak ja. Po prostu trzeba zgłaszac problem z wstecznym.

lucasil
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2007, 22:32   

Bardzo ciekawe tłumaczenie ;) ciekawe czy jakbyś powiedział, że silnik za głośno chodzi i byłbyś "namolny" też by wymienili :) ))

kaja123
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2007, 08:26   

lucasil napisał/a:
Bardzo ciekawe tłumaczenie ;) ciekawe czy jakbyś powiedział, że silnik za głośno chodzi i byłbyś "namolny" też by wymienili :) ))

Pewnie tak! A najlepiej to całe autko - bo mam 54 kkm,

pati colt
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2007, 20:59   

byłem w sobotę na przeglądzie gwarancyjnym i pan mechanik po dłuzszych oględzinach zakwalifikował tarcze sprzęgła do wymiany :)

MPP
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2007, 22:46   

Szczerze to nie wiem jak to robicie, że Wam wymieniają.
W moim przypadku byłem już umówiony na wymianę przyjechałem rano (a było to kilka mies. temu) i jakie zdziwienie było to nie 1.3 (czy będzie pasować ..) i ostatecznie, że nie podlega u mnie wymiana.
Stał cały dzień w serwisie (byłem w tym czasie w pracy) i nic nie stwierdzili... hmmm to znaczy stwierdzili że ten typ tak ma i tyle. !!!!!
Wcześniej zanim umówiłem się na wymianę dzwoniłem tu i ówdzie i okazało się, że wymieniają nawet jeśli dany model nie podlega akcji.

Jak dla mnie to ASO to porażka pod każdym względem czego bym nie powiedział, nie zapytał to NIE ! tak ma być.
Jak czytam Wasze opinie to mnie aż skręca w kiszkach... Jak można to jasnej ..... dochodzić swoich racji i praw ???
Mam inne drobne problemy 2-gi bieg mi "haczy" i nie wiem gdzie mam jechać bo jak znam życie to pewnie znów stracę czas i spale na darmo paliwo żeby się dowiedzieć że tak ma być. Zresztą już powiedzieli że tak ma być. :?
:cry:

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2007, 10:16   

Witam,
MPP a nie myślałeś o zmianie aso? (tylko nie wiem jakie sa zasady, czy można na gwarancji reklamować cos w innym salonie/aso niż się kupowało?)
Dla mnie to w ogóle dziwne troche, taka niechęć do sugestii klienta w tym konkretnym przypadku - mam spore doswiadczenia z aso renault i renault megane- wymienialem tam na gwarancji chyba z 10 rzeczy (m.in rozrzad, kolo zamachowe faz, czujniki od drzwi, pasek od zwijaka od airbag'a i sporo innych rzeczy) i zawsze bardzo chętnie to robili w myśl chyba zasady, że płaci im przeciez za to wszystko centrala renault - a zatem wszyscy byli zadowoleni - ja bo wymieniali mi rzeczy, do ktorych mialem zastrzezenia, a oni bo dodatkowo na mnie zarabiali, no moze centrala nie byla zadowolona :mrgreen:
Tak wiec dziwi mnie taka niechec do tych reklamacji w Twoim konkretnym przypadku (ktore gdzie indziej kwalifikuja sie do uznania)...
No chyba ze renault z gory zakłada ze polowa czesci u nich bedzie do wymiany i pozniej lekka reka akceptuja te reklamacje :badgrin: A mitsu moze sie szanuje :lol:

Ale nie poddawaj się! :biggrin:

MPP
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2007, 13:33   

Gorzkim dzięki bardzo za podniesienie na duchu. :)
Nastawiam się, że w najbliższym czasie pojadę do "nich" bo jak pisałem w innym poście mam też dziwny problemik, prawdopodobnie z alarmem/immobilizer'em. Powiem im jeszcze o tym 2-gim biegu i przycisne, choć jeździli samochodem to kazali mi się cyt. "cieszyć jazdą i nie przejmować tym.." Co do tarczy sprzęgła to już na pewno nie da się nic zdziałać, a na pewno nie w tym ASO. Rozmawiałem z serwisem w Grafixie i pewnie na 100% bym mi to zrobili ale jechać ok ponad 400km nie uśmiecha mi się.
Nie wiem może poszukam jakiegoś innego ASO ale nie mam jakiś alternatyw...

