[CA1A 1.3] Łącznik stabilizatora |
Autor |
Wiadomość |
Berez [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2007, 19:05 [CA1A 1.3] Łącznik stabilizatora
|
|
|
Witam
Na początku odrazu się wytłumacze ze korzystałem z wyszukiwarki i niestety nic nie znalazłem
Mianowicie panowie sprawa jest nastepująca.
Potrzebuje wymienić łącznik stabilizatora (przód) w Colcie CAO 1993 r.
Byłem w motoryzacyjnym i facet pokazywał mi jakies 3 rodzaje niby w tym roczniku i sam zbaraniał który bedzie odpowiedni. Czy ktoś moze podać z Was dokładnie jaki to (najlepiej jakies foto) bo chciałbym go jutro kupić.
Z góry dzieki i prosze o pomoc bo sprawa pilna
Pozdrawiam wszystkich.
COLT CAO 1993 r 1.3 12 V |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 30-10-2007, 20:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kuczan [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 00:41
|
|
|
Wg katalogu JC AUTO :
1.Łącznik stabilizatora przód
2.Łącznik stabilizatora tył
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-10-2007, 07:39
|
|
|
Kuczan napisał/a: | Łącznik stabilizatora tył | Ciekawe gdzie tam jest stabilizator i taki łącznik? |
|
|
|
 |
Kuczan [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 08:58
|
|
|
Chyba nie ma no nie . . . ?
Ciekawe właśnie dlaczego katalog tak podaje . . .Colt\Lancer 91-96r. łącznik tył ? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 31-10-2007, 09:31
|
|
|
W katalogach jest bałagan jeśli chodzi o zawieszenie Colta
Przy okazji wczoraj zrobiłem drugie podejście do lewego łącznika stabilizatora, ponieważ po założeniu dobrej jakości nowych łączników przejechałem kilkadziesiąt km i jeden zaczął walić jak głupi. No i patrzę a tam gumki pozduszane na maxa, jedna już na nic się nie nadaje. Kupiłem 4 gumki od tylnego teleskopu w PF 126p, założyłem. Niestety są bardzo miękkie i mocno się ścisnęły. Na początku nie stukało, ale po przejechaniu kilku km zaczęło delikatnie.
Jeszcze jedna sprawa: dlaczego otwór w drążku stabilizatora nie jest bezpośrednio nad otworem w wahaczu tylko przesunięty do przodu auta?
I zauwazyłem też, że po postawieniu auta na koła gumki w łącznikach zupełnie inaczej się ściskają (czyt. równomiernie), bo skręcając łącznik na podniesionym aucie ściskały się tylko górna i dolna gumka
Rodzi się pytanie: Czy łączniki powinno się skręcać kiedy auto stoi na kołach???
Mam bardzo sztywne zawieszenie, ale trochę dłużej powinny wytrzymać te łączniki niż kilka-kilkadziesiąt km. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 09:34
|
|
|
Czasami jest to problem modeli przejsciowych lub po liftingu. Ja mialem podobny koszmar z Mazda Protoge i nie moglem znalezc lacznikow - bo wszyscy mi mowili ze nie mam stabilizatora, a u mnie i tak stukalo. Pozniej sie okazalo, ze to element nowszego modelu zamontowany w starym modelu - najlepsze ze to fabrycznie...
Wcale bym sie nie zdziwil jesli tu jest podobnie i dlatego gosc nie wiedzial co ci poradzic. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-10-2007, 09:49
|
|
|
Cytat: | Jeszcze jedna sprawa: dlaczego otwór w drążku stabilizatora nie jest bezpośrednio nad otworem w wahaczu tylko przesunięty do przodu auta? |
Hugo, u mnie jest tak samo, wiec nie jest to jakies przesuniecie 'pokolizyjne'. Widocznie tak ma byc.
Cytat: | Rodzi się pytanie: Czy łączniki powinno się skręcać kiedy auto stoi na kołach??? |
Kiedy auto masz podniesione nie dokrecisz do konca bo wachacz ciagnie w dol. Kiedy wymienialem u siebie do najpierw skrecalem na podniesionym aucie, potem po opuszczeniu jeszcze dokrecilem nakretke jeszcze o jakies 2 obroty, do oporu. 12kkm i cisza, a wiedz, ze nie jezdze defensywnie . |
Ostatnio zmieniony przez pawela 31-10-2007, 09:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Berez [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 09:50 denks
|
|
|
Dzięki Kuczan za pomoc.
