Przesunięty przez: zbyszekm2 13-03-2008, 07:21 |
Pajero czy Vitara? |
Autor |
Wiadomość |
jedrekdre [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 23:57 Pajero czy Vitara?
|
|
|
Witam.
Mam dylemat związany z wyborem terenówki. Mam do wydania 15 000 zł. Chcę wybrać terenówkę. Benzyna lub Diesel. Maksymalna pojemność to 3 litry. Skrzynia manualna lub automatyczna. Nie znam się kompletnie na terenówkach. Więc jakbyście pisali, że ten samochód posiada dyferencjał czy blokadę mostów etc. to moglibyście mi wytłumaczyć co dane słowo znaczy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kongi [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 01:56 Re: Pajero czy Vitara?
|
|
|
jedrekdre napisał/a: | Witam.
Mam dylemat związany z wyborem terenówki. Mam do wydania 15 000 zł. Chcę wybrać terenówkę. Benzyna lub Diesel. Maksymalna pojemność to 3 litry. Skrzynia manualna lub automatyczna. Nie znam się kompletnie na terenówkach. Więc jakbyście pisali, że ten samochód posiada dyferencjał czy blokadę mostów etc. to moglibyście mi wytłumaczyć co dane słowo znaczy.
|
Podejrzewam ze nikt Ci nie odpowie i odesle do wyszukiwarki bo takich pytan bylo
milion i kazdemu sie w koncu moze znudzic...
Predzej sie dowiesz - jak napiszesz co chcesz tym robic
a zdan co lepsze w teren i jakie opony bedzie tyle co piszacych
Jesli masz na mysli jazde stricte terenowa dla zabawy to wybierz sie i poczytaj
raczej na 4um http://www.rajdy4x4.pl/forum/ |
|
|
|
 |
Marek S [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 16:51 Trudny wybór
|
|
|
Witam.
Jako świeżo upieczony posiadacz Pajero a były posiadacz Vitary mogę napisać kilka słów.
Jeśli chodzi o cenę to w zasięgu jest tylko PAJERO I ale krótkie lub długie. Można znaleźć fajne auto krótkie nawet do 8000 zł a długie w granicach 10.000 - 12.000 zł.
VITARA też w tej cenie w wersji krótkiej i długiej, choć tej ostatniej jest znacznie mniej na rynku.
SUZUKI bardziej zabawowe, dużo mniejsze, mniejszy silnik nieco mniejsze opłaty i trochę mniejsze spalanie. Trzeba jednak pamiętać, że krótka wersja to praktycznie auto 2+2 i bez bagażnika a na dodatek ze względu na krótki rozstaw osi straszny "pink-ponk" - podskakuje na wszystkim co się da. Za to w lekkim terenie zabawowo ze względu na stosunkowo niewielką masę radzi sobie bardzo fajnie (szczególnie na oponach terenowych). Wersja długa ma nieco więcej miejsca i większy bagażnik ale traci na zdolnościach terenowych. Nadal jest jednak wąska i 3 osoby na tylnej kanapie to udręka.
PAJERO - lepsze w terenie, porównywalne roczniki nawet tańsze od Suzuki, bardziej komfortowe, w długiej wersji nawet 7 osób.
Silniki SUZUKI 1.6 8 i 16 zaworowe - ten drugi przeważnie w długiej wersji i trafia się turbo diesel 1.9
PAJERO - 2,5 i 3.0 benzyna oraz 2,5 turbo diesel
Ja osobiście w kilkunastoletnich autach nieco obawiam się diesli choć oczywiście wszystko zależy od stanu auta i w tym silnika.
Zgadzam się z poprzednikiem - musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego jest Ci auto potrzebne, gdzie nim będziesz jeździł i co jest w aucie dla Ciebie ważne a co mniej.