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Wysłany: 11-11-2007, 20:43   

wyslalem ci info na PW

piciu_p
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2007, 09:03   

Ja się dziwię, że Mitsubishi Motors Polska nie wzywa wszystkich użytkowników nowego Colta do wymiany wadliwego sprzęgła, skoro jest to akcja serwisowa.
Czyżby nie chcieli popsuć sobie opini o niezawodności swoich aut?

Ja przejechałem dopiero 3500km, ale od pierwszych kilometrów zauważyłem ciężko pracującą dzwignię zmiany biegów (haczy). Do tego bardzo słychać "szuranie" łożyska oporowego po odpaleniu zimnego silnika.

Pewnie niedługo "zaatakuję" serwis by wymienili co trzeba.

Najlepiej jednak reklamacje (jakąkolwiek) składać na piśmie, a w przypadku negatywnej odpowiedzi serwisu również żądać jej na piśmie. Łatwiej później dochodzić swoich praw, a i gwarant nie może wiecznie odpychać się od wykonania naprawy.

Masima
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2007, 09:57   

Cytat:
MPP a nie myślałeś o zmianie aso? (tylko nie wiem jakie sa zasady, czy można na gwarancji reklamować cos w innym salonie/aso niż się kupowało?)

Nie ma znaczenia gdzie się kupowało samochód. W jakim ASO. Gwarancja jest na całą UE. I w każdym ASO ją respektują. Ja kupiłam auto w Niemczech na gwarancji i bez problemu w Boguchwale na gwarancji wymienili mi schowek i wypełnienia foteli przednich.

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Wysłany: 12-11-2007, 10:10   

Tym bardziej dziwi mnie podejście rzeszowskiego ASO - skoro bez problemu wymieniają schowek itp i to klientowi, który nie kupił u nich samochodu (a tajemnicą poliszynela jest to, że taki klient jest "drugi w ważności"), to MPP, który Colta kupował u nich, sami powinni zaproponować wymianę i jeszcze dać rabat na przegląd.

strk
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 18:40   

michalp napisał/a:
bez problemu wymieniają schowek

Zawziąłem się w sobie i pojechałem z pistoletem do serwisu "nad jarem" w Gdańsku. Wymiana sprzęgła pomogła, schowek tak naprawiony, że ciężko otworzyć-ale z drugiej strony nie otwiera się samoczynnie na wybojach. Powstał jeszcze problem foteli. Czy wam też przednie fotele ruszają się(tudzież ich oparcia)? Miły pan w serwisie stwierdził, że samochód zawsze nowy nie będzie, ale nikt mi nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne-tzn, że w dwuletnim wózku takie coś to norma. W lutym pojadę i zostawię te fotele do sprawdzenia-póki gwarancja. Cuda na kiju w tym mitsubishi :mrgreen:

KAM
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 22:13   

Obecnie moje auto jest po raz trzeci w serwisie wlasnie ze wzgledu na nieprawidlowo dzialajacy wsteczny bieg. Mam nadzieje ze w koncu wymienia tarcze sprzegla. Za pierwszym razem nic nie stwierdzili, za drugim stwierdzili ze wszystko dziala poprawnie i dali troszke informacji technicznych ktore zalczam ponizej.
1. Zgodnie z nowa instrukcja obslugi kierowca jest zobowiazany odczekac po kazdym zatrzymaniu samochodu 3sekundy zanim wlaczy wsteczny aby zmniejszyly sie obroty. Eliminuje to efekt 'skrzypienia'. Sprawdzilem, dziala. Wczesniej nikt o tym nic nie wspominal.
2. Obowiazkowej wymianie serwisowej tarczy sprzegla podlegaja wszystkie modele Colta z numerami: przy manualnej skrzynie biegow do 7F033768, przy automatycznej do 7F041163. W pozniejszych Coltach tarcza sprzegla moze zostac wymieniona, ale to juz pewnie zalezy od serwisu.
3. Skrzynia biegow jest podobno produkcji Mercedes montowana w klasie A
4. Numer czesci:
2301A045 dla manualnej skrzyni
MN903364 dla automatycznej
Dotyczy tylko normalnych silnikow benzynowych.
Nie dotyczy to silniki disel, CZT i Z32A (1.1)

Ciekaw jestem jak zakonczy sie moja przygoda z wymiana nieprawidlowo dzialajacego wstecznego.
Pozdrawiam

Tarcza sprzegla wymieniona w ramach gwaracji, ale zalezalo to tylko od zyczliwosci serwisu. Jak na razie lepiej sie sprawuje skrzynia biegow.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu