Pytanie o gaznik (powrot paliwa do baku) |
Autor |
Wiadomość |
fafudrak [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 21:55 Pytanie o gaznik (powrot paliwa do baku)
|
|
|
Wiitam wszystkich.
Jest to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc.
Jestem szczesliwym posiadaczem Lancera 84r (C14 tak mam w dowodzie) z silnikiem 1.5 na gazniku (sterowany podcisnieniem).
Moje pytanie jest nastepujace : Zalozylem instalacje gazowa i mialem klopoty z jej regulacja. Doszedlem do jednej rzeczy, a mianowicie do tego ze wezyk ktory cofa paliwo do baku dziala na opak, czyli podaje paliwo do gaznika i auto na gazie mi szaleje. Zawor gazowy jest zalozony na wezu doprowadzajacym paliwo do gaznika i po przelaczeniu na gaz benzyna z niego nie leci, ale jakie bylo moje zdziwnie gdy podczas pracy na gazie wyciagnalem wezyk powrotu i zostalem oblany czysta benzyna Pb95
Czy to normalne ?? Co o tym sadzicie ??
PS Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ?? |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25-10-2007, 22:35
|
|
|
fafudrak napisał/a: | PS Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ?? |
Z tego co mi wiadomo mechaniczną napędzaną przez silnik - przyczepiona z tyłu na głowucy |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 30-10-2007, 08:46
|
|
|
uklad z gaznikiem pompa itp to jest tak paliwo po przez filter dochodzi do pompy - pompa posiada trzy krocce
1 dolot paliwa z baku 2 przewod powrotny 3 wylot do gaznika --na przewodzie 3 -do gaznika montuje sie przy lpg zawor odcinajacy paliwo -- gdy pracuje silnik na gazie --- paliwo poprzez krociec powrotny wraca do baku ---- pompa stale pracuje , dlatego b. wazne jest by w baku byla benzyna -- przy braku benzyny pompa sie psuje a dokladniej peka membrana i czesto olej silnikowy przedostaje sie do zbiornika paliwa poprzez przwod 2 powrotny
fafudrak napisał/a: | Jaka pompe paliwa posiadam w tym silniku?? Elektryczna czy jakies ustrojstwo napedzane przez silnik ?? |
jest to pompa membranowa napedzana poprzez krzywke z silnika a gdzie jest -- zobacz po przewodach paliwowych |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 30-10-2007, 10:45
|
|
|
wojmi1 napisał/a: | a gdzie jest | Na 99% będzie z tyłu przykręcona do głowicy. |
|
|
|
 |
fafudrak [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2007, 15:36
|
|
|
Pompe znalazlem Ale caly czas nurtuje mnie pytanie czemu z tego wezyka ktorym paliwo jest cofane do baku, leci paliwo do gaznika zalozylem zawor zwrotny ktory blokuje przeplyw w jedna strone (na tym wezu powrotnym) i nie zauwazylem zadnej roznicy w pracy na benzynie, natomiast wreszcie udalo mi sie ustawic gaz tak jak nalezy (wczesniej jezdzac na gazie glupial, bo dostawal rowniez paliwo) |
|
|
|
 |
|