Teraz wizyta w sklepie bedzie o wiele łatwiejsza.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 31-10-2007, 10:23
|
|
|
pawela napisał/a: | Kiedy auto masz podniesione nie dokrecisz do konca bo wachacz ciagnie w dol. Kiedy wymienialem u siebie do najpierw skrecalem na podniesionym aucie, potem po opuszczeniu jeszcze dokrecilem nakretke jeszcze o jakies 2 obroty, do oporu | I chyba tutaj będzie pies pogrzebany. Muszę go jeszcze skręcić jak auto stoi na kołach, bo Ci powiem, że przed chwilą jechałem i bardzo rzadko stuka, ewentualnie coś zatrzeszczy jak auto się rozbuja na wyboistej drodze. I jeszcze jedno: wydaje mi się, że jak auto stoi na kołach to otwór w łączniku jest bardziej "wycentrowany" w otwór w wahaczu. |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-10-2007, 10:45
|
|
|
Cytat: | Muszę go jeszcze skręcić jak auto stoi na kołach |
Mysle, ze pomoze, (prawe kolo w lewo i lewe w prawo, dostep jest niezly) choc 'trzaski' o ktorych piszesz nie wygladaja mi na laczniki. U mnie laczniki 'dzwonily' gdy byly kompletnie rozklekotane
Cytat: | wydaje mi się, że jak auto stoi na kołach to otwór w łączniku jest bardziej "wycentrowany" w otwór w wahaczu. |
Tak jest, niemniej i tak jest 'wycelowany' w strone przodu autka. Probowalem to zniwelowac skrecajac oba laczniki w miare rownoczesnie, ale jest jak jest. |
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 31-10-2007, 10:50
|
|
|
Hugo napisał/a: | Kuczan napisał/a: | Łącznik stabilizatora tył | Ciekawe gdzie tam jest stabilizator i taki łącznik? |
W 1.8 taki jest |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 11:10
|
|
|
caly widz polega na tym zeby tych gum mocno nie sciskac bo momentalnie sie wybija, w manualu jest podale jak dokrecic srubke |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 31-10-2007, 11:54
|
|
|
mugen napisał/a: | caly widz polega na tym zeby tych gum mocno nie sciskac bo momentalnie sie wybija, w manualu jest podale jak dokrecic srubke | Chyba nie jest podane z jaką siłą ją dokręcić, ale o ile dobrze pamiętam trzeba ją tyle wkręcić żeby wystawało 22 mm gwintu śruby. Teraz ważne pytanie retoryczne: czy nieoryginalne łączniki są tej samej długości co oryginały? Ktoś wie, bo ja już nie mam możliwości porównania.
[ Dodano: 31-10-2007, 11:58 ]
Aha u mnie obecnie wystaje może 10 mm gwintu, ale mam gumki od "maluszka".
pawela jeśli chodzi o trzaski to są napewno z winy łącznika, ponieważ zanim zacząłem z nim walczyć ich nie było, no i przez te kilka km, które zrobiłem po montażu nieoryginalnych gumek w zawieszeniu panowała absolutna cisza. Poza tym trzeszczy tylko z lewej strony. |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 12:06
|
|
|
mialem gumy z JC teraz mam oryginaly roznica zasadnicza jest w twardosci, gumy z JC sa miekkie i przypominaja gume z opony, oryginalne laczniki sa twarde i w dotyku podobne do poliuretanu, dokrecalem je tak jak chcieli skosnoocy nie odksztalcaja sie i po kilkudziecieciu tys km sa jak nowe |
|
|
|
 |
Tybek
Mitsumaniak
Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 156 Skąd: Leeds
|
Wysłany: 15-11-2007, 09:58
|
|
|
Mam CJO, ale też wymieniałem ostatnio łącznik stabilizatora. Nie kupiłem oryginalnych i widać efekt, kolega pojeździł może z miesiąc lub dwa i padły, u mnie też już padają.
A wymieniał ktoś sam gumy stabilizatora? W CJO dojście jest fatalne, dużo roboty. Byłem na warsztacie mitsubishi i powiedzieli 380zł (części, łącznik stabilizatora i gumy + robocizna), nie wydaje się wam, że to strasznie dużo? Zdziwiłem się, bo od początku naprawiam tam autko i zawsze ceny były normalne
Czy warto kupić takie łączniki?
po 45 zł/szt. yamato |
_________________ Carisma Mirage GDI 1.8 2002
 |
|
|
|
 |
|