Podsumowując ja wybrałbym PAJERO - niezależnie od wersji ale to Twój wybór. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-10-2007, 08:55
|
|
|
Za 15000 tysiecy mozenie byc auta, ktore bedzie nadawalo sie do jazdy w terenie i jeszcze robilo za dupowoz. Ja wolalbym Pajero a przede wszystkim jeszcze troche dozbieraj i poszukaj egzemplaza nie przegnitego na wylot. Potem szykuj pare tysi na "pakiet startowy" i moze w 2500 sie zamkniesz.
Swoja droga znam goscia, ktory sprzedaje fajne i w dobrym stanie Pajero II long. Suzy tez w terenie robia ale ja jakos wole Pojarki. Moze dlatego, ze wygrali 12 razy Dakar a moze dlatego, ze lubie diamenty. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
saag [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 23:06
|
|
|
Zdecydowanie Pajero , przed zakupem testowaliśmy vitare oraz rava , nie nadaja sie w teren , jesteśmy amamtorami w tych autach ale pajero oraz patrol to niestety guru nad innymi . Znam bardzo dobre pajero w świetnym stanie za 12 tyś zł . |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 19-04-2008, 12:32 moja podpowiedź?
|
|
|
miałem vitrke 1.6 w benzynie i ... zamieniłem z dopłatą na Pajero II 2.5TD. reszte sam dopowiedz |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 02-11-2008, 14:50
|
|
|
Też się za czymś rozglądam.
Vitarę skreśliłem, ale w Pajero II zastanawiam się nad silnikiem. Chciałbym coś w automacie, 2.8 diesel albo jakaś benzynka.
U tu moje pytanie: 3.0 czy 3.5?
Dodam, że nie będę tego gazował Na te parę km, szkoda kasy na instalację |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Gene

|
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-11-2008, 15:48
|
|
|
Zdecydowanie 3,5
miałem i 3,0V6 141 KM (prod. od 89 roku)
Później miałem 3,0V6 177 KM (od94 roku do 2004) super silnik
ale jak miałem 3,5V6 208KM (od 95 do 2006 a od 2000 roku w wersji GDI 202KM co nie polecam)
Jeździło się tym świetnie, palił ok 16 l benzyny i tyle samo gazu, ale jazda to poezja. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-11-2008, 16:10
|
|
|
Miałem przyjemnośc przejechać samurajem to chyba przodek Vitary 60 km po górach taurus w turcji - sprytne autko ale gorąco nie polecam po ty 60 km zastanawiałem się jak wyprostować nogi |
|
 |
Gene

|
Wysłany: 02-11-2008, 16:34
|
|
|
Vitary sa wieksze niz Samuraje. Moze nie tak duze ja Pojarki ale podobne gabarytowo. Wiele osob bardzo chwali Vitary. Sa bardzo popularne w swiatku off-roadowym. Mam na mysli starsze modele ofkorz. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-11-2008, 19:01
|
|
|
Gene, widziałem, dziękuję.
Od kiedy urodził się pomysł monitoruję otoMoto
Ten drugi byłby idealny, gdyby nie manualka |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Berni
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 368 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-11-2008, 21:15
|
|
|
Hiszpan jeżeli dobrze zrozumiałem Twój post- to chcesz kupic wózek do "zabawy" widzę że jeździsz Outkiem -jeżeli tak to co Ci przeszkadza manual przecież mieszanie to cała frajda- a po co kupowac zabawkę która jeździ sama |
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-11-2008, 00:23
|
|
|
Berni, będzie tak jak piszesz - głównie do zabawy
No ale będzie nim też jeździła żona, a ona jakoś sobie nie radzi z manualką.
Poza tym automat w terenie wcale nie jest taki zły podobno - bo masz wolną nogę i ręce |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 03-11-2008, 07:19
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | Berni, będzie tak jak piszesz - głównie do zabawy
No ale będzie nim też jeździła żona, a ona jakoś sobie nie radzi z manualką.
Poza tym automat w terenie wcale nie jest taki zły podobno - bo masz wolną nogę i ręce |
Hiszpan namawiam na automat Jeździłeś ze mną na ostatnim KB to możesz ocenić. Pozdrówka też Ci szukam |
|
|
|
 |
|